Când ”Chimia” Onești prindea rădăcini... - Amprenta de Onesti

Când ”Chimia” Onești prindea rădăcini…

Când ”Chimia” Onești prindea rădăcini…

ONEȘTIUL, ORAȘUL  TRECUTELOR   AMINTIRI   SPORTIVE  (II)

Prima  parte a apărut  în ziua de 6 aprilie, pe site-ul Amprenta de  Onești. ro

   Ca și actorii care  deseori mărturisesc din amintirile lor Mircea Bostan, cel care a iubit  întotdeauna sportul  în urbea de pe Trotuș continuă  ”Povestea (ne) romanțată a fotbalului oneștean”, pornind acum  de la  promovarea în Divizia B a Chimiei Onești. Această performanță  este legată de numele  lui Ion Munteanu, instalat de conducerea Combinatului Chimic Borzești în funcția de președinte (similară celei de manager de azi) a Chimiei Onești. ”Ion Munteanu – de pământ – frumoasa vorbă a lui Mircea Bostan similară  cuvântelor ”pământeni… singureni”, rostite  cu mult off în suflet de  basarabeni!),  era…  oneștean! Fusese jucător la CSMS (Clubul Sportiv al Muncitorilor și Studenților) Iași! Acesta a alcătuit un lot numeric mare dar și valoros, prin aducerea și transferarea a 6 – 7 jucători  cu experiență divizionară  de la Nitramonia Făgăraș. Este vorba despre  Vasile Grămadă (portar), Mihai Jiga și N. Georgescu  – mijlocași. Se mai găseau în lot  jucători valoroși precum grecii oneșteni Boșcov (poreclit  <<Mutu>> – fundaș lateral, Micio – mijlocaș la închidere și interul dreapta Hary Anastasiade, jucător ce în  1966 va juca la Dinamo Berlin, în prima ligă din R.D.G. ( Republica Democrată Germană). El a plecat din Onești deoarece în vremea aceea grecii  puteau să circule în Europa, prin țările așa – zis democratice”.

 Povestea  relatată de  Mircea Bostan surprinde și ”asperitățile” vremii, astfel că aflăm: ”Pentru a forța  promovarea în Divizia B, obiectiv  foarte îndrăzneț pentru acele vremuri, conducerea administrativă  a apelat la  serviciile unor antrenori cu nume din fotbalul românesc. Cel mai <<galonat>> a fost Ștefan Cârjan*, antrenor foarte valoros ce îi era interzisă pregătirea echipelor din  prima divizie. Într-o perioadă tulbure în care se afla România, Fane Cârjan (în foto 2) a fost  antrenorul  divizionarei B Unirea Obor București, echipă ce se spune că  era finanțată de gruparea legionară din România. Odată cu instaurarea bolșevismului această divizionară B este desființată iar Ștefan Cârjan, Titus Ozon (născut  chiar în Obor, fiind descoperit ca fotbalist de Fane Cârjan!) și Constantin Angelache (din Bacău, cel care a înființat Liceul de fotbal în orașul lui Bacovia) și încă vreo trei jucători au fost trimiși la închisoare, unde au stat închiși vreo șase luni. La eliberare au fost  restrânși la unele drepturi, fiecare dintre ei  având câte o poveste privind  reabilitarea socială.”

