Cu încântare, despre Mitul Eminescu

Cu încântare, despre  Mitul  Eminescu

”Pământul reacționează ca un suflet! El ne simte! Am fost  cândva prieteni cu pământul…” mărturisea recent la lansarea volumului său ”Pământ miraculos” scriitorul moineștean Ștefan Ghioc. Confesiunea acestuia  ne-a făcut să privim  la comemorarea zilei trecerii sale în eternitate a poetului Mihai Eminescu! ”Au trecut 133 de ani de  la moartea  marelui poet și toți am dorit să – l deslușim! După atâta amar de vreme  cu ce ne-am ales?”, s-a întrebat poetul Valentin Rădulescu, președintele Cenaclului ”George Călinescu” din Onești  în deschiderea  Simpozionului „De ce  Eminescu?” Acest  simpozion a fost organizat de  Direcția Cultură și Tineret a Primăriei Onești,  de Biblioteca  Municipală ”Radu Rosetti” și de  Cenaclul literar – artistic ”George Călinescu”. Prof. Cristina Iscru a preluat ”frâiele” moderării acestui simpozion și a amintit de caracterizarea lui Slavici făcută lui Eminescu: ”era om nu numai cu multă știință de carte, ci totodată și sufletește matur… Îl știm cu toții om care trăia mai mult cu sufletul decât cu trupul…  Adevărul e că el era om care trăiește mai mult pentru alții decât pentru sine însuși, vede toate cele ce se petrec împrejurul lui, judecă drept, se bucură de cele bune și stăruie cu îndărătnicie pentru înlăturarea celor rele, deci nu numai poet și cugetător cu vederi bine lămurite, ci totodată și om de acțiune înzestrat cu bun-simț practic, care știe să-și aleagă mijloacele și e totdeauna gata să-nfrunte greutățile de orișice fel…”  Prozatorul Marius Andrișcă, autorul romanului ”Visul pierdut” , din postura de nevăzător, a schițat  un portret al ”poetului – nepereche”, ce are ”un spirit tânăr, inegalabil! Eminescu era un diamant, un om ce reușea ca să exprime realitatea și adevărul. El ne-a pus pe harta  lumii!”  Marius Andrișcă a făcut și o mărturisire copleșitoare: ” Dacă mai sunt lucruri de spus despre Eminescu, nu știu! Știu că nu voi înceta să-l iubesc! Și de acolo, De Sus, mi-aș dori ca Eminescu să rămână  o sursă de inspirație merreu!”

A fost amintită de către prof. Cristina Iscru  și părerea despre Eminescu a  scriitorului Ion Luca Caragiale (”era un mare poet; cu cea mai nobilă şi mai înaltă fantazie, ajutată de un rafinat instinct artistic, el a turnat într- o lapidară <<formă nouă limba veche şi- nţeleaptă>>, pe care cunoştea atît de bine şi o iubea atît de mult”  Menționăm  că  de la trecerea în eternitate a lui ”Nenea Iancu” s-au împlinit la 9 iunie  nu mai puțin de 90 de ani, fapt luat în seamă de  Comisia  subiectelor de bacalaureat a Ministerului Educației și Cercetării, ce a găsit de cuviință  un subiect pentru  absolvenții  acestei veri!

”De ce Eminescu?” s-a întrebat și profesor dr.  Gabriela Gîrmacea, care a menționat că ”aceasta este o întrebare  simplă la care se poate răspunde în multe nuanțe. În manieră didactică  răspunsul este – pentru că opera lui a rezistat timpului!” Aducând în dezbatere și  condiția omului de geniu (reflectată de Mihai Eminescu în ”Scrisoarea I”), ea a  menționat: ”Toți îi recunosc valoarea, dar lumea nu-l citește! O situație asemănătoare  cu Eminescu se înregistrează și în Germania cu Goethe!”

Dedicată cu tot sufletul editării unor noi cărți prof. dr. Gabriela Gîrmacea a  prezentat un volum, pe care l-a realizat recent împreună cu Florentina Ion (editor), ce este închinat poetului Mihai Eminescu. ”Acest volum, ilustrat cu mai multe imagini de epocă și care poate  să deschidă  alte perspective, prezintă  ”o biografie de atmosferă a poetului”, a menționat prof. dr. Gabriela Gîrmacea, făcând încă un apel  ca ”să-l aducem pe Eminescu în  atenția celor tineri”.

 

”Poetul – nepereche”

 

Pornind de la  premisa  pecetluită de criticul literar Tudor Vianu –”Fără Eminescu  am fi mai altfel și mai săraci” (amintită de  moderatoarea  Cristina Iscru), ”din focul luptei  pentru bacalaureat” a vorbit prof. dr. Emilia Boghiu, care a venit  cu o provocare pentru spectatorii prezenți la  acest emblematic colocviu – ”De ce Eminescu?” Ea a propus ”să ne bucurăm împreună cu Eminescu, citindu-l și înțelegându-l! De aici începe o frumoasă poveste…” Vorbind de  ”o metafizică a pasiunii” din lirica eminesciană distinsa profesoară de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești ne-a invitat  să medităm la poezia ”Revedere”, care surprinde  ”dragostea dintre omul efemer și codrul veșnic”. Pornind de la componenta metafizică ”Iar noi locului ne ținem / Cum am fost așa rămânem” , prof. dr. Emilia Boghiu a  subliniat:”Eminescu mă ajută să găsesc un strop de fericire, să supraviețuiesc… Nu ți-ai găsit rostul? El poate fi găsit  în modul în care poate fiecare! Eminescu  chiar ne face fericiți! Problema este ca să deschizi ușa și să pătrundă ideea!”

Prof. Cristina Iscru, autoare a mai multe cărți de versuri și  de povești, moderatoare a acestui eveniment s-a dovedit foarte inspirată ca să ni-l amintească pe Mihai Eminescu așa cum l-au cunoscut contemporanii săi dar și criticii literari  care  i-au analizat întreaga operă. Astfel, ne-au fost amintite și gândurile lui Iacob Negruzzi despre  ”Luceafărul” poeziei  românești:” Era o frumusețe. O figură clasică încadrată de niște plete mari negre: o frunte înaltă și senină, niște ochi mari și în aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înauntru; un zâmbet blând  și adânc melancolic”. Prof.  dr. Elena Drug, de la Școala Gimnazială ”George Călinescu” din Onești ne-a împărtășit  opiniile sale, foarte realiste dar și constructive în același timp, ea menționând:”Este nevoie de un început totdeauna! Dacă nu la Eminescu, oare unde să ne întoarcem? Eminescu se discută în cercuri din ce în ce mai  strâmte. .. Există  un mit Eminescu! Slavici îl evocă pe marele poet <<copil cuminte, ce stă oriunde-l pui!>>  În România  post- decembristă a uita este mult mai ușor decât orice. Acum suntem mari consumatori de  ficțional! Să ne  întoarcem la zumzetul  bibliotecilor, acolo unde, odată cu  lecturile, cititorul este greu de manipulat!”

După ce  poeta  Constanța  Caităr a recitat  o poezie din creația eminesciană și o dedicație închinată marelui poet (”ce  e aici cu noi / izvor și zăvoi”), așteptându-se ca să ia cuvântul, plin de curtoazie a vorbit prof. Ștefan Epure, el răspunzând simplu întrebării”De ce Eminescu?” – ”Pentru că îl simt aproape! Eminescu e ființa care trăiește cu mine! El este un om al timpului  modern, al lui și al nostru!” Punând accent pe  faptul cunoscut că ”Eminescu a fost influențat  de doi mari filozofi, Schopenhauer și Immanuel Kant, ce i-au dat  ”deschideri de viață”,  întărind și cu mențiunea  lui Ioan Slavici ”nu era domeniu  de care Eminescu să nu fie atras”, prof. Ștefan Epure a  afirmat: ”Eminescu  a adus din apus  ceea ce alții n-au adus și a venit cu o scriere proprie! El a deschis  calea românilor spre cultură!”

Un adevărat ”maraton” prin memorialistica vremii a parcurs prof. Gabriela Lupașcu, ce și-a propus  să nu menționeze nimic de ”Eminescu omul,  care trăiește și despre care  pot vorbi  cei care au călcat urmele pașilor săi!”  Ea a evocat vremurile  când scriitorii ”se îndeletniceau în limba neamului lor” și a răsfoit multe din paginile  pe  care  istoricul Nicolae Densușianu (membru al Academiei Române, autorul volumului  ”Dacia preistorică”), le-a  scris despre Mihai Eminescu.  Rândurile sale  nu au fost ”în dezonoarea acestui om ci întru cunoașterea  crudei sale sorți”, astfel că am aflat de  ”cumplita mizerie  ce a trebuit  să  îndure” Eminescu, cel ce  ”zâmbea într-una cu atâta mulțumire încât  părea că întreaga lume e a lui!”. A mai fost evidențiat faptul că ” alt păcat al lui era că nu făcea  deosebire între ziuă și noapte” și ”să-și dea pe față gândurile și să-i ademenească pe oameni, era o mulțumire sufletească nu numai pentru el… Era  om cu trebuințe puține… ca  fire, <<grădină de frumusețe>>… niciodată nu s-a plâns de   neajunsurile  propriei sale vieți!”

Prezent la această manifestare culturală de ținută profesorul și poetul Dan Sandu a readus în actualitate un fapt deosebit, cel al publicării în  anii 1980  de către eruditul profesor George Anca a poeziei ”Doina” de Mihai Eminescu în limbile română, engleză și  sanskrită. ”Neînfricatul  cărturat își asuma, astfel, un risc incomensurabil. Începutul anilor 1980 tergiversa reeditarea volumului Eminescu – Ediția Maiorescu – pe motiv de Doină. <<Doina>> lui Eminescu era interzisă în România și autorul ei – proscris! La ambasadele URSS și SUA se citea absolut tot ce ieșea din  tiparnița românească! Și românilor le era teamă să nu-și supere prietenii  <<De la Nistru pân la Tisa>> și poate chiar mai departe, spunând adevăruri de neimaginat. Ilustrul indianist George Anca – mentorul Academiei de la Delhi, care făcea cinste României, a fost chemat la ordine pentru curajul săi de a gândi și de a simți românește”, a menționat poetul Dan Sandu.

Doctorul oneștean Adrian Boros a  încheiat șirul comunicărilor de la Simpozionul ”De ce Eminescu?” , în stilul său meticulos și gata oricând de a surprinde  auditoriul. El a remarcat: ”În literatura română  am avut și alți mari  poeți (Alecsandri, Arghezi, Blaga, Bacovia, Coșbuc, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Grigore Vieru) dar Mihai Eminescu este poetul – nepereche”. Argumentând  fiecare afirmație cu  versuri  eminesciene dr. Adrian Boros a menționat:”A fost un mare patriot și un mare iubitor al semenilor lui. Cu toată ființa  lui a iubit Limba română, criticând incultura”. Referindu-se și la  poezia de dragoste a lui Mihai Eminescu, au fost  conturate mai multe conotații: ”Din paginile sale răzbate o iubire abstractă și neîmplinită. Dar în cele mai frumoase poezii de dragoste ale sale simți că plutești într-o lume de basm! Eminescu este printre noi și îl  purtăm în permanență!”

Cu multe emoții a încheiat acest simpozion prof. Cristina Iscru, moderatoarea evenimentului, ea adunând ”corolarul” versurilor dedicate de  Marin Sorescu ”geniului poeziei românești”: ” Și pentru că toate acestea / Trebuiau să poarte un nume, / Un singur nume, /  Li s-a spus / Eminescu.”          Ion   Moraru

 

Un moment  de prețuire și  smerenie  la acest eveniment a fost păstrarea unui  minut de reculegere  în memoria subinginerului Corneliu Cristea, ce a trecut  pragul veșniciei, el  fiind prezent la fiecare manifestare culturală oneșteană!

 

Distribuie articolul!