Dan Grecu, în mozaicul artistului Constantin Berdilă de la Onești

Dan Grecu, în mozaicul artistului Constantin Berdilă de la Onești

La  27 martie 2024, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR)  a  aniversat  110 ani de la înființare. Cu această ocazie, COSR a organizat un eveniment la care au fost prezenți foști mari sportivi olimpici, printre care  Dan Grecu și Viorica Viscopoleanu, care au primit Colanul de Aur din partea forului condus de Mihai Covaliu.

Supranumit „stăpânul inelelor” pentru forţa şi graţia cu care reuşea să controleze acest aparat din gimnastică, multiplul campion european şi mondial Dan (Dănuţ) Grecu (astăzi în vârsta de 73 ani), legendă a clubului CS Dinamo, este primul gimnast român care a adus acasă o medalie de aur, titlu cucerit la Varna, în 1974, la inele, aparatul său preferat.

Bogata sa carte de vizită mai cuprinde: două titluri de campion mondial universitar, şase titluri de campion balcanic şi nenumărate medalii obţinute la diverse concursuri internaţionale. În 1974, Dan Grecu a fost declarat cel mai bun sportiv al ţării şi al treilea din Balcani. De reaminitit ca la Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal  Nadia Comaneci devenea „Zeița de la Montreal”, fiind prima gimnastă a epocii moderne care a luat nota 10 absolut.

În 1975  gimnastul Dan Grecu a câștigat titlul european, la Berna, iar în 1976 a luat bronzul la Jocurile Olimpice de la Montreal. Are în palmares 3 medalii: 1 aur, 1 argint, 1 bronz la Mondiale şi 2 medalii europene: 1 aur şi 1 argint.

De asemenea, acesta a antrenat naționala masculină a României, cu care a câştigat bronzul olimpic în 2004, bronzul mondial în 1995 şi aur european în 2002 şi 2004.

*

Puțini știu că Dan Grecu (născut în 1950, la București) este imortalizat la Onești într-un mozaic de mari dimensiuni, alături de marea campioană Nadia Comăneci. Este un mozaic dedicat gimnasticii românești (prin superlativele ei din anii 1970 – Nadia Comaneci și Dan Grecu), realizat de maestrul Constantin Berdilă (1930-2012), băcăuan la origine, pictor şi sculptor talentat, elev al lui Camil Ressu.

În Sala de gimnastică antrenamente „Nadia Comăneci” din Oneşti, unul din ziduri e acoperit de un  mozaic  copleşitor: Nadia şi Dan Grecu în centru, cu alte 18 reprezentări ale Nadiei în jurul lor (acestea erau „spiritul Nadiei, într-o devenire continuă de copil măiastru, în dialog perfect cu aerul”, după cum spunea maestrul Berdilă ). Au fost 10 ani de muncă sisifică, aproape 500.000 de piese de marmură montate pe 200 metri pătrați de perete: „Am visat o tapiserie religioasă a gimnasticii, discretă şi liniştită ca ţesăturile măicuţelor la mînăstire, în care Nadia să respire, nu să urle”.

Lucrarea a fost întîrziată cu jumătate de an pentru că  marele artist Constantin Berdilă n-a vrut să facă vreo concesie: „Motivul principal a fost că cineva, cu oarecare cultură artistică, i-a spus că Dan Grecu era întruchipat după modelul ridicării lui Hristos din mormînt. Aşa şi era. Or, Hristos n-avea ce să caute!„, mărturisea maestrul Berdilă.

După multă muncă și numeroase șicane din partea autorităților comuniste ale vremii (în locul lui  Dan Grecu se dorea a fi Nicolae Ceauşescu, iar în locul Nadiei Comăneci , tovarăşa Elena), lucrarea a fost inaugurată pe 9 decembrie 1989, fără autor (internat forțat la psihiatrie, în spitalul din Onești) și fără Nadia (care în noiembrie 1989 fugise din țară).

Revoluția din Decembrie 1989 a pus într-un con de umbră această superbă operă de artă murală, umbră de care nu a scăpat nici în zilele noastre, lucrarea fiind greu de vizitat și niciodată pusă în valoarea, sau inclusă într-un circuitul turistic local sau național. „Important e că nu a căzut nici o piesă, nici din mozaicul meu, nici din povestea ei minunată”, spunea în 2011 maestrul Constantin Berdilă, referindu-se la Nadia.

Astăzi, putem spune că nici din povestea frumoasă de viață a lui Dan Grecu (acesta fiind în timp, antrenor coordonator al Lotului olimpic masculin de gimnastică, vicepreședinte al Federației Romăne de Gimnastică, arbitru internațional de gimnastică și fost gimnast  romăn de valoare mondială) nu a căzut nici o piesă.   Articol  realizat de ing. Gheorghe  Bogza

 

Surse internet:

https://www.gsp.ro/sporturi/jocurile-olimpice/cosr-aniverseaza-astazi-110-ani-de-la-infiintare-dan-grecu-si-viorica-viscopoleanu-au-primit-colanul-de-aur-736243.html

https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Grecu

https://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/povestea-sfisietoare-a-mozaicului-de-la-onesti-care-o-infatiseaza-pe-nadia-comaneci-povestita-de-artistul-constantin-berdila-istoria-unui-puzzle-perfect-281462.html

COMENTARII

Ing. Gheorghe   Bogza: Mulțumesc Amprenta de Onești pt o necesara repunere in valoare a unui mare sportiv – Dan Grecu și mare artist plastic – Constantin Berdilă.

 

 

Distribuie articolul!