LANSARE DE CARTE LA TÂRGU - OCNA - Amprenta de Onesti

LANSARE DE CARTE LA TÂRGU – OCNA

LANSARE  DE  CARTE  LA TÂRGU – OCNA

Iată cum Cultura m-a adus în casa ei din  <<târgul ocnei>> de la Târgu-Ocna! Doamna Doina Maria Rusu, membră a Grupului de literatură și arte „Metafore comăneștene”, își lansează azi cel mai nou volum de versuri, în urbea de domiciliu. Buni și la suflet, ca și la alte cele, majoritatea cenacliștilor comăneșteni am venit  să o susținem pe colega noastră de condei. Ajuns pentru prima dată în acest lăcaș al culturii, am aflat amănunte interesante despre istoria relativ recentă a clădirii. Omul, cât trăiește, învață! Iată un fel de proverb pe care îl rostesc de mai multe ori, mai ales când zic ,,Hai  să mai trăim!”, evident, cu un pahar în mână.

Am întrebat, uite întâmplare fericită, chiar pe d-na directoare Valentina Stratan, despre clădire. Printre altele, am aflat că mă aflu la Centrul de Cultură „Ion Talianu” din Târgu-Ocna. Tot aici aflu că Ion Talianu a fost un actor de teatru și film, născut în Târgu-Ocna în 1898. După părerea profesorului Petre Colăcel, ar fi fost mai nimerit ca acest centru să se numească Costache Negri, dar nașii acestui Centru cultural nu i-au cerut părerea venerabilului domn Colăcel…      S-a trecut binișor de ora fixată pentru începerea festivității, dar  asta e ceva obișnuit pentru cenaclul comăneștean. Năravul ăsta l-am extins și la Moinești, iată, acum și la Târgu Ocnei, și urmează să-l ducem și-n alte părți…Menestrelul Chirilă începe prin a ne cânta priceasna care a consacrat-o, în tinerețea mea, pe Marcela Saftiuc.

                                                                                                                      *

O scurtă bâlbâială până la deschidere. Autoarea, vizibil emoționată, ne mulțumește pentru participare, admirându-ne curajul de a veni pe ploaie până aici. Aplauzele au fost puternice, atât la începutul, cât și la finalul cuvântului de deschidere a festivității. Mădălina Andreea Miron (Mădă Deea) mulțumește d-nei directoare Stratan pentru găzduire și face o scurtă prezentare a grupului comăneștean. Șefa grupului nostru vorbește și în calitate de autoare a prefaței volumului de versuri lansat azi. Iată, încă o calitate pe care o are Mădă Deea! Și nu zic asta pentru a-mi peria șefa, ci pentru că, realmente, Mădălina Andreea Miron are multe calități! E subliniată latura de tristețe bacoviană a versurilor și se recomandă o doză de optimism.     D-na profesoară Georgeta Nichita Burculeț se bucură să fie alături de noi și de d-na Rusu, moștenitoare de simț artistic și autoare a patru fete și a unui băiat… Versurile nu sunt o lamentație, ci poeziile cuprinse în volumul lansat azi sunt o lecție pentru noi toți. Știam și noi că d-na Rusu are voce; nu știam însă că e contraaltistă, cu unghii care cântă… Ni se citește, ba nu, ni se recită, ba nu, ni se comentează poezia ,,Plâng într-o stea”. A fost doar un fragment, urmat de ,,Muză” și”Letopisețe”.                                           D-na Ionica Bandrabur, altă membră a cenaclului nostru, crede că poetul e acela care trăiește tabloul liric al altui poet, și recunoaște că nu poate citi o poezie ca pe o filă de calendar. În opinia dumneai, o poezie tristă nu poate duce spre lumină, dacă nu ai autocontrol. Felicitări autoarei pentru toate realizările! ,,Viața e un dar”, poezie de Ionica Bandrabur, e un fel de replică pentru poeziile aparent triste din volum, și un îndemn pentru noi toți,   Vizibil derutat de cele vorbite până acum, menestrelul  Constantin Chirilă trebuie să umble serios prin repertoriu. Cred că a fost un ins pirat când a ales versurile lui Grigore Vieru. Categoric, ”această zi, mâine nu va mai fi”, căci va fi duminică! ( 9 iulie 2023!)

 

  Punte  către  orașul – stațiune  de la poalele  Măgurii

 

Dl. Constantin Țăranu, președintele de onoare al grupului nostru, propune o punte cu trei puncte, între Comănești, Moinești și Târgu Ocna. De obicei, puntea leagă două puncte, deci am putea vorbi despre un triunghi, dar nu unul oarecare… Dumnealui își reamintește de vremea când a lucrat la Târgu Ocna și colabora cu instituțiile de cultură ale orașului. Cândva, probabil mânat de un drac în persoană, domnul profesor era cât pe ce să servească un coniac chiar la Securitate, din pricina unei Diplome de merit, de la CC. La Casa de cultură, dl. Țăranu a asistat și la două perechi de palme pasionale, administrate de Benone Sinulescu Irinei Loghin, lucru neconsemnat nicăieri… Ni se vorbește și de ordinea cuvenită pentru acțiunile de a bea, a elimina firesc băutura și a adula conducătorii ,,Critic de felul său”, dl Țăranu a observat că nu s-au pus afișe cu evenimentul cultural de azi.  În calitate de literat, dumnealui s-a regăsit în jumătate din poeziile d-nei Rusu.

Dl Octav Dospinescu ne citește, nu de alta, dar ca să nu se emoționeze, despre  durerile poeziei (volumul lansat azi are titlul ,,Poziile durerii”). Dumnealui a observat chintesența cuprinsului, care e cu totul și cu totul altceva decât miezul din dodoașcă… Ni se spune și ce a vrut să spună poeta, cu exemplificări din text (,,Jar de de viață adunat”, ,,Cenușă de nori”, ,,Nădejdi cu aripi de ceară” și altele). Cu defecte profesionale, oratorul a numărat 67 de poezii în volumul lansat azi.

D-na Rodica Donea, fiica autoarei lansate azi, una dintre surprizele zilei, ne surprinde nu atât cu textul bruiat de o stație care nu se poate regla nicicum, ci cu o voce pe care fluctuațiile de sonor nu o pot distorsiona. Vocea asta e o voce cultivată, și știu ce spun, că eu unul, dacă mă apuc să cânt, încrețesc carnea pe om! Talentul d-nei Rodica are o sorginte cunoscută: mama dumneaei cântă foarte bine și bunicul din partea mamei a înființat cel mai bun cor bisericesc al vremii! Trebuia privită mama, când își asculta fata cântând!  Poet și critic literar cu greutate, dl Petre Colăcel se ridică tot cu greutate, să recunoască,  așa, ”ca un nătărău sentimental ce este”, că are afinități  cu Târgu Ocna. În calitate de critic, dânsul afirmă că n-a mai întâlnit, în lunga-i carieră, un astfel de volum. Și se apucă să descrie volumul cu niște vorbe care pansează sufletul, niște vorbe meșteșugite, pe care numai un suflet de poet al unui erudit al literaturii le poate găsi! Dumnealui a găsit și metafore simple, dar și metafore compuse, ca-ntr-un haiku japonez. Vorbind tot în metafore, criticul recunoaște că a citit cartea ca pe o Litanie.  Dl Gheorghe Jan Iscu, venit să facă troc de cărți cu autoarea, recunoaște figura geometrică a triunghiului de care vorbeam, dar o strică și pe asta, vrând să adauge și comuna Poduri, de peste deal! Deci patrulater! Omagii autoarei!

D-na Ana Tudor, fostă colegă la școala din Pârgărești cu autoarea volumului lansat azi, ne vorbește despre ,,Cantores animae” activitatea culturală la care s-a legat o lungă prietenie. Ni se citește o poezie  ,,a prima vista” . D-na Tudor se descurcă excelent cu un text (era să scriu partitură!) la prima vedere. Așteptăm cu interes ,,Memoriile” d-nei Ana, după pensionare,  ale dumneaei, evident!

Amintire de la frumoasa lansare de carte, care a avut loc la Tg. Ocna 

Cântărețul și acordeonistul Ion Stan destinde atmosfera, ce zic eu destinde; o impresionează de-a dreptul! Un cântec despre mamă, care vine mănușă familiei Doinei Maria Rusu. Încurajat de succes și de Costel Chirilă, dl Stan continuă cu melodia proprie despre o străduță cu căsuță cu grădinuță. Asta numai ca locație, că în fond e vorba de o odă închinată unei fetițe care, pentru a fi invitată la domiciliu, trebuie făcută mireasă…

D-na Solomon Ana, fiica cea mare a d-nei Rusu, în mod firesc, aduce un omagiu mamei. Emoționant! Am vrut să fiu elegant, altfel aș fi zis ,,frumooos taaare!’ Idee luminată a menestrelului Chirilă: să vorbească și celelalte fete ale autoarei volumului lansat azi! Cu mai mult curaj în public, ne vorbește întâi interpreta de adineaori,  Evident, cuvinte calde pentru mamă. Irina, altă fată licențiată, cu modestie și eleganță, evită vorba lungă. Maria, Ocnarugată insistent,  recunoaște că n-are speech-ul pregătit, dar se descurcă de minune! Chiar ne-am minunat! De toate fetele Rusu, fără excepție!

Dl Ionel Chiriluș, tot de la cenaclul comăneștean, consideră că având privilegiul de a ști, are și privilegiul de a acționa. Se face apropierea dintre creație în general și Creator. Impresionat de iubirea din familia Rusu, menestrelul Chirilă ne spune, în stilul său, că ”sfârșitul nu-i aici”. Evident că nu! Evenimentul se va sfârși abia după ce voi citi eu cronica zilei!       Mădă Deea mă prezintă ca pe o altă surpriză a zilei. Sper că am fost una plăcută!   ”Proces – verbal” încheiat de  ION MOISĂ, sâmbătă, 8 iulie 2023 la  Centrul Cultural ”Ion Talianu” (Casa de Cultură a orașului Târgu Ocna)

 

Distribuie articolul!