Tradiții și obiceiuri la Londra în vacanța de Crăciun

Tradiții și obiceiuri la Londra în vacanța de Crăciun

      Iarina Simina, absolventă a Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești (în prezent studentă la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București), ne bucură cu pasiunile sale de  a explora, a citi și a scrie. Deși în anii de liceu obișnuia  să se adune cu cei dragi în jurul bradului, să împărtășească povești cu colegii și prietenii ori să  colinde  profesorii  alături dce care a împărțit  anii frumoși din adolescență, acum, copleșită de  entuziasmul și emoțiile de sărbători, s-a gândit să tragă o fugă până la Londra, cu prietenul său Laurențiu, pentru a afla câte ceva despre tradițiile de aici…

La Londra am simțit mirosul acela de portocale, de brad și de vin fiert, dar tot lipsea ceva: familia mea, zăpada, colindătorii care bat la ușă, urșii și caprele cu dansul lor și zgomotul petardelor de pe casa scării puse de copiii care fugeau imediat ca să nu fie prinși de vecini. Din păcate, aici, nu era țipenie de om, se auzea doar vântul cum flutura crengile copacilor… nu se simțea cu adevărat că este Crăciunul. Dar asta nu m-a descurajat și am devenit optimistă pentru că urma să descopăr tainele Londrei în zilele următoare.

Și totuși nici englezii nu se lasă mai prejos cu tradițiile

Am stat de vorbă cu un englez pe nume James și mi-a povestit care sunt obiceiurile lor de Crăciun. Londonezii trimit prietenilor și cunoștințelor felicitări sau cărți poștale de Crăciun cu urări. Delicatesele tradiționale de Crăciun sunt: curcanul gătit la cuptor umplut cu castane, varza de Bruxelles și budinca Yorkshire (Pudding). Înainte de culcare, copiii pregătesc lângă brad un pahar cu lapte pentru Moș Crăciun și un morcov într-o farfurioară pentru renul său, Rudolph. Sub brad sunt așezate cadourile voluminoase, iar în șosetele pregătite special pentru cadourile de la Moșul, sunt băgate jucăriile mai mici și dulciurile. În prima zi de Crăciun, copiii desfac darurile pe care le-au primit și se duc la slujbă la Biserică. Peste tot magazinele sunt închise pe 25 decembrie și doar pe ici-colo mai vezi un „Magazin românesc” deschis în care auzi colinde, manele sau muzică populară; imediat ți se înseninează fața și te simți cu adevărat ca acasă la Românica ta.

În a doua zi de Crăciun, numită și „Boxing Day” adică „Ziua Cutiilor”, oamenii se costumează și interpretează diferite scene de teatru, pantomime și colinde pe stradă, dar mai este și una din singurele zile din an în care sunt mega reduceri în mall-uri, cică. Mie una nu mi s-a părut că erau reduceri. „Boxing Day” aș numi-o mai degrabă „Unboxing Day” ca să fie mai actual…

N-am uitat să  povestesc și din ce am făcut și vizitat între timp! Am pornit la drum să vizităm ce e de vizitat prin Londra cu Laurențiu și sora lui mai mică, Anisia (este elevă la un liceu de aici). Ne-am cumpărat un „Merlin’s Magical London Pass” care include cinci atracții din Londra: emoție și suspans în cunoscuta roată London Eye (Ochiul Londrei), o vizită la miraculoasa lume acvatică „Aquarium Sea Life”, o experiență de neuitat la muzeul cu figurine de ceară „Madame Tussauds”, o drumeție în „Shrek‘s Adventure” și puțină spaimă la „The London Dungeon”; totul la 60 de lire de persoană. De ultimele două nu am fost prea încântată, dar restul merită încercate.  La „Madame Tussauds” am făcut poze cu multe figurine de ceară reprezentate de diferite celebrități din lumea filmului, muzicii, modei, politicii cum ar fi: Marilyn Monroe, Charlie Chaplin, Angelina Jolie, Leonardo Di Caprio, Emma Watson, Johnny Depp, Tom Cruise, Daniel Craig, Jennifer Lawrence, Meghan Markle și Prințul Harry, Victoria și David Beckham, Donald Trump, Barack Obama, Rihanna, Adele, Madonna, Miley Cyrus, Lady Gaga, Cara Delevingne, Ed Sheeran. Erau sute de figurine de ceară, dar nu am avut cum să mă pozez cu toate.

