”Cântecul înflorește iubirea din inimi iar iubirea se transformă în cântec ce alină suflete și trezește frumosul din oameni!” – mărturisea recent o tânără interpretă de muzică populară din Comănești, Veridiana Luna! Parafrazând acest frumos gând, deopotrivă și ”arta scrisului unește iubirea din suflete”, transformând totul într-un miracol! Așa a fost și la evenimentul literar de sărbătorire a poetului Dan Sandu, la împlinirea a 70 de ani, care a avut loc la Filiala Cosânzeana a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” din Onești! Unde totul a fost parcă regizat pentru a fi o manifestare colocvială – ”o oră de taifas”! Primul vorbitor – care a dat impresia că nu găsește un loc între scaunele așezate circular! – a fost profesorul Ștefan Epure. Pentru a semnala și a deschide volumele ”Cântece de prieten” și ”Prietenocrația” (semnate de scriitorul sărbătorit), distinsul profesor s-a învârtit ”de-a stânga și de-a dreapta”, menționând că ”Dan Sandu este un poet deosebit, unic în felul lui, singur cu aceste calități. El este autor al mai multor volume ( <<Poeme la negru>>, <<Vămi răstignite>>, <<Albind de atâtea primăveri>>) și a legat o deosebită prietenie cu prof. univ. Valeriu Filimon (cu care a purtat o lungă corespondență).” Ușor ”monopolizând” începutul acestui eveniment aniversar prof. Ștefan Epure a declarat:”Scrierile poetului Dan Sandu nu se adresează omului de rând, ci omului cu carte! Autorul este născut la Poiana Sărată și vine dintr-o familie cu carte… Prin tot ceeace a scris el a făcut ceva ce alții n-au reușit! Să descopere ceea ce este caracteristic, ce are evidentă culoare! <<Nefăcutul>> acesta îl interesează și dacă pornim de la voroava potrivită << caută unde vei găsi cuvântul ce exprimă adevărul>>, în cărțile sale sunt personaje – idée, personaje – simbol. Dan Sandu este un <<Don Quijote >> al iluziilor… El se întreabă care este cel mai ticălos dușman – timpul, omul sau individual însuși? Aceste valori sunt prinse în cărțile sale!” Prof. Adina Mitroiu a completat acest florilegiu de gânduri citind din Prefața la volumul ”Prietenocrația”, semnată de eruditul critic literar Petre Isachi, subliniind faptul că ”timpul n-ar trebui să aibă drept de judecată”.
Prof. dr. Emilia Boghiu a apreciat organizarea acestei întâlniri, mai puțin formale, cu un cerc de prieteni, subliniind:”Avem aici o provocare, să medităm la ceea ce scriitorul Dan Sandu a făcut în viață, el aniversând și o vârstă rotundă! În anul 1938 psihologii au început o cercetare în America pornind de la întrebarea << cum să fie omul fericit?>> Ei au urmărit timp de 80 de ani un număr de 268 bărbați și au ajuns la concluzia că singurătatea este un ucigaș la fel ca și alcoolul! Contează calitatea relațiilor umane iar relațiile apropiate aduc mai multă fericire decât faima! Prietenii scriitorului Dan Sandu nu sunt structurați ierarhic! Mai presus de orice el este legat de școală iar cărțile realizate sunt cărți din inimă. << Cântece de prieten >> și <<Prietenocrația >> sunt două cărți ce ar fi un fel de exerciții de admirație pentru oamenii ce-i populează existența.” Prof. dr. Emilia Boghiu a mai menționat:”Dan Sandu este fan al limbajului vechi iar prietenii lui sunt și din cărți veniți! Citind volumul << Cântece de prieten>> se conturează o stare de spirit, mai mult decât informația în sine. Omul acesta se zidește din admirație, cu o prețuire ce te sporește! Răsfoind paginile cărții intri într-un adevărat amfiteatru al ideilor… Totul e un poem și mereu apar alte poeme!”
Prof. dr. Emilia Boghiu și-a încheiat discursul amintind un dialog din volumul ”Marele Panda și micul dragon”, cu ”învățături despre frumusețea uitată a vieții”, de James Norbury! Când Marele Panda a întrebat ”ce este mai important, călătoria sau destinul?” micul dragon a răspuns:”important este cu cine te însoțești!”
