În aceste vremuri când pentru frumusețea clipelor unim cu eleganță și rafinament poezia, muzica și viața într-un tot, pentru a simți ritmul și bucuria energiilor creatoare primim și dăm mai departe atmosfera care unește sufletele într-unul singur! Din goana timpului, pentru a iubi și mai mult viața, ne prindem în salba amintirilor, aducând o rază de bucurie, de tihnă, dar și de visare…Sărbătorirea poetului Mihai Eminescu la 15 ianuarie a ținut capul de afiș pentru meleagurile trotușene, invitat la acest eveniment fiind Nicolae Georgescu, eminescolog. Această manifestare culturală, la care a participat și generalul (cu 4 stele) Vasile Jenică Apostol, a avut loc la Cinema Capitol și a fost deschisă de către directorul bibliotecii oneștene, Ionuț Tenie. El a menționat:„Cu toții avem datoria să privim cu respect cultura, care este o resursă autentică pentru dezvoltarea societății românești. Cultura este cel mai frumos dar pe care ni-l putem face unul altuia.” Cea mai fericită că a avut loc la Onești acest eveniment la mijloc de ianuarie a fost doamna Luminița Tărlungeanu, o colaboratoare permanentă a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” și a Colegiului Național „Dimitrie Cantemir. De la acestă instituție profesor doctor Emilia Boghiu a moderat cu strălucire întreaga manifestare de sărbătorire a 174 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Acest eveniment a fost realizat în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România, Filiala Bacău. Mai mult președinta acestei filiale, doamna Laura Damian a transmis un mesaj în care poezia eminesciană s-a contopit cu emoțiile sufletului. Ea a considerat această întâlnire regală menționând: „am crescut și vom trăi cu poetul nepereche Mihai Eminescu!” Povestea din spatele întregii manifestări a fost amintită de doamna Luminița Tărlungeanu, ea l-a prezentat pe criticul literar Nicolae Georgescu, eminescolog, care și-a făcut studiile liceale la Onești (promoția 1969). Doamna Luminița Tărlungeanu a făcut o paralelă între ”lunea albastră” (a treia zi de luni a anului, când soarele își face apariția cel mai puțin, aceasta fiind și ziua în care sunt înregistrate cele mai multe cazuri de …insomnii!) și cinstirea poetului Mihai Eminescu de la Onești, care a fost cea mai minunată!
În fața unor tineri entuziaști, a membrilor Filialei Bacău a Asociației Nevăzătorilor din România și a iubitorilor de cultură a vorbit criticul Nicolae Georgescu. În privirea sa Oneștiul este ”orașul în construcție, cu oameni tineri!” Profesorul Nicolae Georgescu a evocat și atmosfera de la ”Zilele Culturii Călinesciene” (manifestare cu peste 50 de ediții, organizată de venerabilul profesor oneștean Constantin Th. Ciobanu), unde „era multă critică și dezbateri de idei, în orașul cu o viață activă.” Referindu-se la aniversarea a 140de ani de la apariția Ediției Eminescu profesorul Nicolae Georgescu a menționat:„Aceasta este cartea care a luminat literatura română ca o enigmă. La apariția ei Eminescu era scos din viața publică (de la 28 iunie 1883) și prin apariția acestei cărți s-a încercat recuperarea lui ca scriitor.” Prof. Nicolae Georgescu a dat mai multe amănunte despre această carte, care a apărut într-un tiraj de 700-800 de exemplare și a cuprins pe lângă cele 38 de poezi publicate încă 26 de poezii (un fapt semnificativ fiind că poetul Mihai Eminescu a publicat toate poeziile sale doar în revista ”Convorbiri literare”). Despre marele poet național s-a mai spus că ”era al 10-lea bărbat în staff-ul Partidului Conservator, recunoscut și <<prizat>> ca ziarist”. Criticul literar Nicolae Georgescu a vorbit și despre edițiile care au apărut în ultimii ani de viață a lui Eminescu dar și după aceea. ”Eminescu se impune ca poet prin saloanele literare, ale <<elitelor>>, în perioada regală iar faima lui s-a născut în contextul aristocratic”, a menționat eminescologul Nicolae Georgescu, el amintind și de suferința îndurată de poet, datorată tratamentelor medicale pe care le suporta. Ceea ce a minunat publicul oneștean de fiecare dată a fost recitarea cu mult patos de către Nicolae Georgescu a mai multor poezii eminesciene!
