”Un vot în situație de șantaj”

”Un vot în situație de șantaj”

Așa au considerat consilierii opoziției (de la Partidul Național Liberal) la recenta ședință a Consiliului Local Onești (ce a avut loc la 28 decembrie 2018), votul la Proiectul de hotărâre privind aprobarea Taxei speciale de salubrizare aplicabilă  în acest an. Situația a devenit astfel pentru că inițiatorul proiectului de hotărâre Nicolae Gnatiuc, primarul  Oneștiului a menționat că ”în cazul în care nu va fi aprobată  taxa  în valoare de  14. 27 lei lunar pentru fiecare persoană fizică și de 14.99 lei lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza  localității,  ne-am putea trezi ca gunoiul din municipiu să nu mai fie ridicat!” Consilierii opoziției, prin vocea Elenei Pașcu Apăvăloaie au menționat faptul ca ”pe viitor să nu se mai întâmple astfel de situații”.

Dezbaterea și aprobarea Taxei speciale de salubrizare aplicabilă în anul 2019 în municipiul Onești a stârnit un dialog deschis între consilierii locali și primarul Nicolae Gnatiuc. În timp ce consilierul local independent Gelu Panfil a remarcat că ”avem de ales între două rele și trebuie să o alegem  pe cea mai puțin rea”, primarul municipiului a menționat că ”din ianuarie 2019 persoanele fizice din Onești vor plăti taxa de salubrizare în valoare de  14.27 lei lunar iar  pentru persoanele juridice taxa va fi  de 14.99 lei  lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza municipiului. Ne asumăm această responsabilitate pentru a putea merge în continuare cu  colectarea gunoiului menajer din municipiu! Avem responsabilitatea ca să nu ne trezim cu gunoiul din Onești neridicat!”. Nicolae Gnatiuc, edilul – șef al municipiului, care a făcut cunoscut că ”și în celelalte orașe ale județului Bacău este aceeași situație”, a evidențiat faptul  că  ”începând cu 1 ianuarie 2019 vom plăti  operatorului exclusiv  cantitatea de gunoi luată de la Onești” .

Consilierul local Gheorghe Ene (de la PNL), a declarat:”Este destul de mult atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice pentru a achita gunoiul”. El a scos în evidență și niște cifre:”în 2018 din municipiul Onești (cu o populație de 36 000  locuitori), s-au ridicat 10 000 tone de gunoi menajer, 27 000 de oneșteni declarându-se  plătitori ai taxei speciale de salubritate!” Arătând că ”problema ridică mai multe situații”, consilierul local Gheorghe Ene a declarat:”Trebuie ca să votăm această taxă dar am făcut o înțelegere între noi, consilierii locali, ca în momentul în care  vom avea date certe asupra cantității de gunoi care se ridică din Onești, a numărului de locuitori plătitori ai acestei taxe să încercăm să o micșorăm! Chiar de nu avem o hârtie scrisă, este o înțelegere între noi, consilierii!” Dacă primarul Oneștiului a declarat (cu multe îndoieli) ”trag speranța că serviciul public de salubrizare  a municipiului nu se va bloca”, tot din partea PNL consiliera  Elena Pașcu Apăvăloaie a menționat:”Să  insistăm la ceea ce înseamnă  colectarea selectivă a gunoiului, pentru  a fi eficient și acest lucru întrucât sunt niște diferențe semnificative la tona de gunoi colectat”. În timp ce Nicolae Gnatiuc a menționat că ”taxa de  salubrizare din acest an este cu 40 la sută mai mare și pentru a nu pune sistemul în dificultate voi solicita o creștere a frecvenței ridicării gunoiului din municipiul Onești”, consilierul social – democrat Emil Lemnaru a subliniat  necesitatea ca ”ambele părți, atât Primăria municipiului Onești cât și Romprest SA  să caute măsuri de  reducere a costurilor  și a acestei taxe. Primăria trebuie să facă  acea inventariere a populației pentru ca oamenii să știe că cei care plătesc, ei plătesc și pentru cei ce nu-și achită taxa de salubrizare!” În finalul dezbaterii acestui proiect de hotărâre  la care consilierii locali au votat uninominal  primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a anunțat că ”aderă” la înțelegerea consilierilor cu speranța ca în 4 – 6 luni această taxă să scadă. Menționăm că proiectul de hotărâre a fost aprobat cu ”o majoritate fragilă”, consilierii  de la PSRO abținându-se la vot.   Amprenta de Onești

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata