”Știu că pot împărtăși bucuria visului meu împlinit de-a cânta ... DORUL DIN SUFLETUL MEU" (II) - Amprenta de Onesti

”Știu că pot împărtăși bucuria visului meu împlinit de-a cânta … DORUL DIN SUFLETUL MEU” (II)

”Știu că pot împărtăși bucuria visului meu împlinit de-a cânta … DORUL DIN SUFLETUL MEU” (II)

INTERVIU  CU  INTERPRETA  DE  MUZICĂ  POPULARĂ   LENUȚA  FILIP  CUCU 

 

În urmă cu trei ani, în  august  2019 reverberațiile  sărbătorii hramului de la  Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” din  Cașin (vizitată  în anii vieții sale de  marele istoric Nicolae  Iorga, ea fiind  singura biserică muntenească  -monument istoric – de pe  plaiurile băcăuane), au  fost cuprinse de o puternică emoție patriotică! Totul a fost cuprins de smerenie și de  o grăitoare evlavie când interpreta de muzică populară Lenuța Filip Cucu a prezentat un ”Cântec de război”, versurile  acestuia fiind găsite în vestonul eroului Petrache Cuza. Acest brav soldat a fost  rănit în tranșee, în luptele de la Curița dar versurile scrise de el au o încărcătură  emoțională  covărșitoare! La prezentarea ”Cântecului de război” aceleași emoții au fost trăite  și de sutele de participanți care au adus prinosul lor de recunoștință la Cimitirul Crucilor de Mesteacăn din coasta  satului Curița (com. Cașin). Pornind de la  aceste  evocatoare  momente  ale trăirii continuăm interviul cu doamna Lenuța Filip Cucu.

– Cum de v-ați gândit la evocarea unor evenimente istorice și   să valorificați creațiile populare vechi?

– Am  în repertoriu ”Cântecul de război”, care  este realizat  pe versurile  compuse și găsite  în vestonul unui soldat (ce a luptat și a murit la Curița, în comuna Cașin). Aceste  versuri  au fost păstrate în Arhiva Națională și am compus o linie melodică, pe care trebuie  să o înregistrez cu orchestra! (Deja am cântat acest ”Cântec de război” la Radio România,  într-o emisiune dedicată eroului necunoscut – soldatului român, cât și la  câteva  evenimente organizate în  memoria celor ce și-au jertfit viața pentru țară!)

–  Ne-ați vorbit  cu multă prețuire  de marele violonist băcăuan Ion Drăgoi. Ați cunoscut și un alt mare interpret  al  acestor meleaguri, pe Anton Achiței…

– Pe Anton Achiței îl întâlneam mereu pe stradă (eram vecini de cartier) – era tot timpul … distrat, parcă cu ,,capu-n nori”, căci –  după cum mi-a spus mai târziu – el repeta în gând cântece sau compunea ceva nou … După ce-am cântat de două  ori la rând  la Bacău, pe scena Casei de Cultură cu Ion Drăgoi alături, la final a venit de fiecare dată Anton Achiței… El îi spunea lui Ion Drăgoi : ,,fata are potențial , s-aveți grijă de ea !” Eu eram tânără, timidă, eram foarte retrasă și nu intram în vorbă cu artiștii consacrați … Pe Anton Achiței  îl salutam respectuos și-mi răspundea aplecând ușor capul într-o parte, doar că eu eram prea timidă ca să intru-n vorbă cu el … Abia târziu – la sfârșitul anului 2017 – înainte de Crăciun , i-am spus că vreau să-l invit să cânte la spectacolul de lansare a primului meu album … A rămas foarte mirat și contrariat …

– L-ați surprins cu  această invitație..

– Da! M-a întrebat:” de unde – ați apărut, că nu vă știu ca artist ?!” A trebuit să-i amintesc cine sunt … m-a ascultat calm, cu răbdare și m-a certat … – ”Foarte rău că te-ai lăsat de cântat !”, mi-a zis … Am schimbat numerele de telefon, i-am dat și-un album de-al meu și  pentru că sala Ateneului era mereu foarte ocupată, am amânat lansarea  albumului  pentru anul următor, tocmai pe 20 mai 2018!  Așa că, am mai vorbit la telefon și înainte cu vreo lună de-a avea spectacolul, ne-am întâlnit de vreo trei ori și am depănat amintiri …

 

–  Anton Achiței a fost prezent la spectacolul de la Sala Ateneu, când ați lansat dv. CD –ul ” Dorul din sufletul meu”…

– Da… M-a onorat cu prezența la spectacolul meu – a cântat cele mai frumoase și cunoscute cântece  ale sale!  A  fost ,,cireașa de pe tort” a acestui spectacol – un adevărat … ,,Show Man” cum se spune , publicul aplaudându-l mereu în timp ce cânta !!!  El era un om foarte sfătos și vorbea ba foarte calm , ba mai precipitat … Era mereu grăbit, explicând că trebuie să facă piața, s- ajungă repede acasă, să nu stea soția prea mult singură! Ne-am mai întâlnit apoi și la încă vreo două spectacole … L-am rugat să-mi spună pe nume și nu … ,,doamna Lenuța” … argumentându-i că eu sunt neînsemnată pe lângă … notorietatea și cariera dânsului… Și el mi-a zis:- ,,Bine măi, Lenuțica… așa o să-ti spun de-acum … !” Mi-a dat și dumnealui ultimul album scos în 2016 , intitulat  …   ,,Luminează pomul vieții”. A acceptat – cu greu – să vină să cânte la spectacolul meu, pretextând că nu se simte în putere s- apară pe scenă … Mi-a spus că a  avut mari probleme de sănătate, că a fost răcit la plămâni și-a stat internat în spital… Zicea: ,,am ajuns la vârsta asta și încă nu am terminat ce mi-am propus să mai fac!”

– Sunt amintiri deosebite legate de acest  mare interpret al cântecelor moldovenești…

–  Împreună cu ceilalți interpreți care au  cântat la spectacolul de la Sala ”Ateneu”, Anton Achiței a mers la casa mea din comuna Măgura  și a avut ambiția să culeagă cireșe – direct din pom- cu mâna lui, să i le ducă soției sale… Ne-am întâlnit  și pe 3 martie 2019, tot la un spectacol de lansarea a unui CD – a interpretului Cosmin Timofte, la Buhuși …Era bine dispus, m-a întrebat pe la ce televiziuni am mai filmat emisiuni, ce proiecte am? Mi-a promis că … imediat ce se mai încălzește vremea  va veni și cu soția lui la livada mea din Măgura să culeagă cireșe de mai … Apoi, pe neașteptate, m-a apostrofat :- ,,Lenuțica, tu să nu te mai îmbrobodești și să nu mai apari pe scenă cu batic pe cap…  lasă- ți fața luminoasă la vedere, că-ți stă mai bine așa !” … și până să mă dumiresc, mi-a tras baticul de pe cap și mi l-a aruncat în culise! Acesta a  fost un moment hazliu … Anton Achiței era un artist complet : cânta , compunea  – avea un suflet sensibil și scria niște poezii foarte frumoase! Pentru mine , a fost un OM de omenie, foarte discret și plin de modestie! Va rămâne nemuritor prin cântecele sale!

 

Amintirea unui frumos  eveniment

 

– S-au împlinit nu de mult – la 18 mai – 4 (patru) ani  de la spectacolul  de pe scena ”Ateneului”  băcăuan,  de lansare al CD-ului  dumneavoastră, ”Dorul din sufletul meu” Cine a mai participat la  acest  emoționant  eveniment?

– La acest spectacol de lansare au fost prezenți interpreții de  muzică populară  Mitriță Crețu ( la al cărui îndemn, încurajare morală și sfaturi profesionale am început să trudesc la înfăptuirea și zidirea visului meu),  Maria Șalaru (cu Grupul ”Boboceii”), Maria Tătaru, Mihaela Iordache Farcaș. Mitriță Crețu a fost  primul !!! – cel care mi-a întins … ,,o mână” și mi-a dat ideea și imboldul de-a reveni în muzica populară și de-a face un album; el   a venit de la București și a cântat în spectacolul meu.  Iar  doamna  Maria Șalaru – care mi-a fost profesoară de Canto popular – (când am reluat a doua oară cursurile la Școala Populară de Artă din Bacău),  prin prezența dumneaei a înviorat scena  la  acest spectacol cu drăgălășenia și frumusețea copiilor –  a … ,, boboceilor” și-a … ,, floricelelor” ei ! Pe Mihaela Iordache Farcaș eu o consider ,,fata sufletului meu”… Pe ea  am cunoscut-o la Școala Populară de Artă din Bacău, pe când avea vreo … 15 ani și  întotdeauna  m-a impresionat prin bunul simț, prin talent și-un ”suflet de aur ”!  Mihaela Iordache – Farcaș este o interpretă deosebită, care a performat pas cu pas în muzica populară și m-a încurajat cât a putut să … ,,îndrăznesc” să fac acest album ! Au mai fost prezenți Cosmin Timofte , Elisabeta Unguru și Elena Mădălina Petrache – toți fiind foști colegi de la Școala Populară de Artă Bacău și tineri interpreți  talentați și cântecului popular moldovenesc. Alături de  persoane importante  de la diferite instituții din Bacău s-a aflat  domnul Mircea Pelea  (de la  INEDIT  TV, care a venit de la București  pentru a reprezenta această televiziune  și a deschis spectacolul  cu un discurs) în timp ce de la EURO TV Bacău mi-a solicitat un interviu Ștefania Pătru. Au fost prezenți  membri ai Asociației CIVITAS BACOVIENSIS din Bacău.  De asemenea, a participat în spectacol și regretatul interpret Anton Achiței.

