În luna decembrie a anului trecut am avut onoarea să primesc de la sufletistul scriitor Victor Munteanu invitație la evenimentul ”Crăciunul Scriitorilor”, organizat în mirificul cadru al unei locații din Parcul Municipiului Bacău. Urc cu emoție treptele albe ale restaurantului URBO din Bacău și pășesc în interior pe sub bolta înaltă. Un joc de lumini în brad, pe coloană, pe chipuri: bucuria revederii, un buchet de oameni valoroși adunați din grădina bogată a literaturii române contemporane. Întâlnire de suflet cu titani ai culturii, cu oameni de cinste. Nu încape bucuria mea în cupa cuvântului. Decorul elegant curge pe filonul regal al evenimentului; clinchet de șoapte, colinda așteptării…
Murdar de frig și goliciune, peisajul de iarnă zgârie geamul de afară… Nu-i chip! Amintirea gerului s-a disipat, odată pătrunși în focul sărbătorii! Printre clipe, caut prilej de cadouri – un dar cultural (foaia de cultură ”Luminile locului”, lansată de curând la Comănești). Se întâmplă, ca o coincidență, ca să am același coleg, pe criticul literar Petre Isachi, de data aceasta în stânga, în dreapta fiind soțul meu! Revăd chipuri dragi – dragoste în cuvânt: doamna Ecaterina Petrescu Botoncea, împart zâmbete și salutări domnului Dănuț Voicu, președintele Filialei Județene Bacău a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor”, domnului ziarist Petru Done și mai ales, fiicei domnului Victor Munteanu, Alina, care mă îmbracă în haina unei îmbrățișări suflet pe suflet. Dumnezeu împletește căile vieților așa cum Știe El mai bine! Descopăr și ochii senini sprijiniți în firele albe de la tâmplă ale doamnei Munteanu. Ce oameni frumoși!
Ecou ritmat, un glas popular menit să frângă zumzetul… Domnul Victor Munteanu deschide cea de-a XXV-a aniversare a ”Crăciunului Scriitorilor”, eveniment organizat de Fundația Culturală ”Georgeta și Mircea Cancicov” în parteneriat cu Asociația Culturală ”Familia Lecca”. Ca un bun metronom, calculând timpul, amfitrionul invită la cuvânt pe domnul Constantin Tudose, care ne prezintă un film documentar despre Cașin: etnografie și folclor. Rețin că zona Cașinului a fost atestată documentar cu mult înaintea satului București! Idei de păstrat în suflet: marcă identitară: porți cu trei stâlpi și acoperiș (la Universitatea din Bacău se găsește o poartă făurită de meșteri cășuneni); parada căruțelor cu coviltir (unică în țară); ”Obârșia Mioriței” – locul unde se întâlnesc ținuturile baciului vrâncean, a baciului moldovean și a celui ungurean (singurul punct în metafizica Mioriței); Cimitirul crucilor de mesteacăn (dedicat Primului Război Mondial); Neculai Comănici (90 de ani) este un localnic declarat ”tezaur uman viu” (a realizat peste 80 de porți din lemn). Încheie prezentarea cu o colindă ce izvorăște din două broboade ce păzesc chipul a două fetițe cu ochi curați. Elena și Teodora Tudose, surori gemene, se află și în sală, așa că ne încântă și live cu vocile lor: ”Bună sara, gazdă aleasă, flori dalbi di măr!” – două picături de licoare îngerească: unison, mângâiere auzului nostru. Le privesc și croiesc gândului drum spre ai mei copii. Dumnezeu să binecuvânteze pe toți!
Urmează o altă voce, talentata soprană Claudia Vasilache, alături de Elvis Condrea, la pian. Cu inima învelită în catifeaua albastră (magul serii), ne prinde sufletul de mână și ne ridică în cerul visului, visul de Crăciun: ”O, ce veste minunată!”. Sertarele veșniciei primi-vor clipele acestea…
Este invitat la cuvânt domnul Mihai Buznea, venerabilul ziarist al presei băcăuane și nu numai! În mesajul său scurt , conchide: ”Victor Munteanu este un frumos nebun! El poate și reușește să organizeze astfel de întâlniri. Aceste evenimente sunt niște aventuri pe tărâmul culturii”. Pe seama volumului în lucru ”Personalități la ora dezvăluirilor”, au primit câteva zeci de secunde de ”vorbă” profesorul și criticul literar Daniel Nicolescu, ziaristul Petru Done, scriitorul Ioan Oatu și medicul Doina Emanuela Lazăr.
