Minutul de culoare și emoție la Muzeul ”Ștefan Luchian” din Ștefănești (jud. Botoșani)

Minutul de culoare  și  emoție la Muzeul  ”Ștefan Luchian” din Ștefănești (jud. Botoșani)

Singurul muzeu din România dedicat pictorului Ștefan Luchian a fost inaugurat în primăvara  acestui an în localitatea natală a artistului,  în  orașul Ștefănesti din județul Botoșani, după 14 ani de când a fost închis, acesta funcționând între anii 1989 și 2007. Muzeul  se află într-o clădire recent reabilitată complet și  oferă un plăcut  moment de bucurie  sufletească, aici fiind  amenajată ”Camera – atelier a lui Ștefan Luchian”, o expoziție de bază cu lucrări de artă plastică și sculptură din colecțiile Muzeului Județean Botoșani. De asemenea, aici se găsesc  bunuri ce au aparținut  familiei  marelui pictor  precum și obiecte  donate de oamenii din zonă.

Caldă și zâmbitoare prof. Carmen Munteanu, muzeograf (part – time) la acest muzeu  dar și profesor de Limba și literatura  română la Liceul ”Ștefan D. Luchian” din Ștefănești, a prezentat  recent  această instituție muzeală  reporterei Petronela Cotea Mihai (realizator emisiuni agrare  și producător programe Actualități la Radio România Iași). Prof. Carmen Munteanu a menționat:”Muzeul s-a redeschis  în luna aprilie a acestui an, fiind acum într-o formulă  modernă și primitoare. El cuprinde   tablouri  din perioadele în care Ștefan Luchian a pictat  peisaje, portrete, autoportrete și flori precum și  numeroase  obiecte donate de descendenții  acestui  pictor, care  ne încântă pe noi. Este cunoscut faptul că  un autoportret al pictorului Ștefan Luchian  este  considerat cel mai bun autoportret psihologic din lume. Muzeul are patru săli : <<camera – atelier de lucru>>,  sala de expoziție (de 200 metri pătrați),  o sală cu  reproduceri de Ștefan Luchian  și una cu obiecte donate de oamenii din zonă, încercând astfel  să adunăm cât mai multe lucruri frumoase!”

Reportera Petronela Cotea Mihai ( ce activează  de peste 30 de ani la Radio România  Iași), a  menționat:” Mă  bucură faptul că  există Muzeul Ștefan Luchian modernizat. Acum acesta este un  adevărat centru cultural, un spațiu  deosebit ce merită a fi vizitat  de oamenii care iubesc arta, care vor să știe  mai multe despre noi, românii, despre ceea ce purtăm cu noi ca  moșteniri  de  suflet, comori și  elemente identitare care trebuie să ne facă să fim mândri de neamul din care venim”.

   

Acest lucru a fost subliniat și de  prof. Carmen Munteanu (foto 3),  ea declarând:”Acesta este unul din cele mai frumoase  muzee.. Cel puțin, în ultima perioadă când se construiește orice în afară de edificii de artă, eu cred că merităm un 10 la nivel de județ, pentru acest lăcaș atât de  frumos și atât de modern!” Lucrările de reabilitare   ale Muzeului  ”Ștefan  Luchian” au fost finanţate cu bani din bugetul Consiliului Judeţean Botoşani.

 

Redeschiderea Muzeului  ”Ștefan Luchian” din Ștefănești (jud. Botoșani),  a avut loc în ziua de  23 aprilie 2021 în prezența  președintelui Consiliului Județean Botoșani, Doina Fedorovici, a ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a numeroși invitați. După ce a menționat că ”vremurile  dificile nu au ultimul cuvânt”,  înaltul ierarh  Teofan a  arătat că ”Ștefan Luchian este  mare revelator al sufletului  românesc, ce a iubit nespus  creația lui Dumnezeu – natura, pe care a văzut-o  frumoasă, simplă și măreață.Lumina  lăuntrică a contemporanilor săi, în mod special cei săraci și obidiți, l-au sprijinit și i-a oferit adâncime. Ei l-au ajutat să  înțeleagă durerea și să o așeze pe pânză.  Încercând să își însușească durerea lor, să și-o assume, a considerat de cuviință  să le aducă o alinare, așezându-i pe  pânză și prin  aceasta și-a adus partea sa de jertfă!”. Doina Fedorovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani a declarat  că ”redeschiderea Muzeului  <<Ștefan  Luchian>>  din Ștefănești  este cel mai important eveniment  cultural al anului, acesta  fiind singurul muzeu  închinat pictorului Ștefan Luchian”. Menționăm  că pragul acestui muzeu a fost trecut de numeroși turiști din țară și din străinătate  iar aici se desfășoară  numeroase  activități educative . O  activitate de mare impact ( cu participarea a peste 200 de persoane, respectându-se  distanțarea socială și celelalte reguli  sanitare ale pandemiei), a fost includerea, la 12 iunie 2021 a Muzeului Ștefan Luchian în  acțiunea  de la nivel național ”Noaptea  Muzeelor”. Atunci la Ștefănești, după  vizionarea  filmului  ”Ștefan Luchian” (regizor Nicolae Mărgineanu) și  un recital de poezie eminesciană, participanții de toate vârstele la ”Noaptea Muzeelor” s-au bucurat de un foc de tabără.    

 

Distribuie articolul!