Ședință de bilanț la Asociația Autoritate, Lege și Ordine din Onești
Membrii Asociației Autoritate, Lege și Ordine, condusă de comisarul general Ion Rusu s-au întâlnit recent la o ședință de bilanț. Acest eveniment, la care au participat toți membrii asociației, a fost găzduit la Pavilionul CAROM. Este de remarcat faptul că odată cu bilanțul Asociației Autoritate, Lege și Ordine care a fost prezentat de comisarul general Ion Rusu, pe parcursul ședinței de bilanț s-au făcut mai multe propuneri ce țin de competența acestei asociații.
Ședința a început cu prezentarea Consiliului Director al Asociației Autoritate, Lege și Ordine, care este în măsură de a hotărî în tot ceea ce se intreprinde în cadrul acestei asociații. Din Consiliul Director fac parte comisarul general Ion Rusu, Viorel Tomulescu, Ștefan Popa, Francisc Enășel, Vasile Ghigea și Ioan Afetelor (din com. Pipirig, jud. Neamț) – comisari șefi.
”Asociația Autoritate, Lege și Ordine a luat ființă la 23 iulie 2012, în ultimii ani fiind înființată și Filiala Piatra Neamț”, a menționat comisarul general Ion Rusu, care a prezentat și câteva inițiative ce fac cinste activității desfășurate. În acest sens el a declarat: ”Am prezentat autorităților locale din municipiul Onești o informare privind micșorarea vitezei de circulație pe șoseaua de variantă a municipiului (de la 80 km / oră la 40 km pe oră, în această zonă fiind înregistrate trei accidente de circulație). De asemenea, am semnalat montarea greșită a semnelor de circulație. Asociația Autoritate, Lege și Ordine a acordat Diplome de excelență unor personalități ale vieții publice (avocați, medici, ingineri), atât din rândul membrilor asociației cât și din afara acesteia”.
Amintind faptul că Asociația Autoritate, Lege și Ordine din municipiul Onești a fost creată ținând cont de prevederile Ordonanței 26 / 2000 (cu privire la asociații și fundații), comisarul general Ion Rusu a menționat că ”aceasta se poate implica , solicitând ajutor instituțiilor statului în vederea sancționării ilegalităților și a celor vinovați. Asociația cuprinde Direcția pentru combaterea corupției, Direcția pentru Transport și probleme de circulație, Direcția pentru sprijinul revoluționarilor și al veteranilor de război, Direcția pentru industrie, energie și cercetări științifice și alte compartimente”.
În cadrul întâlnirii s-a evidențiat că în activitatea desfășurată de această asociație se analizează cazurile în lucru și dinamica lor. Alături de acest fapt creșterea numărului de membri ai acestei asociații este dorită atât de comisarul general Ion Rusu cât și de Consiliul Director și de cei prezenți la actuala ședință de bilanț. ”Este important ca să avem organizații la nivelul fiecărui județ precum și la București, deoarece activitatea pe care o desfășoară această asociație este una frumoasă, demnă, care poate fi făcută de profesioniști, ea vizând interesul general… Trebuie dezvoltat nucleul organizației, care este temeiul și baza puternică de opinie și de acțiune”, a menționat Vasile Ghigea, care este reprezentant al juriștilor din România (Decan al Colegiului Consilierilor Juridici din Bacău). În acest sens s-au pronunțat și alți membri ai asociației care își doresc ca alături de ei să se afle și oameni din mari orașe ale țării și din alte județe. Pentru a face parte din aceasta se solicită o recomandare precum și un CV.
În cadrul întâlnirii de la Pavilionul CAROM au fost aduse la cunoștința membrilor asociației mai multe aspecte din Regulamentul intern în baza căruia ea își desfășoară activitatea. Alături de multe prevederi ale acestui regulament, ca o noutate menționată de comisarul general Ion Rusu este organizarea de cursuri de pregătire profesională pentru membrii asociației.
În acest context s-a reliefat faptul ca ”în viitorul apropiat fiecare membru al Asociației Autoritate, Lege și Ordine trebuie să dea dovadă de mai multă incisivitate. Este binevenită orice idee și propunere, fiecare contribuție a membrilor asociației fiind ceva pozitiv, care poate aduce o îmbunătățire a activității”.
Din rândul membrilor Asociației Autoritate, Lege și Ordine a luat cuvântul Marcel Vidreanu, care a declarat:”Fac parte de un an din această asociație și doresc ca ea să devină de utilitate publică. Trebuie să ne facem mai mult simțită prezența în societatea civilă. În județul Vrancea sunt numeroase problemele în ceea ce privește abuzurile, pe linie de conflicte de interese. Am descoperit patru incompatibilități (angajați pe două state de plată, funcționari publici care sunt și acționari ai unor societăți comerciale) și aceste cazuri o să le înaintez Consiliului Director al asociației”. Referitor la această situație juristul Vasile Ghigea a menționat:”Când avem cazuri directe orice demers trebuie făcut într-o anumită formă. Pe cale legală putem cere autorităților locale să ne dea în 30 de zile informațiile pe care le solicităm… Atribuțiile acestei asociații sunt apropiate de cele ale Avocatului Poporului. Esențialul este să existe modalitatea de lucru, comunicarea”.
Viorel Tomulescu, membru în Consiliul Director al Asociației Autoritate, Lege și Ordine, a propus o instruire concretă a comisarilor șefi. El a cerut mai multe detalii asupra folosirii Legitimației Asociației Autoritate, Lege și Ordine, de modul de raportare la folosirea legitimației fiind interesați și alți membri.
Este de evidențiat faptul că la această ședință de bilanț au fost avute în vedere și alte aspecte, legate de plata cotizației (considerându-se că că cel mai bine este ca achitarea acesteia să aibă loc odată cu aplicarea vizei pe Legitimația de membru, la începutul anului calendaristic). A fost subliniat și faptul că cei care sunt membri în diverse partide politice se vor abține pentru a asimila numele acestei asociații în propaganda electorală.
Un fapt inedit în desfășurarea ședinței de bilanț de la Pavilionul CAROM a fost întâlnirea membrilor Asociației Autoritate, Lege și Ordine din Onești cu Viaceslav Burlac și Corneliu Cârligeanu, administratorii acestei platforme industriale, care lucrează cu multă dăruire perntru repunerea în funcțiune a instalațiilor ce au făcut cunoscută România în peste 40 de țări ale lumii prin produsele fabricate aici. Ei au avut un dialog deschis cu membrii acestei asociații, împărtășind marea dorință ca instalațiile productive de la CAROM să intre pe un făgaș normal. Emoționant a fost faptul că la această întâlnire – bilanț a participat fostul maistru de la CAROM, Ioan Hugeanu, în prezent membru al Asociației Autoritate, Lege și Ordine, care- de ar putea fi dat timpul înapoi- ar ”pune umărul” pentru (re) lansarea firmei la care a lucrat o viață! Ion Moraru