Grupul vocal ”Suflet românesc” contaminează publicul cu zâmbet și voie bună. Struna viorii vestește bucuria sărbătorii cu note de merinde pentru omenire și ”vin de soi” cu strigături. Astăzi curg surprize. Se oferă domnului Victor Munteanu o Diplomă de Excelență din partea Asociației Eurocivica (președinte Ilie Bîrzu) pentru activitatea culturală deosebită. După încă un moment muzical, ne vorbește doamna Ecaterina Petrescu Botoncea: ”Victor Munteanu este o persoană plină de har! Are ambiția de a crea cuvântul <<împreună>>. Nicăieri nu găsesc atâta atenție, atâta căldură!”. Acestor cuvinte frumoase, le adaugă culoare și următorul vorbitor, Vasile George Puiu, care spune: ”Victor Munteanu a făcut din tot un fenomen cultural, din acest Crăciun! Merită să ne adresăm cu Maestre!”. Domnul Petre Isachi transmite de asemenea o urare profundă: ”Sărbători pe măsura sufletului dumneavoastră! E bine că ne întâlnim!” Solista Oana Crețu oprește clipa: ”Dumnezeu cum cuvânta…”. El precis vorbește prin noi, ne vorbim unii altora, ducând mesajul Pruncului: mesaj de pace, de bucurie, de iubire. O zi de aur în calendarul vieții mele.
Începe acordarea premiilor. Premiem sponsorii! Domnul profesor universitar Mihai Deju dăruiește cea mai deosebită urare tuturor scriitorilor: ”Operele dumneavoastră să adune acele cuvinte cu mireasmă care să ungă sufletele noastre!”. Ia cuvântul și domnul Dănuț Voicu, de data aceasta, în calitate de om de afaceri, și așază în gândul nostru urări de bine, de sănătate și pace, întru bucuria încheierii unui an frumos , spre întâmpinarea unui an mai rodnic și mai luminos.
Solist vocal și chitarist, domnul Florin Țuțuianu, cu o carismă aparte, cu sclipiri alternând în ochi, glas și corzi ne colindă: ”Din an în an sosesc mereu…”. Moment poetic cu Tincuța Horonceanu Bernevic :”Copiii luminau Crăciunul”. Mărturie pentru vers, un grup vocal din Cleja umple scena: nouă flori semețe cu glasuri zglobii îmbrăcate în dragostea românească țesută în cele mai diverse modele. A doua colindă animă sala și publicul se prinde în ritm, bătând din palme.
Rup privirea o secundă și privesc în colț. Victor Munteanu duce lumina într-un alter tempo, zâmbește mulțumit, înaripat de armonia acestor chipuri ce duc în gene nădejdea nestrămutată că dragostea de neam, de cântec și de port nu va pieri!
Părintele Cornel Paiu (de la Bălușești, Neamț) ne invită la imaginație: ”Toți suntem azi pe autostrada fericirii! Este un fenomen cultural național.” Soprana Claudia Vasilache oferă un ultim moment muzical: ”Domnul e pe pământ”. I se acordă un premiu de excelență atât ei, cât și pianistului Elvis Condrea. Pe rând, toți cei care ne-au încântat cu vocile lor astăzi li se oferă premii și distincții, nu înainte de a mai bucura publicul cu o colindă sau cu un cântec patriotic: surorile gemene Tudose pun în pridvorul ochilor mei lacrimi: ”Cât există ceva sfânt / Vom trăi pe-acest pământ”, ”Avem un grai ce n-are moarte”. În graiul acesta ne-am salutat, ne-am colindat, ne-am urat de bine, ne-am privit și ne-am îmbrățișat, în graiul românesc în care prind aripi cuvintele zidite de scriitori în templul timpului…
Un final de poveste. Toți ne cuprindem într-o colindă, sala e în picioare, cântăm împreună. Moment sublim, ne lăsăm pătrunși de magia Crăciunului, sprijinind gânduri ca niște globuri în bradul luminos.
P.S.: Poza de grup! Râs, frig și voie bună pe treptele albe. Ne-am încadrat perfect!
P.S.: Întorși în sală, am luat parte la o slujbă de pomenire a oamenilor de cultură ce-au plecat în Lumina Neînserată și am întărit prietenii la o agapă creștină. E sfânt să știi că ai lăsat o urmă în amintirea celorlalți, mai departe de rude, dar care grijesc de sufletul tău mult timp după ce tu nu mai ești.
Colindă
Frunze cu mustăți de ger,
Aud păsări certându-se,
Zorii întinzându-se
Și-un ecou de linu-i lin din cer!
Flori mov-albe prăpădite,
Văd nori privindu-ne,
Iarna încolțindu-ne
Și cântări cu leru-i ler împodobite!
Fețe triste, fețe albe, fețe sfinte,
Simt candeli urzindu-se,
Pentru noi topindu-se
Cu veșmânt de luări aminte!
Oameni buni, oameni cuminți,
Vin la voi cântându-vă,
De lumini urându-vă,
Să-mplinim porunca de -a fi sfinți!
Mădălina Andreea Miron (3 decembrie 2022, Parcul Cancicov, Bacău)