Sărbătoarea religioasă ”Sfinții Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur”, prilejuiește an de an la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești ”o adunare a tuturor energiilor” în momente deosebite, demne de a fi înscrise în istoria acestei instituții de învățământ. Faptul că la acest colegiu tehnic oneștean se află Capela închinată Sfinților Trei Ierarhi a făcut ca în dimineața frumoasei sărbători religioase aici să răsune cântările duhovnicești, fiind săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți condus de părintele protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești. O slujbă religioasă – de pomenire a celor trecuți în nemurire, care și-au adus prinosul stăruinței și străduinței pentru elevii de la acest colegiu – a completat încărcatele momente de spiritualitate ale sărbătorii, ele reverberând și în clipele de înălțare ce au adus și lucruri noi. Astfel, în prezența a numeroase cadre didactice, a primarului municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc (fost elev al acestui colegiu) și a mai multor invitați au fost inaugurate două laboratoare moderne. Este vorba de Laboratorul Protecția Mediului, Analize Fizico – Chimice ”Cristofor I. Simionescu” și a Laboratorului de Electronică.
Prof. Mihai Ursachi, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” a fost cel care a prezentat împlinirea unei vechi dorințe a cadrelor didactice de aici prin realizarea acestor laboratoare. ”Aceste cabinete au fost făcute cu greu, cu foarte multă dorință și cu bani puțini (din economii, din venituri proprii, mesele fiind realizate de către elevi, cu sprijinul unui constructor din Bacău). A ieșit un lucru bun, ce aduce un plus de cunoștințe și competențe pentru elevii de la profilul Protecția Mediului”, a menționat prof. Mihai Ursachi, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”.
Amintind că este ” unul din cei care am trecut pragul acestei instituții de învățământ și ca elev” Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești a adresat felicitări pentru această realizare. Inginerul Octavian Popescu, de la Chimcomplex SA Borzești (societate comercială ce are încheiat un parteneriat cu Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”), a evidențiat faptul că ”parteneriatul va continua, noi având în pregătire pentru a deveni operatori chimiști și sudori elevi ai acestui colegiu, pe care dorim să-i angajăm. Chimcomplex a ajutat și va ajuta Colegiul <<Asachi>> în continuare!”
Un lucru l-a bucurat foarte mult și pe părintele protopop Ioan Bârgăoanu:”Este o mare bucurie ca într-un laborator să întâlnești Icoana Maicii Domnului! ” El a menționat:” Este cu adevărat unicat în județul Bacău să avem la acest colegiu o capelă cu hramul Trei Ierarhi! Vă felicit pentru parteneriatul deschis cu Chiomcomplex, să faceți bucurii elevilor minunați ai colegiului – lucru important și pentru noi – și recunoscători vă suntem cu toții pentru că participăm la aceste evenimente deosebite!”
Inaugurarea Laboratorului de electronică, ce dispune de echipamente de automatizări, un osciloscop extrem de important în desfășurarea activității, o sursă de curent, de platforme cu circuite electrice, reprezintă și ”împlinirea unui vis” pentru profesoara Roxana Olteanu, care este de 5 ani la catedră la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” după ce a activat 25 de ani la Colegiul Tehnic ”Petru Poni”. Ea a mărturisit:”Am făcut niște calcule fără virgulă! Am împlinit 30 de ani în învățământ și mi s-a împlinit acest vis – de a avea un laborator numai de electronică, pe care îl voi împărți cu colegele de catedră! Sunt foarte bucuroasă că am adus o părticică din tehnica secolului XXI în acest laborator de electronică, în care avem și un sistem ce poate fi comandat de calculator. Realizarea acestui laborator ne obligă, sperăm să ridice calitatea electronicii și să aducă bucurii celor care deprind aici tainele ei!”
Prof. Mihai Ursachi, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” a evidențiat pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestor laboratoare și a declarat:”Nu cred că era un alt moment mai potrivit pentru inaugurarea acestor spații decât hramul Capelei Trei Ierarhi! Văzând, învățând și aplicând – numai așa elevii vor deveni mai buni! Școala are nevoie de agenți economici iar aceștia au o mare nevoie de școli, pentru că pregătirea forței de muncă este un interes comun! De modul cum este pregătit elevul în învățământ așa va fi viitorul! Nu este suficient să transmitem doar teoretic niște cunoștințe, trebuie să interacționăm!”
