Școala Gimnazială „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, Onești (director, prof. Nadia – Larisa Vârlan, director adjunct prof. Cristian Scripcaru), a derulat în perioada 24 – 28 aprilie 2023 Programul „Săptămâna verde”. Activitățile au fost cuprinse într-un grafic foarte bine gândit ce a îmbinat activitățile de mediu cu cele sportive, de sănătate, drumeții și vizite de studiu.
Luni, 24.04.2023, clasa a IV-a A, coordonată de doamna profesor pentru învățământ primar Isac Mihaela Oana, a început acest program cu o vizită la medicul dentist, găzduiți fiind de Centrul DENTALSAV din Onești.
În același timp, clasele a VII-a A și a VII-a B, coordonate de prof. diriginți Guțu Oana și Teodoru Octavian, au participat la o acțiune de ecologizare a Parcului Municipal. La orele dimineții, clasa pregătioare A a desfășurat activitatea „Grija și dragostea față de Planeta Pământ”, în biblioteca școlii, proaspăt renovată. Preșcolarii grădinițelor noastre (Grădinița cu Program Prelungit Nr. 16 și Grădinița cu Program Normal Nr. 3) au vizitat ferma S.C: Carlacton Onești, din cartierul Buhoci, unde au fost întâmpinați de gazda lor, domnul Scripcaru Alexandru, iar clasa a II-a A, sub coordonarea doamnei învățătoare Stan Mirela, a realizat o delicioasă salată de fructe, împărțită cu multă delicatețe și elevilor care lucrau în curte.
Marți, 25.02, chiar dacă vremea nu a fost foarte prietenoasă, elevii claselor pregătitoare A și B și I A, însoțiți de doamnele lor învățătoare, Simona Catană, Ciurea Cosmina și Almășan Monica, au mers cu mult curaj spre aceiași fermă S. C. Carlacton unde au băut, cităm, „cel mai bun lapte din lume!”. În laboratorul de informatică, clasele a VII-a, au realizat imagini și sloganuri în favoarea „Naturii – casa noastră”, sub coordonarea domnului profesor Scripcaru Cristian, în timp ce, în căutarea soarelui și a pădurii, elevii claselor I B și a III-a, coordonați de doamnele învățătoare Popa Simona și Pânzaru Marta, descopereau frumusețile zonei Tg. Secuiesc și Brașov.
În pauzele dintre ploi, cu mult curaj și dibăcie, elevii claselor a VI-a A și B, a IV-a B, a V-a B, a VII-a A și B și a VIII-a A și B au văruit pomii, au plantat flori, au vopsit cauciucuri, pietre și europaleți cu care au înfrumusețat grădina și curtea școlii.
Miercuri, 26.04, sub coordonarea doamnei profesoare Mihai Georgeta, în laboratorul de chimie, elevii claselor a VII-a și a VIII-a B au realizat experimente utilizând cea mai vitală substanță de pe pământ – apa. Clasele a V-a A și B, însoțite de doamnele diriginte Miron Cristina și Mâță Loredana, au plecat dis de dimineață spre Vulcanii Noroioși, vizitând pe traseu și Mausolul Mărășești și Muzeul județean de istorie Buzău, în timp ce elevii claselor I B și a III-a, sub coordonarea doamnelor învățătoare Popa Simona și Pânzaru Marta, au urmat „Drumul Pâinii” în incinta Fabricii de pâine „Panimon” din Onești. ” Mulțumim pentru ospitalitatea specific românească, pentru profesionalismul de care dați dovadă, pentru informațiile prețioase pe care ni le-ați dat despre drumul bobului de grâu din magazie și până la pâinea caldă de pe masa noastră, Panimon Onești! Pentru modul atractiv în care <<ne-ați pus la muncă>>, pentru toată ziua de 26 aprilie pe care am petrecut-o la dumneavoastră, vă multumim!” Spun toate acestea clasa I B condusă de doamna profesoară Popa Simona și clasa a III a, condusă de doamna profesoară Pânzaru Marta, clase care au petrecut momente unice, pline de interes alături de angajații societății Panimon Onești (manager Ilie Mihai)
În aceeași zi – 26 aprilie, elevii clasei a IV-a A, coordonați de doamna învățătoare Isac Mihaela Oana a înălțat zmeie și au făcut mișcare. Iar la ora de educație fizică, sub coordonarea domnului profesor Petcu Alexandru, elevii claselor pregătitoare au făcut mișcare și colectare (selectivă, evident).
Între timp, în laboratorul de informatică, prindea contur un mecanism inedit: un sistem fotovoltaic. Pentru câteva zile, domnul profesor Teodoru Octavian, cu aportul IAIATECH Onești, le-a demonstrat elevilor de gimnaziu cum se montează, ce conține și cum funcționează un sistem fotovoltaic, la care a legat un calculator abia asamblat și un sistem DVR cu câteva camere video. Elevii au fost foarte încântați să afle mai multe detalii despre acest subiect.
Joi, 27. 04, curtea și grădina școlii a prins și mai multă culoare cu aportul adus de elevii claselor a III-a, I A, pregătitoare A și B, a VII-a B care au continuat să planteze flori, să vopsească cauciucuri și europaleți. Pentru că și vremea a mai permis, elevii din clasa a V-a A, coordonată de doamna profesor Loredana Mâță, a reușit să vopsească frumoase forme și jocuri pe zona de intrare, în jurul terenului de sport și în curtea școlii. Efortul a fost mare dar făcut cu pasiune, nici nu s-a simțit.
Elevii claselor a VI-a A și a VIII-a B dar și alții au plecat dis de dimineață spre orașul Iași, Grădina Botanică fiind una dintre țintele cele mai importante. Grupele mai mari ale grădinițelor au plecat spre Ferma Bogdănești iar clasele a II-a A și a IV-a A și B au mers să vadă de unde provine laptele, evident la ferma S.C. Carlacton din cartierul Buhoci.
Undeva la mijlocul zilei, la clasa a II-a A, doamna profesor Podaru Vasilica și domnul. profesor Scripcaru Cristian, au întors pe toate părțile problema poluării și a creației lui Dumnezeu, prin jocuri și discuții libere pe platforma learningapps.
Ziua de vineri, 28.04, a fost rezervată mai mult mișcării. Au avut loc competiții sportive între clasele de gimnaziu. Alții elevi s-au axat pe activitățile educative despre mâncarea sănătoasă și despre selectarea colectivă a deșeurilor. În laboratorul de TIC, clasa a VI-a B a descoperit noi metode de a proteja planeta. Fiecare elev a pregătit un material cu ajutorul aplicației PowerPoint evidențiind metodele de a păstra mediul curat, de a încuraja mersul pe jos și utilizarea cu multă chibzuință a resurselor naturale. Practici și experimentați, cei mai mari dintre elevii de gimnaziu, clasa a VIII-a A, au vopsit băncile din fața școlii, coordonați fiind de domnul diriginte, prof. Abaza Ionel. Preșcolarii grădinițelor noastre au vizitat sera din Oituz, elevii claselor a VI-a A și a VIII-a B ne-au încântat cu frumoasele peisaje urbane ale Iașiului și alte peisaje frumoase de care au rămas fascinați în excursia organizată de elevii clasei a II-a A, în pitoreștile ținuturi ale Neamțului lui Ion Creangă.