”Conexiuni culturale” – Sadoveniana

”Conexiuni culturale” – Sadoveniana

Cu o perseverență de remarcat Centrul  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău (instituție  care își desfășoară activitatea sub  autoritatea Consiliului Județean Bacău),  continuă  și în vremurile aspre ale acestei pandemii plăcutele  și cuprinzătoarele manifestări ”Conexiuni culturale”. Astfel de  acțiuni  au loc, de mai mulți ani, în parteneriat cu  primăriile, consiliile locale, școlile și parohiile din localități ale județului Bacău. După cum am aflat de la managerul Centrului Județean pentru  Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, Florin Zăncescu, ”în zilele de 5 – 6 noiembrie la Sascut Sat și la Pâncești (Sascut)  am organizat o manifestare cultural – artistică intitulată   <<Sadoveniana>>, la împlinirea a 141 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu. Manifestarea a cuprins  prezentarea cărților  <<Decemianuarie – o panoramă  a tradițiilor de iarnă – județul Bacău>> (autor. conf. univ. dr Ioan Dănilă) și <<Arta naivă băcăuană>>,  volum  realizat de  prof. Feodosia Rotaru (etnograf) și Olguța Pîțu (manager al Școlii Populare de Artă Bacău). Aceste cărți cuprind  teme de cercetare pe care  instituția băcăuană  le efectuează (cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău), evidențiind  promovarea culturii tradiționale. Odată cu prezentarea acestora la Sascut, Sascut – Sat și Pâncești a avut loc și o acțiune de donare  de carte precum și un spectacol artistic  prezentat de  ansamblurile folclorice <<Dorulețul>> din Sascut Sat și  << Mugurelul >> din Pâncești – Sascut”.

Prof. Feodosia Rotaru a evidențiat  un fapt deosebit:”Recunoscând valoarea pictorilor naivi băcăuani – care au fost prezenți în  tabere de creație atât în județ cât și în țară, menționăm că lucrări ale acestora  au fost incluse în  expozițiile  cu  care România a fost prezentă  pe toate cele cinci continente”. Despre  recenta apariție  ”Arta  naivă băcăuană” prof. Olguța Pîțu a declarat:”Este  o  carte care trebuia și se cerea să existe! Acest curent al artei naive  este foarte bine conturat. Arta naivă nu va muri niciodată, ea este ca o terapie a sufletului”. Inițiativa elaborării acestei cărți a aparținut domnului Florin Zăncescu, director al Centrului Județean pentru  Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău.

Cu meticulozitatea –i cunoscută și cuceritoare  conf. univ.  dr. Ioan Dănilă  a  răsfoit   câteva  cărți ale  scriitorului Mihail Sadoveanu,  pe care  l-a  considerat ”un pisc, cel mai important, al prozei noastre interbelice, unul din întemeietorii romanului istoric”. Sublinierea  faptului că  ”dacă ne-am duce către începuturi, trebuie să dăm  anul 1904, care a fost  <<Anul Sadoveanu>> (de debut al scriitorului)”, a  fost continuată  de  conf. univ. dr. Ioan Dănilă  cu observația: ”trebuie să dau dreptate celor care se miră că  opera  lui  Mihail Sadoveanu  este  nu neapărat valorificată  la nivelul pe care îl merită!”  În  comunicarea sa conf.  univ. dr. Ioan Dănilă a atins și un subiect  deosebit  pentru noi băcăuanii, menționând: ”Orașul Târgu Ocna este  un reper sadovenian (aici scriitorul  și-a făcut o parte a stagiului militar. La Bacău există Școala Gimnazială  <<Mihail Sadoveanu>> – o școală nouă și care-i onorează numele, iar un reper mai puțin cunoscut este  legat de comuna Sascut. Se spune că Mihail Sadoveanu ar fi poposit în comuna Sascut, la Ferma Elias. Fie că era în drum spre Vânători Neamț, fie că venea special pentru aceasta, este adevărat că Mihail Sadoveanu a poposit la ferma de la Sascut… Internetul ne spune că, probabil – încă nu avem  dovezile dar vom căuta – că în acest loc Sadoveanu a scris o operă, ce se numește  <<Venea o moară pe Siret>>… Se spune că există  undeva  chiar o mărturie a lui Mihail Sadoveanu…”

Conf. univ.  dr. Ioan Dănilă  a prezentat și volumul ”Decemianuarie – o panoramă  a tradițiilor de iarnă – județul Bacău”. Adunând  colinde, sorcove și plugușoare din județul Bacău, acest volum ce a văzut lumina tiparului  la Editura ”Egal”  are și un CD în format audio, fiind o replică la o apariție  mai veche (din 1981), a unei cărți  cu obiceiuri de iarnă din ”Colecția națională de folclor”, în care județul Bacău nu a  avut nici o pagină.

”Conexiunile culturale” organizate  în zilele de 5 – 6 noiembrie  de   Centrul  Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău au cuprins  și un frumos spectacol, cu o ”descătușare” de cântec  și joc popular  dar și de voie bună a membrilor  ansamblurilor folclorice  din zona Sascutului. Pentru început a evoluat Ansamblul ”Dorulețul” din Sascut – Sat (coordonat de prof. Ionela Sandu, instructori Ioan Ferenț și Simona Maria Gârmacia), pentru ca apoi să ne bucure cu frumusețea   jocurilor și a cântecelor populare Ansamblul ”Mugurelul” din Pâncești – Sascut. Acest ansamblu este coordonat de  prof. Ionela Sandu și are ca instructor pe Ana Pârvan. Organizată on – line manifestarea  s-a bucurat  de  un  film (realizat de prof. Amedeo Spătaru), cu cuprinderea  secvențelor  frumoasei activități cultural – artistice.     Ion Moraru

 

Distribuie articolul!