8 M – Ziua Internațională a Femeii

8 M –   Ziua Internațională  a Femeii

Ziua Internațională  a Femeii – cunoscută și sub denumirea de ”8 M”, este sărbătorită  în acest an în Europa  cu motto-ul ”Soritate, suntem cu toții mai puternici împreună!” Sloganul din acest an  își  propune  să pună în practică conceptul de „sorority”,  dorindu-se  să se sublinieze faptul că femeile nu au fost socializate în valorile prieteniei, ci mai degrabă să fie neîncrezătoare  în forțele lor  și să concureze între ele.

Dincolo de faptul că a fost lansată Petiția ”Fără flori”, prin care se cere ca în  26 de țări europene Ziua Internațională a Femeii să devină sărbătoare legală,  azi vor avea loc și mari demonstrații pentru condiții mai bune de muncă în sectoarele de activitate dominate de femei. ” Da, este enervant să vorbești și să scrii constant despre inegalitatea de gen. Și da, uneori se simte ca o buclă fără sfârșit. Dar când vine vorba de politica femeilor – în prezent – ​​să te comporți ca și cum oricum multe lucruri ar fi minunate nu este o opțiune pentru niciunul dintre noi”, scrie într-un articol, apărut în presa din Austria, Judith Belka. Ea mai remarcă:”Atâta timp cât există o politică a femeilor care se limitează la protecția împotriva violenței, fără a recunoaște că adăposturile pentru femei nu sunt soluția cea mai durabilă aici, ci mai degrabă că salariile echilibrate și crearea de locuri de îngrijire a copiilor ar fi; atâta timp cât există o politică de familie care creează stimulente fiscale prin bonusul familial pentru îngrijirea copiilor acasă; atâta timp cât bărbații nu-și iau concediul parental de la sine înțeles pentru că proaspeții tați câștigă mai mult; atâta timp cât dezbaterea în sala de consiliu despre cote este necesară pentru că companiile nu realizează că echipele mixte iau cele mai bune decizii; atâta timp cât femeile cad fără greșeală în capcanele muncii cu fracțiune de normă și a sărăciei la bătrânețe. Atâta timp cât… Seria poate fi continuată și la nivel internațional: atâta timp cât medicina este adaptată pacienților de sex masculin; atâta timp cât tinerele și fetele sunt supuse mutilării genitale; atâta timp cât femeile sunt vândute ca mărfuri soților… Atâta timp cât nu există niciun motiv să sărbătorim; până atunci este necesar să semnalezi, să te plângi, să denunți și să ceri!” Judith Belkn dă exemplul unei artiste care locuiește în Innsbruck și a creat  un proiect feminist cu plase brodate roz  cu care  a împodobit …schelete, transmițând și câte un mesaj. „Atâta timp cât egalitatea este un șantier etern, sunt feministă”, a scris ea pe una din plase iar ziarista austriacă menționează în finalul articolului:”Vor fi doar vești bune și motive să sărbătorim atunci când 8 martie va fi redenumită Ziua egalității de succes și Ziua femeii va fi abolită!”

Comentarii interesante s-au pornit în presa occidentală de la întrebarea:”Avem nevoie de o Zi internațională a Femeii?” S-a relevant faptul că  ”izbitor în această discuție  este orientarea  << femeile sunt bune și victime ale unei lumi masculine, bărbații fiind ființe malefice, care fac aproape totul greșit! S-ar putea întreba dacă nu este adesea vina femeilor înseși că nu au o carieră – fie din cauza lipsei de încredere în sine  sau pentru că grija  familiei este mai importantă pentru ea! Nu femeia este victima eternă, iar bărbatul nu este cel  insensibil și incapabil să învețe. Dar, probabil, cu o relație mai bună între sexe, lucrurile pot fi altfel! Bărbații trebuie să audă  Ziua Femeii ca pe un strigăt de ajutor: vă rog, bărbați, acordați-ne mai multă atenție!”

  În presa occidentală  este răsfrântă și o  altă opinie interesantă:”Femeia  NU are nevoie de aceste memento-uri constante, de a se văita de faptul că  femeile sunt dezavantajate! Ele sunt construite fizic diferit (dacă aveți dubii, stați în fața oglinzii!), au sentimente diferite și, de asemenea și criterii de luare a deciziilor diferite decât bărbații. Dar ele completează calitățile bărbaților. Prin urmare, toate revendicările feministe nu sunt bune, cel puțin atâta timp cât bărbații nu pot să poarte  instinctul  matern!” Făcându-se referire  la situația  din Iran și Afganistan, unde  femeilor le sunt îngrădite multe drepturi, ”cei de la putere în Afganistan și Iran ar trebui criticați dacă doar consideră că femeile de acolo sunt importante pentru bucătărie, pat și copii… Dar (nu numai)  acolo se spune: << dacă le dai femeilor degetul mic, vor toată mâna ta!>>” Feministele sunt luate în vizor  pentru că ”nu vor doar să compare mere cu pere, nu, ele  vor să facă și mere din pere!”

  O concluzie este  … stridentă:” <<Circul anual>> de la începutul lunii martie este credibil doar atunci când se vorbește  despre  rezultatele muncii  femeilor pe șantiere, în atelierele auto, la colectarea gunoiului  sau în construcții de drumuri, despre cele care activează în serviciul militar ori care sunt în  funcții de conducere!  Dar peste tot  nu este vorba despre egalitate, ci despre îmbunătățire a situațiilor!”

  Este și întrebarea ” Ce nu se arată niciodată?” Și iată răspunsul:” Cuvântul egalitate, evident, nu implică îndatoriri egale. Femeile nu sunt înrolate, au mult mai multe drepturi în caz de separare, sunt coasigurate împreună cu soții lor atât pentru boală, cât și pentru pensii…În Austria, de exemplu, s-ar putea dezgropa statisticile cu privire la motivul pentru care femeile trăiesc mai mult, dar nici nu lucrează mai mult și nici nu prestează servicii publice pentru publicul larg!” Și atunci oare ” egalitatea este o stradă cu sens unic în care doar femeile au drept de trecere?!!!? Nuu, singuri suntem responsabili pentru tot răul din această lume !!!!!”

  Iar editorialista Mareike Falwicle, de la un ziar austriac, conchide:” O zi nu este de ajuns… Lăsa-ți- mă în pace cu  <<Ziua Internațională a Femeii>>, m-am săturat de asta. Da, este important să ne uităm la problemele cu care noi, ca societate, împovărăm femeile, da, ar trebui să vorbim despre faptul că femeile sunt afectate de violență și sărăcie la bătrânețe pentru că lipsesc structurile pentru justiție și protecție. Dar exact acesta este punctul meu de  vedere: oamenii aruncă o privire rapidă și  despre femeie  vorbesc, o zi pe an. Cele 364 de zile rămase sunt din nou zilele bărbaților!”

 

 

Distribuie articolul!