  Cunoștințele manageriale și relațiile personale de pe timpul  când activa  ca jucător la CSMS Iași l-au ajutat  pe Ion Munteanu – nimeni altul decât tatăl fotbalistului Ion ”Gogu” Munteanu (care a jucat la Dinamo Bacău, CSM Reșița, U Cluj și Sport Club Bacău) și bunicul lui Vlad Munteanu – jucător care a strălucit la FCM Bacău, Dinamo București, el jucând fotbal și la Energie Cotbus, în Germania, în prezent fiind  conducător în structura Federației Române de Fotbal. Ne amintește  domnul Mircea Bostan: ”Ca  președinte la Chimia Onești seniorul Ion Munteanu  a apelat la serviciile  antrenorilor Lică Bărbulescu (fost jucător la Petrolul Ploiești) și Mircea Popescu (din Târgoviște, fost jucător la CCA – Casa Centrală a Armatei, alături de mai titratul său frate, Gheorghe Popescu). Acesta, în perioada 1963 – 1967 a fost președintele Federației Române de Fotbal). Deși activa  în Campionatul  regional  în acest timp Chimia Onești se pregătea la nivelul cel mai înalt, cu echipe din prima divizie a țării. Astfel, pe stadionul din TCR  au venit Dinamo Bacău, cu vestitul atacant Gram dar și cu Nicolae Vătafu, Ciripoi, Hrițcu, Pașcanu și alții), Petrolul Ploiești (cu Mihai Ionescu – în poartă și cu frații gemeni Anton și Dumitru Munteanu – pe care nu-i puteai deosebi – , Gică Tabarcea și cu frații Virgil  și  Mircea Dridea- în foto 1 **) precum și Steaua București (cu Gheorghe Constantin – <<Profesorul>>, cu Haidu, portarul naționalei României și cu atacantul Costel Pavlovici,  un atacant  de origine sârbă, foarte  tehnic și talentat – foc). Obiectivul  echipei Chimia Onești era promovarea în Divizia C, lucru pe care îl realizează  în vara anului 1964. În ediția de campionat 1964 – 1965  echipa oneșteană avea să întâlnească  adversari redutabili, unii cu experiență în  ligile superioare (Ceahlăul Piatra Neamț sau Textila Buhuși, venite din Divizia B). Chimia  a încheiat ediția de campionat pe locul 3 iar în vara anului 1964, după plecarea  spre casă a jucătorilor făgărășeni lotul s-a întărit cu  câțiva tineri talentați aduși de la Bacău și de la Buhuși. Printre ei  era Ion Nelu – Sdrobiș, Nelu  Corobană și Mihai Bâlc – portarul naționalei de tineret  între anii 1961 – 1963, care i-a avut ca și colegi pe  mai cunoscuții  Stere Adamache (Brașov) și Vasile Suciu, (de la Arieșul Turda). Tot în vara anului 1964 este adus  în lotul echipei bucureșteanul Dumitru Borcău ( <<Boby>>), un mijlocaș de creație și ofensiv. În această perioadă, când Chimia tinde să prindă rădăcini în competiția națională alte grupări  fotbalistice  (Asociația Sportivă Petrolul, Asociația Sportivă Cauciucul sau Energia) se consolează cu participarea  în competiția orășenească, excepție făcând primele două menționate care sunt prezente în  două ediții în Campionatul regional.”

  Retrăind  multe din întâmplările de atunci  oneșteanul Mircea Bostan a mai menționat:”În ediția următoare a  Campionatului Diviziei C (din 1965 – 1966) Chimia Onești va avea un parcurs chinuitor. Au plecat din lotul de bază jucătorii Mihai Bâlc (portar), Ioan Sdrobiș, Nelu Corobană (la Dinamo Bacău) și Dumitru Borcău la Chimia Suceava. În luna martie 1965  se stinge din  viață conducătorul României, Gheorghe Gheorghiu Dej, orașul Onești îi va purta numele, prin Decret de stat și astfel  gruparea sportivă va deveni Chimia Gheorghe Gheorghiu Dej. Schimbarea numelui  nu-i va purta noroc, încheind competiția  pe locul 13 ghinion din 14 echipe și va retrograda împreună cu Unirea Negrești – Vaslui!” Vom vedea  ce  a mai urmat în viitoarele  dialoguri!        Articol realizat de Mircea Bostan  și  Ion Moraru

 * Despre  antrenorul Ștefan Cârjan (care de la Chimia Onești a plecat la Universitatea Cluj  se spune că ”pregătirea fizică o conducea ca un dirijor de orchestră, indicând exerciţiile cu mâna. Insista la lucru individual cu mingea sau în grupe, unde pasa era obligatoriu directă. În partea a doua a antrenamentului se executau   diferite jocuri cu pase directe şi numai directe, până la automatizare.” El a avut ”un suflet de om care a ştiut să înfrunte şi nebiruinţa fără a se lăsa umilit”.

 * * Mircea Dridea  a rememorat recent, pentru site-ul ”Doar Petrolul” retragerea sa  din postura  de vârf de atac în  aceea de… antrenor.  El a răspuns ”parcă  citind  dintr-o carte” :  „Împlinisem vârsta de 34 de ani. Dar, cu cel puțin un an înainte, începusem să mă pregătesc de retragere. Vroiam să nu mi se pară prea grea clipa despărțirii de gazon. Nu știam când o să vină, dar eram gata în orice moment. Mai jucam totuși, pentru că aveam incă suficiente disponibilități dar, nu-i mai puțin adevărat că  începusem să simt mai apăsătoare obligațiile omului de gol, ale vârfului de atac, ținta tuturor apărătorilor, în care toți dădeau mai mult fără  milă. Pe de alta parte nici echipa Petrolul Ploiești, aflată într-un continuu  declin valoric, nu mă mai susținea cum aș fi simțit nevoie. Eh, dacă ar mai fi fost Petrolul din 1959, aș fi jucat ușor până la 40 de ani! Așa însă riscam să strige lumea la mine să las locul altuia mai tânăr.  Și-n situația asta e și mai greu!”

Distribuie articolul!