Apariție ”incognito” cu efect creator
Apărut ”incognito” la acest eveniment poetul Alexandru Dumitru (autor al volumelor de poezie ”Arena”, ”Șah la metaforă”, ”Poemul manechin”, ”Matricea în furtună”, ”Poeme în filigran”, ”Asta e și ideea” și altele), a rostit un cuvânt ce a emoționat publicul prezent. ”Poetul Dan Sandu împlinește 70 de ani și mă bucur că sunt printre prietenii lui! Noi suntem de la Fundația Națională <<George Călinescu>>, aici ne-am împlinit visele! Dan Sandu este un scriitor inconfundabil! Așa cum eu doresc să fiu Alexandru Dumitru, așa și el, Dan Sandu! El intră și pătrunde în noțiuni adânci, << metafora îl sărută pe frunte>> Este un eveniment foarte frumos acesta și mă gândesc ce amintiri frumoase ne leagă! La Fundația Națională <<George Călinescu>> depănam atâtea lucruri frumoase! Mă simțeam stingher fiind între profesori, pe care îi cinstesc foarte mult, ei fiind cei ce ne-au dirijat!” Privit cu multă empatie de către publicul spectator, când sărbătoritul Dan Sandu ”a amenințat a-l pârî” pe Alexandru Dumitru, pentru rememorarea unui șir de amintiri plăcute, acesta (de profesie polițist, pensionar), a reușit ”să arunce” încă ”un cocteil de idei”, menționând:” Pentru a fi originali trebuie să sondezi alte și alte << metafore >>! Chiar renumitul profesor băcăuan Gheorghe Iorga a declarat că trebuie să citim și poezie internațională!”
Când nevăzută clepsidra timpului își risipea și mai cu spor nisipul, ”pe post de vrăjitor” – după cum a declarat chiar dânsul, a intervenit profesorul Valentin Rădulescu, ”decanul de vârstă” al organizării a numeroase evenimente culturale în localități de pe valea Trotușului și nu numai! ”Să dăm timpul înapoi și să ajungem la Studioul de Radioficare, de pe strada Parcului din Onești, unde mentorul culturii oneștene, profesorul și poetul Constantin Th. Ciobanu venea însoțit de câțiva tineri, între care și Dan Sandu! Acolo am reușit ca să-l cunosc, la cenaclul păstorit de Constantin Th. Ciobanu. Aici venea Ion Dragomir, care era admiratorul lui Nicolae Labiș. Foarte mulți membri ai acestui cenaclu au reușit ca să îndrăgească cultura și n-au făcut rău! Eu vorbesc de pe poziția <<ultimului mohican>>, în anii 1960 fiind director al Casei de Cultură Târgu Ocna, pe vremea aceea fiind la Onești director prof. Mihai Ciubotaru, autorul noii biblioteci oneștene. Dan Sandu a plecat spre zări frumoase, să studieze la București! El nu este nici profesor, nici poet, nici prozator! Este <<un arheolog și un sculptor>> în același timp. Cu dalta el reușește să scoată nu o carte ci o galerie de portrete, realizate cu migală!”
Vorbind cu patimă despre ”evul aprins” și profesorul Valentin Rădulescu ”a aruncat o fumigenă”, menționând: ”Fiecare societate distruge marile personalități! Vezi cultura din Franța, marile galerii ale lumii, Ermitaj-ul din Sankt Petersburg (Leningrad)… Câte din aceste valori nu sunt furate de aici? Poate sunt prea obraznic să spun că s-a furat! Ce-a căutat Împăratul Romei, Traian Cotropitorul, aici? A venit să umple <<haznaua >> Romei cu aurul dacic! Noi toți, săraci vom rămâne și ne vom certa între noi. Noroc că mai este un Dan Sandu care pune câte o piatră!”
Reverențe
Intervenția profesorului Corneliu Stoica a fost salutată cu o reverență chiar de către sărbătorit, care a menționat că pe amândoi îi leagă o prietenie de o viață – de 55 ani! De când, la Liceul din Târgu Ocna profesorul Salahoru și doamna Angheluță au pus bazele revistei școlare ”Certitudini solare”, la care Daniela Caurea se ocupa de partea literară și Corneliu Stoica de partea științifică! ”Din acel nucleu fiecare și-a luat zborul dar două condeie au trecut dincolo de timp: Daniela Caurea (care a decedat la vârsta de 27 ani) și Dan Sandu, ce și-a construit creația în câteva decenii, foarte apăsat, trăind în sihăstria de la Berzunți”, a declarat prietenul Corneliu Stoica, el adăugând:”După 5 (cinci) decenii ne regăsim cu un bilanț deosebit, cu amprente care dacă sunt bine făcute, vor deveni crâmpeie!” A luat cuvântul și ziaristul Romulus Dan Busnea, din ce în ce mai prezent la evenimente culturale de anvergură, în care este și implicat, un exemplu în acest sens fiind manifestarea de sărbătorire a Zilei Internaționale a Cărții pentru Tineret, care a avut loc la Târgu Ocna la începutul acestei luni. ”Prietenia noastră este una la prima vedere, sub semnul poeziei… Ne-am simțit reciproc în niște trăiri deosebite la Festivalul <<Toamna bacoviană>>, de la Bacău, unde a fost prezentă și prof. Maria Pilchin, de peste Prut”, a menționat Romulus Dan Busnea, care a făcut cunoscute mai multe rânduri scrise de cunoscutul scriitor și publicist Ion Fercu pentru sărbătoritul de la Berzunți:„ Dan Sandu a oficializat denumirea Regatului său, <<Prietenocrația>>. Adevărata prietenie este să vezi cu inima, nu cu ochii!” Alte gânduri frumoase au fost exprimate și de prof. Adina Mitroiu care a mulțumit pentru ”primirea în această sublimă patrie!”
La momentul ”sărbătoritul are cuvântul”, prof. Dan Sandu a mărturisit că ”la realizarea paginilor acestor cărți am trudit de-a lungul vieții! Cărțile au trecut <<prin furcile caudine>>… E greu de tot, e greu, foarte greu…10 ani prin București, apoi revenirea la Berzunți… Și dacă se întâmplă acest eveniment…au fost câțiva complotiști pentru acest lucru !” Dincolo de această mărturisire, s-a auzit pătrunzătoare, o voce și o întrebare! A lui Constantin Tudose, cel care a înscris Cașinul în rândul așezărilor emblematice prin manifestări culturale de o puternică rezonanță! ”Tinere domn, cu păr bogat! Ce ne-ai propus aici, nu cumva o vatră de transhumanță? Ești stră-stră- strănepot de machedon și spun și altora acest lucru! De la mișcarea de transhumanță dinspre Balcani spre Carpați sunt multe nume de familie ce se regăsesc pe aceste văi, ale Oituzului și Cașinului… Este un subiect atât de delicat!” Vorba aceluiași Constantin Tudose, ”am rămas cu un șuvoi și o cascadă” de la acest eveniment cultural în finalul căruia prof. dr. Emilia Boghiu, anticipând viitoarele activități ale Fundației Naționale ”George Călinescu” – 125 ani de la nașterea marelui critic literar G. Călinescu – a declarat:”Fiind aici <<într-o lingură>>, dacă suntem împreună, dacă suntem toți, reușim să mai aflăm unii de alții!” Totul este de bun augur, ca în mai puțin cunoscutele versuri ale basarabeanului Ștefan Sitaru:” Tot ce ți-e drag / În suflet porți / Și inima ți-e plină / De dragoste și dor… / Tot ce ți-e drag / Te va însoți mereu, / În suflet / Pentru totdeauna…” Ion Moraru
*Notăm și numele participanților la acest eveniment: prof. Aristotel Pilipăuțeanu, profesorii Gabriel Fornica Livada și Gabriela Elena Fornica Livada, poeta și profesoara Cristina Iscru, poeta Ștefania Pușcalău însoțită de fiica sa Ilinca, prof. Doina Ionescu, iubitoarea de cultură Viviana Epure, poeta Constanța Caităr din Oituz, tânărul Andrei Spoială, Nicu Tudose și alții.