”Oneștiul trebuie să devină un oraș european!”- declară Florentin Iftime, candidatul USR pentru funcția de primar al municipiului

”Oneștiul trebuie  să devină un oraș  european!”- declară Florentin Iftime, candidatul USR pentru funcția de primar al municipiului

Cum  nimeni  dintre (posibilii) candidați la funcția de primar a municipiului Onești  nu și-a exprimat până în prezent hotărât  dorința de a candida pentru  această funcție (în jur, peste tot vorbindu-se de sondaje și evaluări ale celor  care  aspiră să fie edil – șef!), iată că Florentin Iftime a declarat deschis: ”am fost desemnat candidatul USR  pentru funcția de primar al  municipiului Onești!”  În comunicatul prin care face cunoscut acest lucru Florentin Iftime menționează: ”Mă simt onorat și primesc cu responsabilitate încrederea acordată și doresc  să mulțumesc colegilor care au fost alături de mine în acest demers, încredințat fiind că  proiectul  nostru este soluția așteptată de fiecare oneștean”.

În viziunea  lui Florentin Iftime și a echipei sale ”Oneștiul trebuie să devină un oraș european și confortabil pentru viața urbană,  să asigure  locuitorilor săi o viață  armonizată.  Aceasta trebuie să genereze bunăstare pentru toți și o dezvoltare economică durabilă prin deschiderea față de mediul de afaceri, în condiții de eficiență și transparență  administrativă. Misiunea mea este de a pune  administrația municipiului Onești în interesul cetățeanului, transformând astfel  acest municipiu  într-un loc favorabil dezvoltării  economice durabile și creării de locuri de muncă”.

Pentru a pune în practică toate aceste lucruri Florentin Iftime urmărește o strategie pe mai multe puncte.  Această strategie  de dezvoltare  va fi pe un termen de minim opt ani, pe un plan bine pus la punct. În domeniul administrativ cel mai important lucru este transparența  decizională la nivelul Primăriei, Consiliului Local Onești și a societății Domeniul Public și Privat SA. Investițiile și  cheltuirea banului public se vor efectua în bază de proiecte argumentate  după modelul costurilor standard, reducând astfel cheltuielile materiale și consumul. Va fi implementată o politică orientată spre creșterea  veniturilor municipiului Onești dar și o  repartizare eficientă  a resurselor municipale. Un accent deosebit se va pune pe  demararea de proiecte ce include bugetarea participativă prin accesul comunității la  procesul decizional și organizarea de dezbateri publice  a proiectelor de interes municipal, astfel ca fiecare cetățean să aibă un cuvânt de spus în prioritizarea  activităților Primăriei Onești. Atragerea de noi investitori în  municipiu, pentru crearea de locuri de muncă  prin realizarea unei zone industriale cu acces la  infrastructura modernă (drum, apă, canalizare, gaz metan) este un alt obiectiv aflat în atenția  candidatului USR la Primăria Onești, Florentin Iftime. Acesta a declarat:” Având o situație foarte clară a  numărului de angajați din municipiu (de pe un site care centralizează datele firmelor din România), se constată că  în ultimii patru ani Oneștiul  a continuat  involuția și nu s-a oprit  din decădere, în ceea ce privește locurile de muncă. Pentru o  bună  informare a  oneștenilor  concludentă  este o situație cu numărul de locuri de muncă existente în municipiu, care au scăzut de la an la an. Dacă în  anul 2007 în municipiul Onești  erau  15 294 locuri de muncă și  1836 firme, în  2015  numărul  locurilor de muncă a ajuns la  8625  pentru ca în anul 2018 să fie înregistrate  doar 8340 locuri de muncă și  1749 firme (în scădere cu peste 80 față de anul 2007!) ”

În privința eficienței se va avea în vedere  consolidarea, reabilitarea și izolarea termică a blocurilor de locuințe pentru a avea o mai bună eficiență termică dar și pentru a reda orașului  strălucirea de altădată.  Consolidarea și izolarea  blocurilor de locuințe se poate  realiza  pe fonduri europene, cu cofinanțare locală și cu  un mic aport  financiar al locatarilor.

Exprimarea pe o pagină a rețelei Facebook  de către Florentin Iftime a dorinței de a candida la funcția de primar al municipiului Onești a fost primită cu admirație de către oneșteni, aceasta având un impact de  peste 15 000 persoane. Astfel, au fost înregistrate  nu mai puțin de 344 comentarii, în  ele regăsindu-se o puternică dorință  de înnoire în municipiul de pe Trotuș. ”Cred că ești omul potrivit la locul potrivit, pentru această funcție”…, ” să stopăm  declinul  economic și social al orașului… Oneștiul merită mai mult decât i-au oferit 30  de ani de administrație ostilă”…, ”poți fi un gospodar al Oneștiului destul de capabil să întinerești acest oraș aproape mort… ”- sunt câteva din multele  opinii ale locuitorilor municipiului.

Menționăm că  până la lansarea candidaturii lui Florentin Iftime la funcția de primar al municipiului Onești (el fiind președintele Organizației USR Onești), mai este un singur pas, Alianța  USR – PLUS urmând  să decidă acest lucru. În vârstă  de 40 ani Florentin Iftime are peste 15 ani de experiență în administrația oneșteană. El și-a început cariera  la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” ( ca operator date la Sala Internet,  în anii 2001 – 2007 fiind printre primii care i- a călăuzit pe oneșteni să deslușească tainele internetului). Absolvind studii universitare economice a  activat  ca inspector la Departamentul Economic – Control Financiar) la Primăria municipiului Onești iar  ulterior la SC Domeniul Public și Privat SA ca economist, astfel că este  unul care  cunoaște foarte bine – din interior – problemele  acestei localități. În prezent el este manager regional al unei puternice companii de asigurări și vicepreședinte al Asociației Împreună pentru Viitor Bacău. Această asociație a  construit  în doi ani  un număr de trei case de locuit  pentru familii nevoiașe,  a ajutat multe familii defavorizate din zona Oneștiului și nu numai. În  anul 2019 Asociația  Împreună pentru Viitor Bacău a organizat la Onești Bursa locurilor de muncă, o  acțiune  cu un impact deosebit, ce a adus  față în față pe angajatori și pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă.     Ion Moraru

 

Distribuie articolul!