Articol primit de la Ioan Bărbunţoiu, membru al Fundaţiei Naţionale ”G. Călinescu” din Oneşti
Motto: ,,Nimic nu este mai important în această lume decât moartea, pentru care ne pregătim întreaga viaţă”
Sorin Cerin (filozof și logician, autorul monumentalei lucrări ”Culegere de înțelepciune”)
La 23 mai a trecut în nefiinţă oneșteanul BOGDAN DUMITRESCU, un apreciat om de cultură şi un reprezentant de seamă al Mass media.
Dispariţia dintre noi a lui Bogdan Dumitrescu este un prilej trist de evocare. Până în momentul morţii ne găsim timp pentru orice, numai timp pentru a evoca personalitatea celor ce merită aşa ceva, nu găsim. Aşteptăm momentul tragic al morţii pentru a ne aminti că cineva a existat. Atunci îi apreciem şi meritele.
Suntem dirijaţi de interese meschine care nu ne mai dau dreptul să îngrijim de aproapele nostru, să ne bucurăm de succesele lui sau să plângem alături de el când este cazul. Ne interesează să descoperim misterul naşterii şi al morţii, dar conştientizăm mai puţin că între aceste două momente trăim. În această perioadă se făuresc frumusetile şi atrocităţile lumii.
Existenţa are legătură cu naşterea, dar este si perioada în care ne pregătim pentru moarte. Mulţi dintre noi nu dăm atenţie momentului când vom muri, de aceea, de multe ori, moartea vine pe neaşteptate. Se întâmplă adesea cu oamenii care au un ţel în viaţă, care nu dau atenţie la altceva decât valorilor care îi ajută să-şi împlinească crezul. Din această categorie a făcut parte şi Bogdan Dumitrescu, al cărui crez, pentru care a luptat până în ultima clipă, a fost să construiască o lume mai bună şi mai dreaptă, un ţel pe care puţini dintre noi îl avem. Pentru acest motiv personalitatea lui Bogdan Dumitrescu merita mai mult evocată şi cunoscută.
S-a născut la 15 aprilie 1968, in orasul Oneşti, judeţul Bacău, într-o familie de intelectuali. Cadrul în care a crescut a fost propice pentru a-şi dezvolta gustul cunoaşterii. După terminarea liceului a urmat cursurile Universităţii Bucureşti – Facultatea de Litere, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie cu 10 pe linie. În perioada 1995 – 1996 a funcţionat ca preparator la Catedra de Literatură Comparată la aceeaşi facultate.
Din anul 1993 până în anul 1999 a lucrat în mass-media. A fost redactor la PRO FM şi Radio Total, Şeful Biroului de Presă al Fundaţiei Culturale Române, redactor la TVR Internaţional, redactor şef la Pro TV. De asemenea Bogdan Dumitrescu a lucrat şi la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). În anul 1999 el şi-a început cariera în publicitate pe postul de copywriter, apoi ca director de creaţie la Saatchi & Saatchi, CMP Avertsing, Grey Worldwid România.
În anul 2009 şi-a lansat prima sa carte intitulată ,,SMS” (în foto). Cu prilejul lansării acestei cărţi regretatul Bogdan Dumitrescu, mărturisea: ,, Şi dacă aş vrea să se întâmple ceva după cartea mea, atunci acest lucru ar fi că lumea aş vrea să aibă mai mult suflet” Despre carte spunea că:,, Este o carte despre o lume care se face praf, care se dezintegrează, despre eul nostru care se murdăreşte dacă nu moare”.
Observăm, din cele susţinute de autor, că tema cărţii este tocmai dorinţa lui Bogdan Dumitrescu de a îndrepta lumea, de a lupta pentru ca aceasta să fie mai bună şi mai dreaptă.
Datorită preocupărilor sale literare şi a talentului scriitoricesc de la 15 mai 1986 a devenit membru cu drepturi depline al Fundaţiei Naţionale ”George Călinescu” din Oneşti, în cadrul căreia a depus o susţinută şi diversificată activitate.
Președintele Fundației Naționale ”G. Călinescu”, profesorul Constantin Th. Ciobanu și membrii acesteia, transmit sincere condolianțe familiei îndoliate. Te rugăm ca de acolo din Ceruri să ne ajuţi, pe noi, cei drepţi de pe pământ, să luptăm pentru a învinge ticăloşiile şi ticăloşii acestei lumi, care ne împiedică să construim o lume mai bună şi mai dreaptă, aşa cum a dorit-o Domnia Ta.
* Bogdan Dumitrescu a încetat din viață în seara zilei de duminică, 23 mai 2021, în urma unui infarct.
Dumnezeu să te ierte, Bogdan Dumitrescu!
AMPRENTA DE ONEȘTI alătură acestui articol un mesaj al unui coleg al lui Bogdan Dumitrescu – Dan Gherman, din București:
”Bogdan Dumitrescu a fost un uriaș blând. Și când spun <<uriaș>> nu mă refer la statura lui, ci la spiritul lui. Explorator, întrebător, înțelegător, rezolvator, enciclopedic. A fost mai mult decât se vedea și neverosimil de modest, chiar dacă uneori incomod sau cinic.”