Din London Eye se vedea toată Londra. Un peisaj de nedescris, ceva ce nu poate fi exprimat prin cuvinte. Simți că zbori, că ești deasupra tuturor, iar asta cam pentru 20-30 de minute. La marele acvariu erau zeci de specii de pești, alge, meduze, rechini și alte vietăți marine despre care nici nu aveam habar. A fost pentru prima oară în viața mea când am mers printr-un tub amenajat în interiorul unui acvariu. „Shrek’s Adventure” e mai mult pentru copii și am intrat și eu în lumea și mintea lor. La „The London Dungeon” m-am speriat foarte tare când am mers cu o bărcuță pe apă și era o beznă totală. Îmi tot imaginam că se va întâmpla ceva, dar doar a fost întuneric și atât. M-am mai speriat la sfârșit când ne-am așezat pe niște scaune mobile care ne-au dat brusc în jos câțiva metri.

Am văzut cunoscutele Oxford Street, Piccadilly Circus, Trafalgar Square, China Town, Covent Garden. Nu credeam că există ceva atât de frumos încât să îmi provoace o emoție așa mare până la lacrimi. Atâta lume, atâtea lumini, atâta strălucire. M-aș întoarce iar și iar cu dragă inimă. M-am distrat puțin și într-un roller coaster de la atracția anuală a iernii din Hyde Park… Un fel de „Festivalul Verii” din Onești doar că e de 20 de ori mai mare și este iarna.

Să ne îndulcim și să ne jucăm puțin

iar a              Dacă tot suntem la Londra, nu am rezistat să intrăm puțin și în „M&M’S World Store” care este amenajat pe patru niveluri și în care se găsesc atât capsule uriașe cu bomboane „neserioase de ciocolată”, accesorii, obiecte pentru casă, cât și lenjerie intimă etc. Am mâncat atât de multe bomboane încât mi s-a făcut rău și nu cred că voi mai mânca o perioadă. Este un haos total. Cu siguranță nu ai ieși de acolo cu mâna goală. Vis-a-vis, pentru că s-au gândit la tot… este și magazinul LEGO Store. Ca să vezi, ”din lac în puț”. Nu este la fel de mare, dar totuși este ispititor. Figurine uriașe din Lego, Big-Ben-ul în miniatură, o cabină telefonică englezească, trenul regal în miniatură… toate construite din piese Lego. Și un tablou imens numai și numai din Lego. Te emoționezi total. Nici de acolo nu scapi fără să intri în păcatul cumpărăturilor.

Iar plimbare mea la Londra nu se termină aici pentru că urmează să vizitez în puținele zile care mi-au mai rămas și câteva muzee cum ar fi: British Museum, Museum of London, Natural History Museum, The Science Museum, Victoria and Albert Museum, Imperial War Museum. Pe lângă toate astea, mi-am mai scris pe listă și Camden Town, Buckingham Palace, Kensington Palace, Westminster Palace, Tower of London, National Gallery, Tate Britain, Tower Bridge, Millennium Bridge. Sper să ajung măcar la jumătate din ele…

La Românica mea nu vezi așa ceva

Englezii sunt bine educați și am rămas surprinsă de cum circulă cu mijloacele de transport, dar și de cum stă treaba cu ele. M-am îndrăgostit instant de cunoscutele autobuze roșii cu etaj. Englezii sunt învățați să apese întotdeauna butonul „STOP” pentru înștiințarea șoferului să oprească la stația care urmează, ceea ce la noi nu prea vezi și nici nu se îmbulzesc să îl întrebe la fiecare stație pe cel din față „Coborâți la prima?” De asemenea, călătorii care vor să ia autobuzul, îi fac semn șoferului fluturând cardul (Oyster) ca el să îi vadă și să oprească. Dacă autobuzul este mult prea plin, șoferul nu mai oprește în nicio stație până nu se eliberează, chiar dacă sunt călători care își doresc să ia autobuzul respectiv. Călătorii intră pe la ușa din față și validează cardul unii după ceilalți în șir indian sub ochii șoferului. Sunt unele autobuze în care se poate intra și prin spate, iar șoferul se uită pe camera video sau prin oglindă dacă se validează cardurile. Este totul ordonat și bine pus la punct.

Acum că anul este pe sfârșite…

Vacanța asta este una pe care nu o voi uita niciodată și mă bucur de ea intens alături de câteva persoane dragi mie… Acum este ultima zi din an, iar eu îți doresc ție, cititorului meu, un an nou plin de împliniri, emoție, iubire, pasiune, sănătate și fericire. Să nu uiți să visezi, să fii mai bun, să fii tu pentru că asta te face unic și diferit, să nu uiți niciodată de unde ai plecat, să te accepți și să te iubești așa cum ești. Să îți acorzi mereu atenție și timp pentru ceea ce îți place să faci, să nu lași lucrurile să treacă sau să le amâni. Să îi înțelegi și să îi asculți pe cei din jurul tău pentru că și tu vei primi asta în schimb. Nu uita că anul ăsta trebuie să #LikeYourself cu bune și cu rele! LA MULȚI ANI!           Iarina Simina, Londra, 31 decembrie  2018

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata