Focul care ne adună
În ziua de 22 noiembrie 2023 Amfiteatrul ”Spiru Haret” de la Liceul Pedagogic Bacău era un muzeu mirific de artă vie contemporană. Fiind și eu prezent acolo, m-am gândit că dacă doctorii sunt îmbrăcați în halate albe, preoții în veșminte bisericești, de ce nu s-ar îmbrăca în haine de lumină și educatorii? Asa că pe toți cei prezenți în sala de festivități eu i-am văzut înveșmântați în costume albe de mătase, garnisite cu albastru din adâncul cerului, ornate cu stele luminoase, căpătând astfel înfățișarea unor fluturi care zburau și apoi se așezau delicat pe florile cunoașterii mai ales atunci când recitau în mod orfeic din propriile creații. Cu toții ne-am simțit fericiți că ne-am împărtășit cu spiritualitate din același potir, din care o făcuse cândva și profesorul Mihail Andrei. Același lucru l-am simțit atunci cînd am inspirat din duhul și parfumul psalmilor răspândiți prin lansarea frumoasei cărți a profesorului psalmist Daniel Nicolescu, intitulată sugestiv ”De la psalmistul David la psalmiștii români moderni și postmoderni”.
În aceeași zi s-au celebrat 100 de ani de când marele profesor Mihail Andrei a văzut lumina zilei și 33 de ani de când el a plecat în căutarea luminii veșnice și a desăvârșirii îngerești, fără de care viața sa nu ar fi avut continuitate eternă pământeană.
Acest strălucit apostol a trăit și a muncit toată viața călăuzit de filosofia lui Kant –„Cerul cu stele deasupra mea și legea morală din mine”. Domnul Mihail Andrei este prototipul profesorului extrem de pregătit, un etalon și un model desăvârșit, un strălucit om de cultură. Deși nu mai este demult printre noi, din punct de vedere fizic duhul său va lumina mereu sălile și aleile Liceului Pedagogic din Bacău, braț la braț cu distinsa doamnă, Limba română, ca o speranță a dăinuirii binelui și frumosului.
Tocmai de aceea spiritul său ne unește astăzi, aici, ne apropie unul de altul și chiar ne contopește în dragostea, recunoștința și prețuirea pe care în mod anonim i-o purtăm deoarece a încolțit și rodit frumos lumina pe care a semănat-o în sufletele noastre cel pe care –l evocăm cu sacralitate neștirbită.
Despre desăvârșitul profesor și om Mihail Andrei declar că mă mândresc foarte mult că i-am fost discipol și îmi amintesc că ori de câte ori ne aflam în preajma sa eram cu toții mai buni, mai pregătiți și mai valoroși! De aceea îl comemorăm astăzi cu dragoste adâncă și cu emoție plăcută pe dăruitorul de cultură și etică pură ca pe un mare pământean ce a lăsat în urma sa o dâră luminoasă astrală. Merită cu prisosință o statuie de bronz în curtea Liceului Pedagogic Bacău, în inima și conștiința noastră distinsul profesor fiind un exemplu mereu viu.
În semn de mare prețuire față de dânsul am sădit iubirea ce i-o port prin transfigurare în trei tei la geamul sălii de clasă care începând cu 22 noiembrie poartă numele său. Sper și visez ca în fiecare an în preajma sărbătorii de Sânziene mirosul florilor de tei și al mierei de albine să intre în clasă și în școală și să se contopească mereu și mereu cu Limba română, la fel de dulce și de frumos mirositoare pentru ca împreună cu Eminescu și cu marii scriitori ai literaturii române, să-i inspire pe elevi și pe profesorii lor!
Tot acum și aici merită să facem o adâncă reverență în fața unui alt meșter în arta educației, recunoscut după felul unic în care muncește și se dăruiește, emeritul profesor Ioan Dănilă, pentru că s-a preocupat cu bucurie și talent de comemorarea modelului său, pe care îl venerează cu adevărat! Astfel, ilustrul creator de artă didactică s-a opus vehement ”înmormântării în uitare” a magistrului predecesor, inspirat probabil și de mesajul transmis cândva de scriitorul Doru Dinu Glăvan în versurile:
”Minunată-i prietenia,
Cel mai scump și drag cuvânt,
O înțeleg numai aceia,
Care-n viață știu a fi
Omenoși cu oamenii!”
Domnul Mihail Andrei are merite excepționale dar nici domnul Ioan Dănilă nu este mai prejos. Amândoi au fost croiți din același diamant, fiind perfecționiști reali care au alergat umăr la umăr către excelență! Având calități intelectuale și morale de excepție, s-au jertfit amândoi eroic pe altarul educației în slujba formării omului complet!
Amândoi s-au îndrăgostit în mod iremediabil de aceeași crăiasă a poporului nostru, Limba română, pe care au iubit-o cu o pasiune înaltă, contribuind la înfrumusețarea ei!
Mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a iubit mult atunci când a făcut să-l am ca profesor pe domnul Mihail Andrei, că a iubit-o mult pe fiica mea Raluca atunci când i l-a dăruit ca profesor pe domnul Ioan Dănilă, doi corifei ai culturii române! Îmi exprim toate sentimentele de bucurie când am constatat că și astăzi la Liceul Pedagogic din Bacău arde același foc spiritual și că după 50 de ani nu am găsit aici cenușă! Plec fericit acasă și iau cu mine foc din focul iubirii ce arde pentru această instituție de învățământ. De asemenea, mulțumesc doamnei directoare Baisan Lavinia pentru garanția perpetuării calității în arta educației.
Nu-mi rămăne decât să mulțumesc mult eminentului profesor Ioan Dănilă și conducerii Liceului Pedagogic Bacău pentru delicatețea și harul cu care au așezat piatra prețioasă numită Mihail Andrei pe inelul amintirilor noastre, deoarece prin viața și opera sa didactică a rămas un profesor aproape mitic, pentru că a deschis larg poarta iluminismului în această școală băcăuană pe care eu o iubesc enorm de mult.
Astăzi sunt fericit că am fost în pelerinaj la locurile sacre ale tinereții mele, acolo unde m-am îmbpgățit spiritual și sentimental, acolo unde dorul a devenit o simfonie absolută a sufletului meu. Un absolut aproape ireal dar adevărat, un absolut construit cu inima și sufletul, dincolo de lumea obișnuită, un absolut încărcat de simțiri înalte, metafizice, pline de iluzii, de zei și de zeițe, cu care de multe ori m-am ținut de mână, o iubire absolută. Offf Doamne ! Numai eu știu, focul meu doar un înger îl păstrează…
Plănge acum inima noastră într-un vers trist de dor,
Te venerăm iubite dascăl, cinstindu-te cu onor!
Iar când cu adorație și durere privim toți înapoi,
Câte un domnu Andrei trăiește sfânt în fiecare din noi! Învățător Geo Cristea, Drăgugești, com. Helegiu, jud. Bacău