– Ați  fost prezentă cu frumoasele melodii din repertoriul dumneavoastră  la  filmarea multor  emisiuni tv. Care este gândul  ce vă animă  știind că de pe micul ecran,  sunteți urmărită de  zeci de mii  de spectatori?

– După ce mi-a postat –  Euro TV Bacău – interviul și filmul de la Ateneu pe YouTube și Ștefania Pătru mi l-a distribuit  pe Facebook … și … după ce-am postat și eu pe pagina mea de profil câteva videoclipuri cu cântece din albumul meu, s-a petrecut ceva ce …  a întrecut orice așteptare a mea! Doar într-o singură zi am primit peste 150 de cereri de prietenie, printre care erau și câțiva realizatori de emisiuni folclorice de la diverse televiziuni … Astfel , prima invitație a venit de la INEDIT TV, de la emisiunea prezentată de domnul Mircea Pelea … Apoi am fost invitată la ETNO TV , la emisiunea  ”Vatra Cântecelor Noastre” , unde am cântat și mi-a luat și interviu doamna Doina Mirea. Și tot așa, am mers la Televiziunea Favorit  și pe la multe alte studiouri de televiziune din Iași, Suceava, Botoșani … Am cântat  la  Cașin, la Livezi și la Săucești, la  ”Zilele” acestor comune… Când apar pe ecran … când văd reluarea și mă văd cântând, parcă nu sunt eu … cea de-acum … mă învăluie amintirile! Și sunt mulțumită, simt , de fiecare dată, o emoție și-o mulțumire sufletească deosebită,  știu că pot împărtăși bucuria visului meu împlinit de-a cânta … ,,DORUL DIN SUFLETUL MEU”, așa cum am dat și numele albumului . Cântecul a fost și rămâne un adevărat … balsam pentru suflet , ce m-a vindecat – la propriu ! – de multe suferințe!

–  Lucian Blaga  a scris  un lucru memorabil : ”veșnicia s-a   născut la sat!” . Ce a mai rămas viu în folclorul nostru, în datinile și obiceiurile noastre populare?

– Da, este admirabil ce a spus Lucian Blaga :,,Veșnicia s-a născut la sat !” Să spun că … frumusețea s-a născut la sat ?! Da, eu chiar așa cred ! Să spun că înțelepciunea țăranului român vine din simplitatea și credința nestrămutată în Dumnezeu ?! Nicăieri nu se duceau / nu se duc / oamenii la biserică îmbrăcați în costumul popular ca în satul românesc ! Să spun că tot ce s-a creat – în lumea mirifică a satului de altădată – cu mare migală, la lumina lumânării, a  opaițului – cu pricepere și bun gust și cu un simț artistic de neegalat, prin îmbinarea armonioasă a culorilor este ARTĂ ?! Da este ARTĂ pură prin excelență ! ,,Veșnicia s-a născut la sat !” Da, eu sunt convinsă  de trăinicia acestui adevăr! Ea se oglindește în costumul popular, în cusăturile și covoarele ce-mpodobeau casele țărănești, în îndeletniciri, datini și obiceiuri, în superstiții,  în tradițiile și-n cântecele izvorâte din sufletul țăranului,  ce muncea pământul …  Toate acestea s-au perpetuat de-a lungul veacurilor într-un nesecat izvor de inspirație pentru generațiile viitoare și-ntr-o mândrie națională!

–  Ce înseamnă  folclorul pentru dumneavoastră?

–  Folclorul – prin natura sa – exprimă cele mai nobile și frumoase caracteristici ale omului, ale vieții … Chiar și doinele, baladele, prin duioșia și tristețea lor transmit  frumusețea și curăția omului de la sat! Eu așa cred : că pe-acest pământ este loc pentru toți sub soare și că Dumnezeu i-a dat fiecăruia locul lui …

–  Va exista o revenire la repertoriul celor mai frumoase cântece și melodii populare românești ?

– Eu cred că Da! Ar fi păcat să se ,,piardă” în timp,  pentru că tocmai cântecele vechi sunt de-o frumusețe aparte și distinctă : ele sunt cu- adevărat autentice și se deosebesc net / clar prin linia melodică curată, prin tematică, prin versurile simple și ușor de ținut minte!  De asemeni, cântecele autentice – provenite din inima satului, din trăirile omului ce trudea pământul și se ,,lupta” cu greutățile vieții – nu sunt … lungi, greoaie și plictisitoare, ca unele ,,făcute” astăzi! Tocmai prin sinceritatea, frumusețea și simplitatea lor, au răzbit prin timp și nu pot fi uitate pentru că au devenit adevărate … șlagăre!

