”Dacă se stinge o lumânare o aprinzi din nou! Dar dacă se stinge o viață…o plângi mereu…” În sufletele oneștenilor, a tuturor celor care l-au cunoscut, vestea trecerii din viață a profesorului de matematică Gheorghe Sorta, a căzut cu o mare durere! A fost student al academicianului Grigore Moisil, căruia îi aprecia ”capacitatea deosebită de a influiența masele mari de oameni pentru a înțelege frumusețea matematicii, cu un respect deosebit pentru talent… foarte original în gândire, judecată și raționament”. Profesorul Gheorghe Sorta a activat ca profesor la Colegiul Național ”Grigore Moisil”, preluând ștafeta predării matematicii de la profesoara Eugenia Metoni! ”În templul” învățământului liceal oneștean, la ”Liceul Nr. 1” (unde are încrustat numele în marmora timpului ca șef de promoție), profesorul Gheorghe Sorta a avut camarazi de catedră alte nume devotate matematicii, pe profesorii Ciuchi, Valeria Botez, alți ”titani” fiind la celelalte discipline de studiu! Profesorul Gheorghe Sorta a insuflat elevilor dragostea pentru matematică, făcând mereu provocator mirajul cifrelor și al expresiilor matematice, pe care le considera ca și magistrul său, Grigore Moisil ca făcând parte din ”Limba latină a viitorului!” Dacă savanții străini percep matematica fiind ”știința operațiilor abile, cu concepte și reguli inventate în acest scop” (Alfred North Whitehead), cu atât mai mare era străduința profesorului Gheorghe Sorta pentru ca elevii să se îndrăgostească de studiul acestei discipline. Un succes deosebit al său a fost obținerea mai multor performanțe internaționale (locul 1 la Olimpiada Națională de Matematică și la Balcaniada de Matematică – în 2011 precum și obținerea unei medalii de argint la Olimpiada Internațională de Matematică de la Amsterdam), de către Tudor Pădurariu, elev pe care l-a îndrumat la Colegiul Național ”Grigore Moisil”. Pentru obținerea unor asemenea performanțe deosebite dar și pentru a izbăndi în viață, profesorul Gheorghe Sorta a încurajat generații de elevi, menționând :”un secret al reușitei este pasiunea să îți placă tot ceea ce faci! Iar când lucrezi la matematică, această pasiune nu ține de timp!”
Acum, odată cu amintirile nepieritoare legate de acest profesor deosebit al Oneștiului, curg mesajele de compasiune și de tristețe! ”A fost un om de excepție, un profesor neconformist pentru anii de început ai carierei sale, ce a modelat multe caractere…”; ”Un om de spirit, ce rămâne etern!”; ” Un profesor exceptional, un om just , minunat!” – sunt câteva din zecile de mesaje aflate pe rețelele de socializare. Condolianțe familiei îndurerate și Odihnă vesnică în Împărăția cerului!
*Dimineața acestei zile, de 11 aprilie 2024 a smuls dintre noi și pe vajnicul scriitor Cornel Udrea (din Cluj), care doar cu câteva săptămâni în urmă se întreba într-un articol publicat în ”Făclia” clujeană:” în fiecare cuvânt în parte sunt tot atâtea adevăruri. Ne aflăm într-o normalitate, într-adevăr, sau trăim o realitate confecționată de alții? Cu care suntem dirijați, manevrați și ni se creează iluzii existențiale de care să ne agățăm speranțele și intențiile de viață.” Într-un dialog plin de optimism, marele slujitor devotat al culturii Cornel Udrea (prieten al AMPRENTEI DE ONEȘTI), ne încuraja:” Fiecare om trebuie să ia speranța cu el când iese din casă!” De la Radio Cluj, Traian Bradea are un mesaj deosebit la această despărțire:” Să-i purtăm amintirea și zestrea lăsată ca să fim mai buni și mai drepți!”