Așa au considerat consilierii opoziției (de la Partidul Național Liberal) la recenta ședință a Consiliului Local Onești (ce a avut loc la 28 decembrie 2018), votul la Proiectul de hotărâre privind aprobarea Taxei speciale de salubrizare aplicabilă în acest an. Situația a devenit astfel pentru că inițiatorul proiectului de hotărâre Nicolae Gnatiuc, primarul Oneștiului a menționat că ”în cazul în care nu va fi aprobată taxa în valoare de 14. 27 lei lunar pentru fiecare persoană fizică și de 14.99 lei lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza localității, ne-am putea trezi ca gunoiul din municipiu să nu mai fie ridicat!” Consilierii opoziției, prin vocea Elenei Pașcu Apăvăloaie au menționat faptul ca ”pe viitor să nu se mai întâmple astfel de situații”.
Dezbaterea și aprobarea Taxei speciale de salubrizare aplicabilă în anul 2019 în municipiul Onești a stârnit un dialog deschis între consilierii locali și primarul Nicolae Gnatiuc. În timp ce consilierul local independent Gelu Panfil a remarcat că ”avem de ales între două rele și trebuie să o alegem pe cea mai puțin rea”, primarul municipiului a menționat că ”din ianuarie 2019 persoanele fizice din Onești vor plăti taxa de salubrizare în valoare de 14.27 lei lunar iar pentru persoanele juridice taxa va fi de 14.99 lei lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza municipiului. Ne asumăm această responsabilitate pentru a putea merge în continuare cu colectarea gunoiului menajer din municipiu! Avem responsabilitatea ca să nu ne trezim cu gunoiul din Onești neridicat!”. Nicolae Gnatiuc, edilul – șef al municipiului, care a făcut cunoscut că ”și în celelalte orașe ale județului Bacău este aceeași situație”, a evidențiat faptul că ”începând cu 1 ianuarie 2019 vom plăti operatorului exclusiv cantitatea de gunoi luată de la Onești” .
Consilierul local Gheorghe Ene (de la PNL), a declarat:”Este destul de mult atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice pentru a achita gunoiul”. El a scos în evidență și niște cifre:”în 2018 din municipiul Onești (cu o populație de 36 000 locuitori), s-au ridicat 10 000 tone de gunoi menajer, 27 000 de oneșteni declarându-se plătitori ai taxei speciale de salubritate!” Arătând că ”problema ridică mai multe situații”, consilierul local Gheorghe Ene a declarat:”Trebuie ca să votăm această taxă dar am făcut o înțelegere între noi, consilierii locali, ca în momentul în care vom avea date certe asupra cantității de gunoi care se ridică din Onești, a numărului de locuitori plătitori ai acestei taxe să încercăm să o micșorăm! Chiar de nu avem o hârtie scrisă, este o înțelegere între noi, consilierii!” Dacă primarul Oneștiului a declarat (cu multe îndoieli) ”trag speranța că serviciul public de salubrizare a municipiului nu se va bloca”, tot din partea PNL consiliera Elena Pașcu Apăvăloaie a menționat:”Să insistăm la ceea ce înseamnă colectarea selectivă a gunoiului, pentru a fi eficient și acest lucru întrucât sunt niște diferențe semnificative la tona de gunoi colectat”. În timp ce Nicolae Gnatiuc a menționat că ”taxa de salubrizare din acest an este cu 40 la sută mai mare și pentru a nu pune sistemul în dificultate voi solicita o creștere a frecvenței ridicării gunoiului din municipiul Onești”, consilierul social – democrat Emil Lemnaru a subliniat necesitatea ca ”ambele părți, atât Primăria municipiului Onești cât și Romprest SA să caute măsuri de reducere a costurilor și a acestei taxe. Primăria trebuie să facă acea inventariere a populației pentru ca oamenii să știe că cei care plătesc, ei plătesc și pentru cei ce nu-și achită taxa de salubrizare!” În finalul dezbaterii acestui proiect de hotărâre la care consilierii locali au votat uninominal primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a anunțat că ”aderă” la înțelegerea consilierilor cu speranța ca în 4 – 6 luni această taxă să scadă. Menționăm că proiectul de hotărâre a fost aprobat cu ”o majoritate fragilă”, consilierii de la PSRO abținându-se la vot. Amprenta de Onești
Lasă un comentariu