– ”Aleargă ca  vântul / Cuprinde pământul / Șterge întristarea / Mângâie  zarea”… cânta  Alexandru Jula,  reverberând  la gândul că  ”viața-i un cântec / floare și zâmbet!”. Cum  a fost ”linia melodică” a vieții dumneavoastră?

–  După cum am mai spus, eu am fost și sunt și-acum, la vârsta asta, o persoană  timidă și foarte retrasă : am avut un mare respect față de marii artiști și niciodată nu i-am …  deranjat  să le solicit autografe sau  să-i măgulesc  ori să-i copleșesc  cu laude, așa cum am observat că fac alții (tinerii din ziua de azi). O vorbă din popor spune : ,,Fă-le pe toate la timpul lor!” Eu n-am avut acest noroc! Am fost nevoită să renunț la cântec pentru viața de familie! Eu m-am resemnat refugiindu- mă în muncă! Paralel cu serviciul, m-am dedicat vieții de familie, m-am ocupat cu treburile  de la țară  și grădinăritului – înconjurându- mă de flori pe care le-am pus cu mâna mea, de la ghioceii ce ies primăvara primii din zăpadă, la brândușe, zambile, narcise, lalele, trandafiri și liliac, gladiole, gherghine și altele până la crizanteme și dumitrițele, care rămân înflorite până toamna târziu, când vine iarna și ninge pe ele!  Eu  sunt de … ,,modă veche” și-mi fac singură totul în casă  – de la tot felul de mâncăruri și dulciuri, până la ,,conservele” pentru iarnă. Iubesc lectura  și muzica și m-am înconjurat de cărți, de poezie și muzică – de compact discuri – am peste 350 – 400, plus plăcile vechi, de pe vremuri, cu marii artiști… Am  cusut motive naționale, am compus versuri iar ocazional  cântam melodii din repertoriul artiștilor consacrați –  când sărbătoream câte ceva sau pe cineva din familie  ori  printre prieteni … Și-așa a trecut vremea – cu bune și rele – cu împliniri, cu bucurii și  cu satisfacția unei familii stabile și  cu  copii realizați – de care sunt foarte mulțumită ! Dar, am purtat mereu în suflet, un mare gol care … mă ,,durea” și parcă mă ținea într-un … provizorat greu de suportat …! Așa că… vis – a vis  de zicala  ,,mai bine mai târziu decât niciodată !” m-am hotărât, cu orice risc, să fac ceva și pentru mine !Și am (re)început ca să cânt la îndemnul și susținerea unor oameni  de bună credință, a artiștilor Mitriță Crețu și mai tinerei Mihaela Iordache Farcaș – ”fata sufletului meu!” Pentru cei care nu mă știu, trebuie să precizez că … eu nu m-am trezit așa deodată, într-o dimineață și mi-am zis că pur și simplu trebuie să cânt – eu am cântat și în tinerețe și … iată, am revenit – după o lungă absență – la dragostea mea dintâi –  cântecul popular ! Bineînțeles că nu am mai putut și nu mai pot recupera timpul pierdut ! Plus că … acum nu mai am prea mult timp în față și nici entuziasmul și dezinvoltura tinereții!

– Mi-ați mărturisit că ați scris o frumoasă poezie închinată iei…

– Da! Eu am scris  multe  poezii,  pe teme diferite, inclusiv versurile cântecelor de pe albumul ” Dorul din sufletul meu” sunt compuse de mine ! La o activitate a Bibliotecii Județene Bacău dedicată iei, am prezentat o poezie din creația mea! Iată  această poezie : ”Ziua iei e mereu / Și o poartă neamul meu; / Ia-i zestre din străbuni, / S-o poarte oamenii buni! // La mulți ani, frumoasă IE, / De pe plai de Românie! / Viața lungă să îți fie: / Să trăiești mulți ani, o mie! // Frumoasă -i ca o mireasă, /  Ia noastră românească: / Într-o mie de modele, /  Cu mătase și mărgele! // E pe ea câmpul cu flori  / Și-un curcubeu de culori! /  Este în ea veșnicia  /  Ce- oglindește România! // Trandafiri cusuți pe ie /  Și florile din câmpie  / Și brazii din vârf de munte, /  Pe ia noastră-s cusute !// Sărut mâinile măiestre  /  C-au umplut lada de zestre! / Tot ce-i cusut pe o ie /  Este-o mică Românie: / Cu ape, munți și cu văi, /  Cu fete și cu flăcăi, / Cu cântece și cu joc, /  Cu doine și dor la un loc!”       Interviu  realizat de  Ion MORARU

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!