”Mugurașii mănăstireni” din comuna Mănăstirea Cașin sunt pe scena de la emisiunea ”Românii au talent”!

”Mugurașii mănăstireni”  din comuna Mănăstirea Cașin sunt pe scena de la emisiunea ”Românii au talent”!

Pe  versurile unei frumoase melodii (”Frunză verde măr domnesc / Să nu crezi că te – amăgesc…”), te anunțăm stimate cititorule  că în această seară, în cadrul programului artistic ”Românii au talent”, care va începe la PRO  TV de la ora 20.30, va evolua și Ansamblul folcloric ”Mugurașii mănăstireni” din comuna Mănăstirea Cașin!

Vremurile aspre, ce ne pun la  multe încercări, au  ajuns să ducă momentan  într-un con de umbră acest valoros ansamblu artistic, speranța cea mare a fiecărui mănăstirean fiind  aceea că lucrurile  se vor afla  pe un făgaș normal. Pentru că  acest ansamblu este cel mai bun ambasador  nu numai al comunei Mănăstirea Cașin, al întregii  Văi a  Cașinului dar  și  din această parte a Moldovei! Acest ansamblu  a  organizat  în ziua de 17 septembrie 2023 un adevărat Regal de cântece și dansuri populare la Mănăstirea Cașin, odată cu cea de-a  V-a ediție a Festivalului de Etnografie și Folclor ”Regina Maria”! În deschiderea acestui festival prof. Felicia Iordache, director al Școlii Gimnaziale ”Regina Maria” din Mănăstirea Cașin, a declarat:”Este o mândrie pentru Școala Gimnazială  <<Regina Maria>> din comuna Mănăstirea Cașin să avem acest ansamblu. Este meritul  nostru, al mănăstirenilor de a-i purta recunoștință unei mari personalități a României – Regina Maria, care a fost și pe aceste meleaguri iar oamenii o consideră o ocrotitoare a locurilor  străjuite de înălțimile Zboinei, Clăbucului și legendarului vâtf Fata Moartă! Regina Maria  a pansat sufletele răniților din Primul Război Mondial, în fiecare  clipă  fiind încărcată  de un suflet profund  al iubirii de patrie”.

Festivalul  a fost organizat cu sprijinul unui mare număr de sponsori la sala Căminului Cultural din Mănăstirea Cașin, care a fost plină  de spectatori pe toată durata manifestării,  lucru ce a arătat dragostea locuitorilor  acestei comune pentru folclor. Juriul festivalului a avut ca președinte pe coregraful Francisc Enășel, care a fost împreună cu ”Doina Trotușului” mesager al cântecului popular românesc  în multe țări ale lumii. Din juriu au mai făcut parte prof. Felicia Iordache, Dumitru Nistor (fost dansator la ”Doina Trotușului” din Onești), coregraful  băcăuan Petrică Drăgan, solistul vocal oneștean Florin Popa și Denis Blănaru, de la ”Mugurașii mănăstireni”. Este de evidențiat faptul că la acest festival au fost prezente formații artistice din  județele Botoșani, Iași, Bacău și din Republica Moldova (din raionul Telenești, care a uimit prin măiestria interpretării atât muzicale cât și coregrafice a programului prezentat). Dacă ”Păunașii” din Poduri au arătat cât de viu este ”izvorul cântecului și dansului popular”, coordonatoarea acestui ansamblu Alina Muncilă  având marele curaj de a urca pe scenă, la un nivel artistic deosebit și copii cuprinși într-un program de terapie ocupațională prin muzică, ”Roua Precistei” din comuna Filipești a adus în concurs  multă veselie și o varietate  a repertoriului. Și Ansamblul artistic ”Ecoul din Vale” din comuna Faraoani a dat multă autenticitate  programului artistic, la fel ca și ansamblul  prezent din județul Botoșani (”Doina Hornului” din comuna Frumușica), pentru ca toată  frumusețea și grația dansului popular românesc, cu ”micile artificii” ale dansului de scenă să se reverse pe scenă la evoluția formației artistice din comuna Scobinți – jud. Iași. Ansamblul băcăuan ”Zestrea” (coordonat de coregraful PetricăDrăgan) a arătat  armonia din pasiune pentru folclor  a  dansatorilor adevărați (care au prezentat și un dans al generațiilor!) dar cele mai multe aplauze le-au adunat membrii ”Mugurașilor mănăstireni”! Cu formații pe mai multe generații (una din ele cu peste 20 de perechi!), ei au arătat  că reprezintă o forță, cântecul popular și ritmul dansurilor prezentate fiind frumoase și așezate încât și cameramanii ce au înregistrat fiecare  secvență au fost în multe momente depășiți! ”Sufletul  acestor realizări  au fost profesoara Diana Apreutesei și coregraful Cristian Blănaru, ce  nu au  pregetat nici o secundă pentru a-i ajuta pe dansatori și a le pune în valoare talentul!”, a menționat  prof. Felicia Iordache în finalul Festivalului de Etnografie și  Folclor ”Regina Maria”.

Astă seară ”Mugurașii mănăstireni” reprezintă Valea Cașinului și județul Bacău la emisiunea ”Românii au talent”! Să fie cu mult succes și cu noi realizări și în viitor!

Ansamblul folcloric ”Mugurașii mănăstireni” au participat la filmări în platoul emisiunii ”Românii au talent”  iar filmarea va fi prezentată  în emisiunile viitoare! Vom reveni cu amănunte!

 

 

 

Distribuie articolul!