Investiția anului la Onești – dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată

Investiția anului la Onești – dezvoltarea  infrastructurii de apă  și apă uzată

Uneori ”blamat” dar de cele mai  multe ori iubit (pentru că ”unde este mai frumos decât acasă?”), municipiul Onești se bucură de încă o dată memorabilă! La 9 ianuarie 2020, la sediul Ministerului Fondurilor Europene, a fost semnat  Contractul de finanțare aferent Proiectului ”Dezvoltarea Infrastructurii  de Apă și Apă Uzată în municipiul Onești  în perioada 2014 – 2020”, finanțat prin  intermediul Programului  Operațional Infrastructură Mare  (POIM), cu o valoare de  57 800 181 euro, respectiv 275 608 601 lei. Având în vedere  valoarea proiectului RAJA SA Constanța (care a preluat de la 31 mai 2017 Serviciul  de alimentare cu apă  și canalizare din municipiul Onești), asigură o contribuție de  3 476 584 euro, respectiv  16 577 395 lei iar contribuția Unității Administrativ – Teritoriale Onești  este de 915 403 euro, respectiv  4 364 916 lei.

Izbânda  semnării acestui contract de finanțare  a fost și în atenția Consiliului Local Onești, care în ziua de 16 ianuarie s-a întrunit într-o ședință extraordinară. La primul punct al ordinei de zi a acestei ședințe s-a aflat Stadiul proiectului implementat de RAJA Constanța privind Studiul de fezabilitate a indicatorilor tehnico – economici aferenți investițiilor  propuse în municipiul Onești  și a cofinanțării investițiilor  aferente Proiectului ”Dezvoltarea Infrastructurii  de Apă și Apă Uzată în municipiul Onești  în perioada 2014 – 2020”. În sala Consiliului Local Onești s-au aflat Felix Stroe , director al RAJA Constanța, Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, Cătălin Bălan, de la Ministerul Fondurilor Europene, Valentin Saghiu, din Consiliul director al  Asociației de Dezvoltare  Interrcomunitară Dobrogea,  Silviu Pravăț, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Ștefan Șilochi, primarul orașului Târgu Ocna  și  alți invitați. În cuvântul său Felix Stroe, director al RAJA Constanța, a mulțumit  primarului Nicolae Gnatiuc și consilierilor locali ai Oneștiului ”pentru că  ne-au acordat șansa să muncim pentru municipiul Onești” și a menționat:”Nu voi uita niciodată ziua de 1 iunie 2017 în care cetățenii municipiului Onești au beneficiat de apă 24 din 24 de ore! Am promis că vom moderniza acest sistem iar  acest proiect este cel mai important proiect ce se face în municipiul Onești. Din fonduri proprii RAJA a  investit peste 30 milioane lei iar  în mai puțin de doi ani prezentul proiect se va realiza în  integru. S-a trecut peste toate barierele, este și un record în pregătirea proiectului! Președintele Consiliului Județean Bacău  a introdus în regim de urgență  tot  ce a fost  necesar pentru  proiectul de la Onești și acum totul începe sub auspiciile cele mai bune”. De la Ministerul Fondurilor Europene Cătălin Bălan a declarat:”Graficul de implementare al acestui proiect nu reprezintă o fotografie frumoasă! Noi vom monitoriza  săptămânal cu o echipă de la Ministerul Fondurilor Europene”.

