După ce lași în urmă dealurile ce urcă spre Bahna și Pârgărești, vatra satului Oituz te întâmpină cu maiestuoasele clădiri ale Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” și cu Cimitirul Eroilor – un loc încărcat de istorie, unde bravii oșteni ai Armatei Române au apărat cu viața lor patria, cu legendarul îndemn ”Pe aici nu se trece”! În centrul comunei se înalță și turnul Bisericii Catolice ”Sfânta Treime”, Căminul Cultural și Școala Gimnazială nr. 1, care păstrează un corp de clădire construit în 1924.
Aici, în această frumoasă localitate duce mai departe tradiția țesutului Anica Fichioș, învățătoare pensionară, care recent a fost prezentă la sediul Muzeului Culturii și Identității Naționale la un eveniment deosebit de emoționant – Gala ”Tezaure Umane Vii”. Este de evidențiat faptul că țesătoarea din Oituz a fost singura din județul Bacău premiată la această gală, la care Moldova a mai fost reprezentată doar de meșterul vrâncean ce crează pitorești măști populare, Șerban Terțiu.
Despre pasiunea de o viață, a țesutului manual al covoarelor Anica Fichioș ne-a declarat:”Am 70 de ani împliniți și de la vârsta de 6 ani m-a fascinat războiul de țesut. În acei ani ai copilăriei am ajutat la țesut iar la primele covoare pe care le-am făcut am lucrat împreună cu mama și cu surorile mele! De atunci, de atâta timp am lucrat și lucrez scoarțe, covoare și multe lucruri, cum sunt anii, care mai buni, care mai răi… atâția ani! ” La războiul de țesut Anica Fichioș lucrează scoarțele și la covoare “în două ițe” (cu andreaua) și “în trei și patru ițe”, când face fețe de masă, prosoape. Din mâinile sale prind viață și iile populare, la care lucrează mai mult iarna deoarece primăvara și cât e vara de mare țese la război. Mândră de faptul că are o catrință cu o vechime de peste 100 de ani ea apreciază costumul popular național din zona Oituzului, care se păstrează din moși – strămoși. Acest costum popular femeiesc strălucește prin betele de diferite culori, prin “cheptărică”, baticul e unul mocănesc (negru, cu flori, cu model de culoare galbenă pe margine) iar iia are motivele populare cusute cu negru pe o pânză albă, mai subțire.
Cu regretul că ”acum nu se mai lucrează la războiul de țesut cât se lucra înainte”, Anica Fichioș (care de-a lungul anilor a învățat cum se țese un covor, o scoarță mai mult de 50 de persoane), îndeamnă tinerele neveste ”să renunțe la kitsch-urile de tot felul și să folosească lâna pentru a face cuverturi, scoarțe, care să le înfrumusețeze casele. În primul rând acestea se întrețin foarte ușor, apoi lâna nu produce alergii nimănui! Când aceste țesături înconjoară pereții, ele țin și căldură!”
Faptul că ”a trudi la războiul de țesut înseamnă plăcere, muncă, migală și răbdare” (după cum ne-a declarat Anica Fichioș), acest lucru certifică și prezența la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău a mai multor piese textile (covoare, lăicere- ce se pun pe pat, coverturi) lucrate de vajnica oituzeancă. Ea fascinează pe oricine vorbind de frumusețea motivelor cu care sunt înfrumusețate scoarțele: ”Fiindu-ne dragă primăvara, un motiv este cel numit <<coada rândunicii>>. Scoarța mocănească are multe șiruri, ce sunt ca râuri ale vieții! <<Scărița>> este prezentă, ea arătând urcarea în timp, de la naștere la tinerețe dar și coborârea – din a doua parte a vieții omului! Ca motive pe valea Oituzului mai sunt <<suveica>>, ce o folosim în lucrul nostru, brăduțul, cârligele – de care am aflat de la o bătrână de 90 de ani! Sunt și motivele geometrice, <<coroana reginei>> – un model oituzean ce are mai multe variante dar la care motivul de bază e același…”
Un lucru deosebit și de-a dreptul uimitor este că de mai bine de 15 ani învățătoarea Anica Fichioș folosește la toate lucrurile pe care le realizează lână vopsită în culori vegetale! Pentru a realiza acest lucru țesătoarea din Oituz are numeroase ”taine” legate de ”concentrația plantelor”, de timpul de fierbere al acestora și de realizare a procesului de vopsire a lânii în culoarea dorită, ea împărtășind unele dintre ele . Toată natura îi vine în ajutor astfel că ”pentru a obține culoarea mov sunt strânse – în cantități apreciabile – petale crude de bujor roșu și de nalbă roșie. Acestea se fierb în apă și se lasă timp de o zi până se strecoară lichidul obținut, care e pus din nou la fiert împreună cu sare de lămâie, pentru a fixa culoarea!” Cojile de nuci verzi, de ceapă, florile de tei ori frunzele de urzică verde, florile de gălbenele și altele sunt ”elixirurile” ce fac ca să strălucească în lumină toate motivele decorative, covoarele și scoarțele ieșite cu munca migăloasă a acestei țesătoare. Ea a fost prezentă cu războiul de țesut la evenimente de promovare a tradițiilor la Bacău, Piatra Neamț, Botoșani și vară de vară participă la Slănic Moldova la Târgul Meșterilor Populari din cadrul Festivalului Județean de Folclor (manifestare organizată de Centrul Județean Bacău pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu finanțarea Consiliului Județean). Bucuria de acum câteva săptămâni – participarea sa la București, la Gala ”Tezaure Umane Vii”, care a fost un eveniment foarte frumos, cu o selecție destul de strictă, a fost trăită cu mare fericire în suflet de către Anica Fichioș. Această manifestare este o inițiativă a UNESCO de salvgardare, păstrare și transmitere a patrimoniului cultural imaterial, ce vizează recunoașterea la nivel național a celor care creează și păstrează valorile tradiționale. Din Oituz, când în timpul Primului Război Mondial Armata Română a obținut victorii istorice, aici fiind locul unde ”cuțitul istoriei a trecut prin inima țării” (după cum s-a menționat la Gala ”Tezaure Umane Vii”), Anica Fichioș ține să mulțumească doamnei Feodosia Rotaru, muzeograf – etnograf și expert atestat al Ministerului Culturii din România pentru domeniul bunuri cu semnificație etnografică din județul Bacău, pentru sprijinul pe care l-a primit întotdeauna din partea sa.
Dacă prin visuri o femeie care se visează țesând crede că se va întoarce persoana de care îi este dor (lipsa acesteia prelungindu-se dacă firul de țesut se va rupe!), la Oituz învățătoarea Anica Fichioș (ce a realizat peste 200 de scoarțe și covoare) lucrează cu spor (acum împreună cu nora sa, Monica Fichioș), la războiul de țesut, cu aceeași bucurie cu care a lucrat mereu, de a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru harul cu care a fost înzestrată. Ion Moraru
Lasă un comentariu