”Fiecare moment al vieții reprezintă o <<cheie>> a învățării ce poate deschide <<lacătele >> oricărui necunoscut, dar prin ambiție, perseverență, motivație și professionalism, orice ființă poate atinge cele mai înalte culmi ale succesului”. Cu aceste gânduri s-au întors din Lituania, unde au participat la a doua întâlnire a Proiectului Erasmus ”Sustainable Solutions” (”Soluții sustenabile”), profesoarele Andreea Calapod și Sorina Ganea, de la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci” din Onești. În cadrul acestui proiect, coordonat de prof. dr. Mihaela Cojocaru, președinte al Asociației pentru Educație și Formare ASEF România, Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci” din Onești este școală parteneră. În Proiectul Erasmus “Sustainable Solutions”, care vizează dezvoltarea unui comportament responsabil față de mediu, sunt înscrise școli din 7 țări: Croația, Grecia, Lituania, Letonia, România, Portugalia și Turcia.
A doua întâlnire a acestui proiect a avut loc în Lituania, la Klaipeda, oraș – port la Marea Baltică. Menționăm că acest oraș este unul cu o istorie străveche și cu numeroase obiective turistice, pe parcursul întâlnirii fiind vizitate ,, Klaipeda Old City”, Castelul și Universitatea din localitate, precum și Piața Teatrului, unde se află celebra sculptură ”Taravos Anike”, dedicată poetului german Simon Dach. Această sculptură reprezintă o tânără fată desculță cu o floare iar ”Tarava Anike” este un frumos cântec de dragoste, cântat și în Germania, Elveția și Austria. De asemenea, participanții din aceste țări au vizitat și orașul Vilnius, capitala Lituaniei, unde au putut vedea Catedrala Vilnius, centrul istoric, Palatul Marilor Duci și Muzeul Banilor.
În cadrul Proiectului Erasmus ”Sustainable Solutions”, ce are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a schimbărilor climatice precum și rolul pe care abilitățile digitale îl au în rezolvarea problemelor de mediu, s-au desfășurat activități fructuoase, la această a doua întâlnire. ”A fost o experiență inedită și minunată”, au declarat la unison profesoarele Andreea Calapod și Sorina Ganea, mulțumind prof. dr. Mihaela Cojocaru și Asociației pentru Educație și Formare ASEF România.
Astfel, dincolo de dedicația și dăruirea de la orele de curs și de la activitățile extrașcolare, cu o mare pasiune a profesorilor de a se implica în cunoașterea a numeroase probleme, crește eficiența educației tinerilor adolescenți. Următoarea întâlnire în cadrul Proiectului Erasmus ”Sustainable Solutions” va avea loc în Grecia. Ion Moraru
COMENTARII
Prof. Anca Chirilă, Onești
Felicitări doamnelor profesoare pentru tot efortul și dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect, ducând numele Liceului ,,Nadia Comăneci” din Onești pe meleaguri Lituaniene.