Cu o perseverență de remarcat Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău (instituție care își desfășoară activitatea sub autoritatea Consiliului Județean Bacău), continuă și în vremurile aspre ale acestei pandemii plăcutele și cuprinzătoarele manifestări ”Conexiuni culturale”. Astfel de acțiuni au loc, de mai mulți ani, în parteneriat cu primăriile, consiliile locale, școlile și parohiile din localități ale județului Bacău. După cum am aflat de la managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, Florin Zăncescu, ”în zilele de 5 – 6 noiembrie la Sascut Sat și la Pâncești (Sascut) am organizat o manifestare cultural – artistică intitulată <<Sadoveniana>>, la împlinirea a 141 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu. Manifestarea a cuprins prezentarea cărților <<Decemianuarie – o panoramă a tradițiilor de iarnă – județul Bacău>> (autor. conf. univ. dr Ioan Dănilă) și <<Arta naivă băcăuană>>, volum realizat de prof. Feodosia Rotaru (etnograf) și Olguța Pîțu (manager al Școlii Populare de Artă Bacău). Aceste cărți cuprind teme de cercetare pe care instituția băcăuană le efectuează (cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău), evidențiind promovarea culturii tradiționale. Odată cu prezentarea acestora la Sascut, Sascut – Sat și Pâncești a avut loc și o acțiune de donare de carte precum și un spectacol artistic prezentat de ansamblurile folclorice <<Dorulețul>> din Sascut Sat și << Mugurelul >> din Pâncești – Sascut”.
Prof. Feodosia Rotaru a evidențiat un fapt deosebit:”Recunoscând valoarea pictorilor naivi băcăuani – care au fost prezenți în tabere de creație atât în județ cât și în țară, menționăm că lucrări ale acestora au fost incluse în expozițiile cu care România a fost prezentă pe toate cele cinci continente”. Despre recenta apariție ”Arta naivă băcăuană” prof. Olguța Pîțu a declarat:”Este o carte care trebuia și se cerea să existe! Acest curent al artei naive este foarte bine conturat. Arta naivă nu va muri niciodată, ea este ca o terapie a sufletului”. Inițiativa elaborării acestei cărți a aparținut domnului Florin Zăncescu, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău.
Cu meticulozitatea –i cunoscută și cuceritoare conf. univ. dr. Ioan Dănilă a răsfoit câteva cărți ale scriitorului Mihail Sadoveanu, pe care l-a considerat ”un pisc, cel mai important, al prozei noastre interbelice, unul din întemeietorii romanului istoric”. Sublinierea faptului că ”dacă ne-am duce către începuturi, trebuie să dăm anul 1904, care a fost <<Anul Sadoveanu>> (de debut al scriitorului)”, a fost continuată de conf. univ. dr. Ioan Dănilă cu observația: ”trebuie să dau dreptate celor care se miră că opera lui Mihail Sadoveanu este nu neapărat valorificată la nivelul pe care îl merită!” În comunicarea sa conf. univ. dr. Ioan Dănilă a atins și un subiect deosebit pentru noi băcăuanii, menționând: ”Orașul Târgu Ocna este un reper sadovenian (aici scriitorul și-a făcut o parte a stagiului militar. La Bacău există Școala Gimnazială <<Mihail Sadoveanu>> – o școală nouă și care-i onorează numele, iar un reper mai puțin cunoscut este legat de comuna Sascut. Se spune că Mihail Sadoveanu ar fi poposit în comuna Sascut, la Ferma Elias. Fie că era în drum spre Vânători Neamț, fie că venea special pentru aceasta, este adevărat că Mihail Sadoveanu a poposit la ferma de la Sascut… Internetul ne spune că, probabil – încă nu avem dovezile dar vom căuta – că în acest loc Sadoveanu a scris o operă, ce se numește <<Venea o moară pe Siret>>… Se spune că există undeva chiar o mărturie a lui Mihail Sadoveanu…”
Conf. univ. dr. Ioan Dănilă a prezentat și volumul ”Decemianuarie – o panoramă a tradițiilor de iarnă – județul Bacău”. Adunând colinde, sorcove și plugușoare din județul Bacău, acest volum ce a văzut lumina tiparului la Editura ”Egal” are și un CD în format audio, fiind o replică la o apariție mai veche (din 1981), a unei cărți cu obiceiuri de iarnă din ”Colecția națională de folclor”, în care județul Bacău nu a avut nici o pagină.
”Conexiunile culturale” organizate în zilele de 5 – 6 noiembrie de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău au cuprins și un frumos spectacol, cu o ”descătușare” de cântec și joc popular dar și de voie bună a membrilor ansamblurilor folclorice din zona Sascutului. Pentru început a evoluat Ansamblul ”Dorulețul” din Sascut – Sat (coordonat de prof. Ionela Sandu, instructori Ioan Ferenț și Simona Maria Gârmacia), pentru ca apoi să ne bucure cu frumusețea jocurilor și a cântecelor populare Ansamblul ”Mugurelul” din Pâncești – Sascut. Acest ansamblu este coordonat de prof. Ionela Sandu și are ca instructor pe Ana Pârvan. Organizată on – line manifestarea s-a bucurat de un film (realizat de prof. Amedeo Spătaru), cu cuprinderea secvențelor frumoasei activități cultural – artistice. Ion Moraru