Singurul muzeu din România dedicat pictorului Ștefan Luchian a fost inaugurat în primăvara acestui an în localitatea natală a artistului, în orașul Ștefănesti din județul Botoșani, după 14 ani de când a fost închis, acesta funcționând între anii 1989 și 2007. Muzeul se află într-o clădire recent reabilitată complet și oferă un plăcut moment de bucurie sufletească, aici fiind amenajată ”Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”, o expoziție de bază cu lucrări de artă plastică și sculptură din colecțiile Muzeului Județean Botoșani. De asemenea, aici se găsesc bunuri ce au aparținut familiei marelui pictor precum și obiecte donate de oamenii din zonă.
Caldă și zâmbitoare prof. Carmen Munteanu, muzeograf (part – time) la acest muzeu dar și profesor de Limba și literatura română la Liceul ”Ștefan D. Luchian” din Ștefănești, a prezentat recent această instituție muzeală reporterei Petronela Cotea Mihai (realizator emisiuni agrare și producător programe Actualități la Radio România Iași). Prof. Carmen Munteanu a menționat:”Muzeul s-a redeschis în luna aprilie a acestui an, fiind acum într-o formulă modernă și primitoare. El cuprinde tablouri din perioadele în care Ștefan Luchian a pictat peisaje, portrete, autoportrete și flori precum și numeroase obiecte donate de descendenții acestui pictor, care ne încântă pe noi. Este cunoscut faptul că un autoportret al pictorului Ștefan Luchian este considerat cel mai bun autoportret psihologic din lume. Muzeul are patru săli : <<camera – atelier de lucru>>, sala de expoziție (de 200 metri pătrați), o sală cu reproduceri de Ștefan Luchian și una cu obiecte donate de oamenii din zonă, încercând astfel să adunăm cât mai multe lucruri frumoase!”
Reportera Petronela Cotea Mihai ( ce activează de peste 30 de ani la Radio România Iași), a menționat:” Mă bucură faptul că există Muzeul Ștefan Luchian modernizat. Acum acesta este un adevărat centru cultural, un spațiu deosebit ce merită a fi vizitat de oamenii care iubesc arta, care vor să știe mai multe despre noi, românii, despre ceea ce purtăm cu noi ca moșteniri de suflet, comori și elemente identitare care trebuie să ne facă să fim mândri de neamul din care venim”.
Acest lucru a fost subliniat și de prof. Carmen Munteanu (foto 3), ea declarând:”Acesta este unul din cele mai frumoase muzee.. Cel puțin, în ultima perioadă când se construiește orice în afară de edificii de artă, eu cred că merităm un 10 la nivel de județ, pentru acest lăcaș atât de frumos și atât de modern!” Lucrările de reabilitare ale Muzeului ”Ștefan Luchian” au fost finanţate cu bani din bugetul Consiliului Judeţean Botoşani.
Redeschiderea Muzeului ”Ștefan Luchian” din Ștefănești (jud. Botoșani), a avut loc în ziua de 23 aprilie 2021 în prezența președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Fedorovici, a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a numeroși invitați. După ce a menționat că ”vremurile dificile nu au ultimul cuvânt”, înaltul ierarh Teofan a arătat că ”Ștefan Luchian este mare revelator al sufletului românesc, ce a iubit nespus creația lui Dumnezeu – natura, pe care a văzut-o frumoasă, simplă și măreață.Lumina lăuntrică a contemporanilor săi, în mod special cei săraci și obidiți, l-au sprijinit și i-a oferit adâncime. Ei l-au ajutat să înțeleagă durerea și să o așeze pe pânză. Încercând să își însușească durerea lor, să și-o assume, a considerat de cuviință să le aducă o alinare, așezându-i pe pânză și prin aceasta și-a adus partea sa de jertfă!”. Doina Fedorovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani a declarat că ”redeschiderea Muzeului <<Ștefan Luchian>> din Ștefănești este cel mai important eveniment cultural al anului, acesta fiind singurul muzeu închinat pictorului Ștefan Luchian”. Menționăm că pragul acestui muzeu a fost trecut de numeroși turiști din țară și din străinătate iar aici se desfășoară numeroase activități educative . O activitate de mare impact ( cu participarea a peste 200 de persoane, respectându-se distanțarea socială și celelalte reguli sanitare ale pandemiei), a fost includerea, la 12 iunie 2021 a Muzeului Ștefan Luchian în acțiunea de la nivel național ”Noaptea Muzeelor”. Atunci la Ștefănești, după vizionarea filmului ”Ștefan Luchian” (regizor Nicolae Mărgineanu) și un recital de poezie eminesciană, participanții de toate vârstele la ”Noaptea Muzeelor” s-au bucurat de un foc de tabără.