”Neprețuitul dar…”
Un lucru demn de apreciat la inaugurarea noilor laboratoare de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” a fost dat de ”mini-sesiunea” de comunicări prezentate cu acest prilej de către cadrele didactice ale acestei instituții. Prof. Mihaela Bucă a vorbit despre importanța Laboratorului Protecția Mediului, Analize Fizico – Chimice în cadrul acestei instituții. ”În perioada anilor 2013 – 2018 elevii colegiului nostru au obținut 28 de premii și mențiuni la Olimpiada de Protecția Mediului. Curriculum școlar prevede multe ore de laborator pentru elevii de la profilul Protecția Mediului. Este foarte important să pregătim specialiști cu înaltă calificare și în acest domeniu. În cadrul orelor de laborator dar și în activitățile practice elevii pot face analize ale factorilor de mediu, să detecteze factori poluanți și să idendifice diverse măsuri pentru stoparea poluării. Tot ceea ce s-a făcut arată că elevii își doresc performanță”, a declarat prof. Mihaela Bucă, ea prezentând mai multe amănunte din viața și activitatea academicianului Cristofor Simionescu, al cărui nume este purtat de noul laborator. Prof. Mihai Ursachi ne-a familiarizat cu tabla interactivă făcând cunoscute multele lucruri la care ajută aceasta la obiectele de studiu din școală.
Personalitatea exploratorului Teodor Negoiță (născut la Sascut în 1947, el fiind primul român care, în 1995 a atins Polul Nord) a fost prezentată de prof. Gabriela Pal – Kelemen. Menționând că a avut bucuria de a-l cunoaște la începutul carierei sale didactice din Onești prof. Gabriela Pal – Kelemen a afirmat: ”inginerul Teodor Negoiță era de o sensibilitate aparte, a prețuit elevii care dorea să fie îndrumați spre cercetare – cu gândul de a plasa România în rândul țărilor dezvoltate”. Făcând cunoscut și faptul că ing. Teodor Negoiță a condus prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica (Stația Law – Racoviță, fondată și inaugurată de el în 2006) profesoara Gabriela Pal – Kelemen a propus organizarea unui simpozion în memoria acestei mari personalități ”fie și în ziua când s-a născut în veșnicie!”.
Atmosfera acestei sărbători a fost cuprinsă de reverberații spirituale profunde și la prezentarea unei comunicări ce a avut în atenție Școala, Biserica și Familia. ”Criza de modele și influențele debusolante nu trebuie să se găsească în gândirea și în comportamentul elevilor. Ei trebuie să ducă mai departe tradițiile creștine, noi românii fiind un popor binecuvântat”, a menționat profesoara Gabriela Pal – Kelemen, ea înnobilând ”ziditoarea atmosferă” cu un gând al Sfântului Ioan Gură de Aur de curăție a sufletelor:”milostenia ajunge mai repede la Dumnezeu decât rugăciunea”. În aceeași idee și părintele paroh Ioan Ursu (prezent la fiecare din evenimentele deosebite de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești), a subliniat un lucru deosebit:”În abundența de informații negative din aceste vremuri ne bucurăm că avem copii buni, ce lasă tot ce e murdar și culeg ceea ce este curat”. Sfinția sa a vorbit și despre ierarhii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur mărturisind că ”Sfântul Vasile cel Mare l-a numit Iluminătorul – Mintea cea Cerească pe cel ce a îmbrăcat cuvintele în aur (Sfântul Ioan Gură de Aur)”. La acest eveniment au mai vorbit Nicu Manea, ing. Octavian Popescu și prof. Soltana Avanu (ea punând în lumină, prin frumoase versuri ” să găsim <<neprețuitul dar>> la îndemnul bisericii de a merge pe calea veșniciei, de a alege idealul pe care vrei să-l urmezi!”
Menționăm că profesorii și toți cei care au contribuit la realizarea celor două laboratoare au primit câte o diplomă de la conducerea Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”. Dacă această sărbătoare, prin frumoasele realizări pentru profesori și elevi se constituie ca un nou început, evidențiem și cuvintele directorului Mihai Ursachi:”Este o datorie să muncești, să gândești, să fii creativ și să aduci ceva nou!” Ion Moraru