Joi, 21 martie 2024, de la ora 10.00, Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, școală activă în programul EPAS – Școală Ambasador a Parlamentului European, a găzduit evenimentul online intitulat ”Primul vot al tinerilor la alegerile pentru Parlamentul European”. Subiectele dezbătute au inclus importanța primului vot al liceenilor la alegerile europene, educația civică și conștientizarea politică, diversitatea culturală și colaborarea între tinerii din statele membre ale Uniunii Europene, precum și impactul tehnologic în procesele electorale. Domnul Eugen Tomac, deputat în Parlamentul European, a răspuns la întrebările ambasadorilor juniori EPAS și a subliniat importanța participării tinerilor la vot la alegerile europene pentru Parlamentul European și rolul pe care aceștia îl pot juca în modelarea politicilor europene. Dl. deputat Eugen Tomac a mai prezentat inițiative legislative pentru promovarea drepturilor tinerilor și a participării acestora la viața democratică a Uniunii Europene, evidențiind nevoia de educație pentru democrație participativă și conștientizare politică în statele membre.
În ceea ce privește impactul tehnologic în alegerile electorale, domnul Valerian Vreme, fost Ministru al Comunicațiilor în Guvernul României, a răspuns la întrebările ambasadorilor juniori EPAS despre rolul inteligenței artificiale și digitalizării în procesele electorale, evidențiind avantajele și provocările acestora. Discuția a evidențiat necesitatea unei abordări responsabile și etice a tehnologiei în politica electorală, pentru a preveni propagarea informațiilor false și pentru a asigura transparența și integritatea procesului democratic.
De asemenea, s-a discutat despre modul în care tinerii pot influența procesul decizional din Parlamentul European și pot promova diversitatea culturală și colaborarea transfrontalieră.
Domnul deputat Eugen Tomac a evidențiat importanța dialogului între tinerii din diferite state membre ale Uniunii Europene pentru consolidarea sentimentului de apartenență la Uniunea Europeană și promovarea valorilor comune.
Evenimentul s-a bucurat de o participare activă din partea ambasadorilor seniori și juniori EPAS, a profesorilor și elevilor moisiliști majori, aflați la vârsta primului vot, precum și a altor elevi ai EPAS – Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești. Cu toții și-au exprimat dorința de a participa la acest eveniment pentru că sunt interesați de subiect și motivați să devină cetățeni activi și responsabili. Webinarul a avut un impact semnificativ asupra tinerilor aflați la primul lor vot, stimulându-i să-și folosească dreptul de a vota în mod informat și conștient, și a stârnit interesul liceenilor pentru impactul tehnologic în educație, viața privată, socială și politică.
Agenda evenimentului a cuprins:
Înregistrarea participanților și adresarea unui cuvânt de bun venit.
Deschiderea oficială a evenimentului și prezentarea invitaților speciali (dl. Eugen Tomac, eurodeputat, și dl. Valerian Vreme, fost Ministru al Comunicațiilor în Guvernul României).
Discursul introductiv al d-lui eurodeputat Eugen Tomac despre importanța participării la alegerile europarlamentare și rolul tinerilor în modelarea viitorului Uniunii Europene.
Sesiune de întrebări și răspunsuri cu invitații speciali: cu domnii Eugen Tomac și Valerian Vreme
Lista de întrebări pentru invitați:
Care sunt principalele inițiative legislative pe care le susțineți în Parlamentul European pentru promovarea drepturilor tinerilor și a participării acestora în viața democratică a UE? (intrebare pentru d-nul Eugen Tomac, deputat al Parlamentului European)
Cum poate tineretul să influențeze procesul decizional din Parlamentul European și să-și facă auzită vocea în politicile europene? (intrebare pentru d-nul Eugen Tomac, deputat al Parlamentului European)
Ce sfaturi / recomandări aveți pentru tinerii care vor vota pentru prima dată la alegerile europarlamentare și care doresc să facă o alegere informată? (intrebare pentru d-nul Eugen Tomac, deputat al Parlamentului European)
Care sunt măsurile pe care le susțineți pentru a promova educația civică și conștientizarea politică printre tineri în statele membre ale Uniunii Europene? (intrebare pentru d-nul Eugen Tomac, deputat al Parlamentului European)
Cum ați încurajat deja și cum altfel mai puteți încuraja colaborarea și dialogul între tinerii din diferite state membre ale Uniunii Europene pentru a promova diversitatea culturală și pentru a consolida sentimentul de apartenență la UE? (intrebare pentru d-nul Eugen Tomac, deputat al Parlamentului European)
Impactul inteligenței artificiale asupra alegerilor europarlamentare din 9 iunie 2024: Cum ar putea tehnologia influența procesul electoral? ?(intrebare pentru d-nul Valerian Vreme, fost Ministru al Telecomunicatiilor în Guvernul României)
În încheierea evenimentului au fost adresate urări de succes pentru participanți în exercitarea dreptului lor de vot. Articol realizat de Echipa EPAS de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești