Perspectivele unei lansări de carte

Perspectivele  unei  lansări  de carte

 

Prin lansarea  volumului ”Începuturile regalității orientale”, scrisă de liceeanul Victor Plutașu, de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești, ne bucurăm că  un  tânăr bate la porțile consacrării! Pasionat foarte mult de istorie, dar și de literatură, Victor Plutașu  este  ”unul care stârnește  uimirea prin apetența pentru un anumit  domeniu, socotit  de mulți marginal și poate revolut” (după cum remarcă profesorul oneștean Aristotel Pilipăuțeanu în Prefața volumului ”Începuturile regalității orientale”). Și cât de frumos descrie domnia sa  despre  marea pasiune  a  lui Victor Plutașu: ”Unii văd istoria ca o înlănțuire de  întâmplări senzaționale, o succesiune de aventuri cu eroi a căror viață este  potopită de  curiozități  și momente anecdotice. Aceștia rămân captivi ai caracterului episodic, nu caută esențialul, nu percep sensul istoric din  spatele oamenilor și al evenimentelor. Un cercetător adevărat nu caută cenușa, caută scânteia, flacăra trecutelor evenimente. El va descoperi semnificații profunde în etape  de evoluție umană aparent cenușii, plictisitoare pentru mulți. Va recupera farmecul și frumusețea unor locuri și oameni care la vremea lor au influențat destinul  omenirii, lăsând urmașilor și amintiri de legendă. Un astfel de cercetător pare să fie, în fază incipientă Victor Plutașu, un tânăr de numai 16 ani”.

Profesoara Luminița Cristina Onofrei (care l-a îndrumat pe tânărul  autor  la Colegiul ”Cantemir” în obținerea mai multor succese, un rol deosebit având și  magiștrii Victor Ciochină  și Bogdan Romandaș, ce i-au cultivat dragostea pentru istorie),  menționează în primele pagini ale  volumului ”Începuturile  regalității orientale” că ”Victor Plutașu dovedește  dibăcie atât  în folosirea cât și în conceperea unor clasificări istorice. Pasionat de istoria antică, aduce în atenția noastră începuturile regalității orientale, captivând prin detaliul istoric, trimiterea etimologică, pespectiva  antropologică și portretul unor personalități istorice despre care  nu se învață în școală”. Cu o subliniere mai profundă asupra acestei lucrări prof. Lăcrămioara Mutoiu a notat: ”Absolvit de speculația științifică, exonerat de povara clișeelor, dar ancorat în studiul istoric – domeniu pe care cutreieră cu dexteritate și pentru care nutrește la modul autentic o sinceră iubire – Victor Plutașu reușește, aidoma unui romancier, să creeze un ambient textual care, dincolo de satisfacțiile intelectuale pe care le oferă, absoarbe cititorul  asemenea ficțiunii literare, deschizându-i perspective  nebănuite”.

Prof. dr. Liviu Neagoe, în primele pagini ale cărții, se întreabă:”Ce este triumfal într-un debut?”, el găsind și răspunsul –”Cartea lui Victor Plutașu, scrisă cu forța argumentelor și cu orgoliul  unui tânăr ce se știe deja un istoric în devenire, este în primul rând  un omagiu adus muzei Clio”. Mai nuanțată este remarca  profesoarei Florica Veleșcu, ce   a  observat: ”Studiind istoria, autorul a ajuns la convingerea că ea nu reprezintă o combinație de erori, imprudențe și conjurații, țesute cu firul delicat al destinului. Că odată stabilite motivele  făptuitorilor, odată dovedită și justificată genealogia faptelor, totul rămâne înțepenit în gratiile generațiilor prezente și viitoare, îngăduitoare și ele cu trecutul”.

VĂ   AȘTEPTĂM   LA   ACEST  EVENIMENT!  MULT  SUCCES  VICTOR  PLUTAȘU!  EL  A  FOST REMARCAT  ZILELE  TRECUTE  DE  VILICĂ  MUNTEANU (FOST  DIRECTOR  AL  ”ARHIVELOR  NAȚIONALE”  BACĂU), PENTRU  PARTICIPAREA  LA  SIMPOZIONUL  NAȚIONAL  AL PROFESORILOR  DE ISTORIE, CARE A  AVUT LOC  LA  COMĂNEȘTI. ACEST  SIMPOZION  A FOST ORGANIZAT  DE   FILIALA  BACĂU A SOCIETĂȚII DE  ȘTIINȚE ISTORICE  DIN  ROMÂNIA .

Distribuie articolul!