Elevi ai Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești și-au pus în aplicare cunoștințele de contabilitate în Spania, la o mobilitate Erasmus

Elevi ai Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești și-au pus în aplicare cunoștințele de contabilitate  în Spania, la o mobilitate Erasmus

Colegiul Tehnic„Gheorghe Asachi” – Onești a reușit din nou să organizeze o mobilitate Erasmus pentru un grup de 15 elevi, însoțiți de doamnele profesoare Ionela Sandu și Mihaela Răvoiu, într-un stagiu de pregătire practică, în orașul universitar Salamanca din Spania. Acest al doilea flux al proiectului „Practică europeană în utilizarea softurilor de specialitate pentru gestiunea financiară, economică și administrarea afacerii” s-a derulat în intervalul 21 martie – 8 aprilie 2022. Proiectul este finanțat în întregime din fonduri europene prin contractul numărul 2020 – 1- RO01- KA 102 – 078926

Au fost 15 elevi selectați din clasele a XI-a, cu specializarea Tehnician în activități economice, 10 locuri fiind pentru cei cu oportunități reduse, însă toți au fost dornici de perfecționarea pregătirii de specialitate și nu numai. Alexa Ioana  Bivolaru, Eliza Carmen Șandru, Florin Ciocănel, Emanuel Petruț Dumitru, Daniel Cîrcel, Radu Florin Hangani, Ana Maria Gabriela Scurtu, Ana Maria Moraru, Alexandru Ștefan Lozneanu, Andrei Gheorghe Hozit, Antonia Ștefania Țîțarcă, Florina Nicoleta Elena Cenac, Denisa Alexandra Voași, Beatrice Elena Lucaci și Ștefania Maria Oancea  sunt elevii de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești ce s-au aflat în Spania în cadrul acestei mobilități. Astfel, ei au dobândit cu succes competențe profesionale care îi vor ajuta să se integreze pe piața muncii în Uniunea Europeană, competențe dovedite și de certificarea prin Europass Mobility.

Toți elevii implicați au reușit să își pună în aplicare cunoștințele de contabilitate, gestiune financiară, introducere de date în sisteme computerizate cu software specializat pentru operațiuni economico-financiare și au exersat simulând o întreprindere, respectiv inițializând o firmă cu date reale, iar la finalul primei săptămâni au au realizat o lucrare practică.

   

În cursul celei de-a doua săptămâni, fiind familiarizați cu operațiunile economico-financiare, au continuat pe aceeași direcție, reușind să se adapteze sistemului contabil din Spania, comparându-l cu cel din România și folosindu-se de cunoștințele acumulate pe parcursul liceului, utilizând Planul de conturi din Spania.

În ultima săptămână, alături de toate cele prezentate înainte, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” au introdus date reale în sistem și au început să întocmească articole contabile specifice pentru diverse operații economico-financiare, să genereze, cu ajutorul softului, registrele obligatorii, Registrul Jurnal și Registrul Cartea Mare, precum și Balanța de verificare din contabilitate. Toate operațiile au fost realizate cu ajutorul softului de specialitate Aplifisa, soft de tip ERP.

Deși elevii au beneficiat de licențe pentru învățarea limbii spaniole, nu trebuie uitat faptul că, în decursul celor trei săptămâni petrecute în Spania, ei au fost nevoiți să își îmbogățească cunoștințele în materie de gramatică și de lexic la limba spaniolă, operând cu termeni de specialitate la care nu ar fi avut acces în alte contexte din afara proiectului. De asemenea, fiind cazați în centrul rezidențial studențesc Hernan Cortes din Salamanca, au intrat în contact cu persoane din alte medii, de alte naționalități și etnii și au reușit astfel să își îmbogățească experiența culturală, îmbunătățindu-și  și educația pentru cetățenie democratică.

Cu ocazia finalizării cu succes a mobilității, toți participanții beneficiază acum de CV-uri  ce le cresc angajabilitatea în spațiul european. De asemenea, acest proiect a reușit să îi responsabilizeze pe viitorii angajați, oferindu-le ocazia de a cunoaște mediul organizațional în care vor pot activa mai târziu și provocările muncii de birou, sporindu-le motivația pentru performanța școlară.

Nu în ultimul rând, au fost organizate pentru grup excursii la Madrid, Toledo, Segovia și Ávila,  experiența culturală a elevilor îmbogățindu-se dincolo de nivelul social al acesteia.

Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” – Onești (director, prof. Mihai Ursachi), își propune să mai acceseze asemenea proiecte și în viitor, nu doar pentru domeniul Economic, ci și pentru domeniul Turism, cu scopul de a oferi forță de muncă calificată la standarde europene.

 

 

 

 

Distribuie articolul!