S-au legat aceste momente cu o mărturie certă, testamentară pentru întreaga literatură română a profesorului Nicolae Georgescu:”Nu suntem << spărgători de șabloane >> dar informația debordantă care se leagă în jurul lui Eminescu ne obligă la concluzia că Eminescu a fost un scriitor iubit, sacrificial!”
Pe lăngă analiza unor versuri sublime din creația poetului (” Te duci și ani de suferință / N-or să te vadă ochii-mi triști / Înamorați de-a ta ființă / De cum zâmbești, de cum te miști”), am asistat și la magistrale interpretări a textelor eminesciene. Profesorul Nicolae Georgescu a spus în finalul comunicării sale că „între cele 25 de ediții critice Eminescu nu seamănă între ele una cu alta!” și a amintit și de marea prietenie care l-a legat pe geniul poeziei românești de Ion Creangă! A fost reliefată o scrisoare în care se menționa: „Bădiță Ioane aș vrea să plec undeva! Dar unde să plec cu ce bani și pe cine să las în loc!”
Cu aceste frumoase rânduri scrise de Eminescu, profesor doctor Emilia Boghiu a adus raza contemporaneității, ea arătând, cu ironie că „uneori și în comunitatea din Onești simțim dorința de a pleca… dar pe cine să lăsăm în locul nostru?” Cu nebănuite căutări și întrebări s-au făcut mai multe referiri la poemul eminescian „Stelele în cer”.
O bucurie ”în altă gamă” a fost și provocarea lansată la acest eveniment de elevii Colegiului Național „Dimitrie Cantemir.” În cadrul unui recital poetic din creația eminesciană (numit ”În ramurile gândului”), ei au aruncat publicului „adevărate săgeți” cu profunde idei, pentru ca apoi să provoace spectatorii la o testare asupra cunoașterii de către aceștia a celor mai frumoase versuri din creația geniului poeziei românești. Spectatorii au fost foarte încântați să recite din frumoasele poezii eminesciene, văzându-și răsplătită îndrăzneala cu o diplomă (între ei fiind profesorul Ștefan Epure, coregraful Francisc Enășel …prof. univ. Nicolae Georgescu și alții). Un moment aparte în acest program artistic l-a constituit recitarea, cu farmec de artist, a profesorului Gabriel Fornica-Livada, care s-a oprit la versuri mai puțin cunoscute, din creația lui Mihai Eminescu. Finalul acestui eveniment a adus pe scenă Ansamblul ”Izvorașul” al Filialei Bacău a Asociației Nevăzătorilor din România (coordonator prof. Dumitru Chiuc). Cu muzică atât instrumentală cât și vocală au fost evocați bunicul lui Eminescu ( cântăreț de strană), tatăl, Gheorghe Eminovici, care știa să cânte la flaut și sora poetului, Aglaia, ce, cu un talent muzical deosebit, știa ca să cânte la pian. S-a scos în evidență și dragostea lui Eminescu pentru muzică și pentru cântul popular, de aici venind probabil și inspirația sa de a scrie „Ce te legeni” , „Sara pe deal” , „Povestea teiului” și altele.
*Evenimentul de cinstire a poetului Mihai Eminescu, desfășurat la 15 ianuarie la Onești a mai prilejuit o surpriză! Este vorba despre (re)întâlnirea după mulți ani a prof. Dan Sandu (ce a frecventat în boema literară bucureșteană câteva cenacluri, între care și ”Numele poetului”, condus de Cezar Ivănescu), cu prof. univ. Nicolae Georgescu! O prietenie deosebită, ce leagă acești scriitori, a renăscut multe amintiri în clipele fugare de la mijloc de ianuarie, în zona Cinematografului ”Capitol” din Onești! Scriind despre volumul de versuri ”Albind de atâtea primăveri” (apărut la Editura Corgal Press, în 1997 la Bacău), criticul literar Nicolae Georgescu nota:”Dan Sandu este un încifrat, adesea devine obscur cu bună știință, caută poezia adânc în sine însuși, nu în lumea din afară, se înșurubează în cuvinte ca într-o protecție a simțurilor, se oferă cuvântului <<ca îngerii căpăstrului>>…”