Ion Preda, Director Dezvoltare și Finanțări Externe RAJA Constanța, a prezentat mai multe amănunte  despre  acest proiect, menționând: ”Marele avantaj al Oneștiului  este că a reușit să fie prins  în Master Planul județuilui Bacău. Acesta a stat la baza  noului proiect, Master Planul arătând  nevoia de dezvoltare a zonei. Principalele investiții propuse  prin proiect sunt: pentru alimentare cu apă – o nouă sursă de apă, o stație nouă de tratare a apei potabile, o stație nouă de clorinare, un rezervor nou de apă potabilă, o stație de pompare apă tratată, 7 km conductă nouă de aducțiune, 19 km rețele noi  de distribuție, 7 km  rețele de distribuție reabilitate și 4 stații noi de pompare  a apei potabile. Pentru apa uzată prin proiect se vor realiza o stație de epurare a apelor uzate, 26 km rețele canalizare  noi, 4 km  rețele canalizare reabilitate, 11 stații de pompare a apei uzate și 7 km de conducte de refulare”. Ion Preda a afirmat că ”RAJA are contractul de  execuție a Stației de epurare (care a fost reabilitată în anii 1970 și acum funcționează cu foarte mari probleme.) Aici, prin tehnologii de ultimă oră Stația de epurare va deveni ca un parc, ea  fiind prevăzută cu o treaptă de  prelucrare a nămolului, care va fi folosit în silvicultură. În lunile iunie – iulie vor începe aici primele lucrări, care vor fi finalizate la începutul anului 2022. Sectorizarea  este foarte importantă pentru  un sistem civilizat, astfel că la finalizarea lucrărilor proiectului totul va fi altfel. Fiind o mare problemă asigurarea apei în ritm continuu deoarece Oneștiul  are ca singura sursă de alimentare barajul de La Valea Uzului, împreună cu Apele Române am idendificat o sursă în apa Trotușului. Vom construi aici o  stație de captare de suprafață, o stație de tratare și  un rezervor de 7500 metri cub precum și 6 km  de aducțiune. Este de menționat faptul că lucrările executate prin Proiectul Dezvoltarea Infrastructurii  de Apă și Apă Uzată în municipiul Onești  în perioada 2014 – 2020 sunt garantate  pentru trei ani, orice reparații fiind pe cheltuiala antreprenorului. Vom avea în vedere  execuția unor lucrări de calitate, cu disconfort cât mai mic pentru cetățeni.”

Amintind încă de la începutul acestei ședințe că ”acest proiect nu are culoare politică” primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a precizat că ”municipiul va contribui cu aproximativ un milion de euro în timp ce contribuția operatorului RAJA  Constanța este  de 3.5 milioane de euro! Este bine că în România se mai fac și lucruri  bune!” O  ”radiografie a momentului” a făcut și președintele Consiliului Județean Bacău, Sorin Brașoveanu, care a declarat: ”Este  un moment important și emoționant pentru comunitatea oneșteană. În numai doi ani și jumătate  de când RAJA a preluat  Serviciul  de alimentare cu apă  și canalizare din municipiul Onești, iată că acum ne bucurăm de  semnarea Contractului de finanțare la acest proiect. Aici, la Onești  erau litigii încrucișate  cu un operator privat, care  timp de 15 ani nu a făcut nici o investiție. Momentul critic a fost la începutul anului 2017… Compania Regională de Apă Bacău nu avea capacitatea și potența de a prelua rețeaua de distribuție de apă și canalizxare de la Onești și soluția a fost  RAJA Constanța. Din iunie  2017 și până azi aici au fost investite 30 milioane lei! Aspectul cel mai important este viziunea avută de RAJA asupra dezvoltării, în 2019 fiind  pregătită faza de finanțare a acestui proiect, prin care  Oneștiul va  beneficia și de o sursă alternativă de apă!”.

Demn de remarcat este faptul că în cadrul unei conferințe  de presă  Felix Stroe, directorul RAJA Constanța a menționat că ”primele  lucrări ale proiectului vor începe în luna iunie a acestui an, pe parcursul efectuării lucrărilor  oneștenii nu vor simți lipsa apei –  la încheierea tuturor  lucrărilor se va face transferul  apei de pe o conductă pe  alta! Vom face ca în termen de 24 luni toată lucrarea să fie  finalizată! De asemenea, prețul plătit de oneșteni nu se modifică nici un pic, nu avem de gând să modificăm prețul în acest an!”       Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata