”Să fim mai buni” – un eveniment băcăuan, Crăciunul Scriitorilor, a ajuns la ediția a 24 – a

”Să fim mai buni” – un eveniment  băcăuan, Crăciunul Scriitorilor,  a ajuns la ediția a 24 – a

”Ciucur verde de mătase / Primește-ne Doamne  – n casă!”

 

În unda acestui melodios colind interpretat de Grupul folcloric ”Suflet românesc”  (format din Elisabeta Unguru, Mădălina Petrache și Bianca Popa), a început o manifestare culturală  băcăuană ce a  ajuns la  a 24 – a ediție: Crăciunul Scriitorilor. ”Mă simt bucuroasă și onorată să fiu în mijlocul unor personalități de marcă ale culturii și îl felicit pe scriitorul Victor Munteanu , pentru tot ceea ce face an de an, pentru perseverență!”  Aceste cuvinte au fost rostite de prof. Ana Marchiș, nume cu o puternică reverberație  în județul Bacău, ea fiind președintă a Comisiei de Cultură , educație, tineret și sport a Consiliului Județean, care  a sprijinit  mai multe  proiecte  și  evenimente   culturale  de un  deosebit prestigiu. Nelipsit de la sărbătorile de  cuget și spirit ale Bacăului consilierul local Ilie Bîzu a subliniat nuanța de unicitate a Crăciunului Scriitorilor: ”Văd o  atmosferă plăcută, cu un frumos început al sărbătorilor de iarnă… văd oamenii de  elită ai culturii băcăuane,  o elită frumoasă ce  reușim să punem Bacăul pe hartă prin evenimentele culturale pe care le-ați creat!”

Puterea  adevărată a colindului, cea care te face să simți cu fiecare clipire a pleoapelor frumusețea  sfântă a acestor cântări, a fost adusă de  interpreta Maria Tătaru – Bodea:”Floare  de măr / floare de crin / Doamne Ție mă închin /  La leagănul de argint / Că-i Dumnezeu pe Pământ / Nici soarele  pe cer când trece / Unde-i umbră nu lucește /  Numai raza lui Hristos / Ea luminează frumos!”

Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România  a încercat să prezinte  această  filială pornind de la gândul că  ”după magia colindelor, este greu să vorbești de  lucruri pământești!” Și a exemplificat cu lucruri știute ori poate  mai puțin cunoscute:”Filiala s-a înființat în anul  2002 la inițiativa  dramaturgului Viorel Savin și  cu sprijinul  președintelui de atunci al Uniunii Scriitorilor din România, Eugen Uricaru. Acum are peste  90 de scriitori Filiala Bacău, ce a crescut frumos,  ea având membri  din Timișoara, Satu Mare, Iași, Galați, Suceava, din județele Prahova, Buzău, Vrancea, Neamț…” Dumitru Brăneanu  a mai menționat: ”Mai puțin știut e faptul că Filiala Bacău  nu are un sediu, fiind singura din cele 20 din țară în această situație! Și Bacăul se înscrie în spațiul cultural românesc iar  filiala de aici a Uniunii Scriitorilor nu este una  <<de mâna a doua  ori a treia!>> Să dăm Cezarului ce este al Cezarului!”

Scriitorul medic Dan Gabriel Arvătescu a pus în balanță criza elitelor prin care trece această țară și prezenta întâlnire – foarte benefică de la Crăciunul Scriitorilor.” Această criză este una a identității naționale! Între cele patru componente  ale culturii cea mai importantă este credința și acum ne confruntăm și cu  îndepărtarea de  ceea ce a fost pentru poporul român cel mai puternic liant – Limba română”, a menționat  medicul romașcan, pentru a  contura și o linie a prezentului: ”Am înlocuit   <<noi>> cu  <<eu>>, credința cu nimic! De aceea sufletele noastre  sunt goale, astfel că participarea la un astfel de eveniment  este la fel de importantă ca și prezența la Sfânta Liturghie!” Criticul  literar Petre Isachi (sărbătorit recent la Bacău la împlinirea vârstei de 80 ani),  a subliniat, în aceeași idee:”Criza aceasta este  aproape fără precedent. Ea pare să o fi depășit  pe cea din perioada comunistă! Nu este o  simplă sintagmă  Identitatea culturală! S-a pierdut credința în sine, în strămoși! Este o situație fără precedent în cultura română! Cred într-o renaștere… sunt pași cam timizi, dar sunt!”

Vremea colindelor…

Vocea plăcută a interpretului de muzică folk Lică Chițcan din Onești a adus odată cu fascinația colindelor (”mai e vreme de colinde / se mai poate, se mai poate /  dacă sufletul rămâne /  cel mai mare dintre toate”) și frumusețea  celor mai frumoase trăiri, imboldul de a ne bucura de acestea (”Nu ne vine fericirea/ nici din stânga, nici din dreapta /  vom trăi în soarta noastră / și te vom păzi iubire!”). Cele mai frumoase cuvinte despre  Despărțământul ”Vasile Alecsandri” Bacău  al  Asociației Transilvane pentru Literatura  Română și Cultura Poporului Român (ASTRA ) dar și despre românism ne-au fost împărtășite de inimosul  Dumitru Pricope. El a menționat că ”această asociație, ce  luptă pentru întărirea  sentimentului național și  pentru propovăduirea armoniei  și bunei înțelegeri, rezistă  <<ca o piatră de moară>> în curgerea istoriei, cinstind pe toți cei care au sfințit pământul românesc!” El a prezentat cîteva din acțiunile organizate  de asociație  de-a lungul anului 2019.

Când organizatorul Crăciunului Scriitorilor a remarcat pe  cășuneanul  Constantin Tudose că”a pus dintr-un anumit punct de vedere Cașinul pe harta țării”, acesta a răspuns: ”Impetuosule  domn  Victor Munteanu! Sunt  om de rând al unuia din cele  13 265 de sate ale României și la Simpozionul Internațional Cucuteni 5000 Redivivus (desfășurat la Iași în toamna acestui an) am avut șansa să intru în dialog cu Dan Puric, ce a conferențiat pe tema Jerfa  Unirii. Se vorbea de pierderea identității naționale și iată ce au făcut niște țărani din Cașin! Am reușit să  cinstim breasla cărăușilor, fapt ce ne-a făcut  o oarecare vizibilitate la nivel de județ dar și la nivel național. Am valorizat Poarta  de lemn cu trei stâlpi și acoperiș – care este  o realizare  țărănească deosebită iar punerea între două coperți a acestui fapt face bine  zonei Moldovei. La cumpănă de baladă s-a realizat un demers de temperare a demitizării Mioriței! Mai mult, am făcut și <<o nefăcută>>: am refăcut  atmosfera unui cimitir  din Primul Război Mondial, cu 111 cruci de mesteacăn, la bazele cărora  atârnau  coronițe făcute din  frunzișul pădurii!” Cu aceste cuvinte  cășuneanul  Constantin Tudose  (organizator al mai multor manifestări culturale de prestigiu) a atras atât atenția cât și admirația  celor prezenți. Prezentă la Crăciunul Scriitorilor  Carmen Voisei, director al Școlii Populare de Artă, a menționat că ”această instituție a înflorit, fiind cunoscută atât în țară cât și în străinătate”. Și Florin Zăncescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, a făcut cunoscute noutățile de la această instituție, menționând: ”De 2 – 3 ani  ne-am îmbogățit cu oameni de valoare, cu etnograful Fedosia Rotaru și cu conferențiarul  universitar Ioan Dănilă, care va lansa  o carte cu prilejul Salonului  Artei Naive”.

Un buchet al celor mai frumoase colinde  a fost prezentat de Corul Asociației  Studenților Creștini Ortodocși din Bacău, dirijat de  Radu Surugiu,  ecoul melodios ”Lerui ler” fiind copleșit de  profunzimea cântării ”Vin colindătorii cum veneau odată /  să colinde în seara asta minunată / De li-i gura arsă, de li-s ochii-n lacrimi / Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi”…  Venerabilul ziarist Mihai Buznea a vorbit despre Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (”ce are numele unui mare gazetar – Marius Mircu și până în prezent numără  44 membri”).

”Bine ne-ar fi nouă…”

Amintiri de Crăciun (din anii celui de-al doilea război mondial), au fost împărtășite cu bucuria ascunsă a senectuții de către  cunoscutul  ziarist și prozator băcăuan Eugen Verman  (el fiind născut la  13 decembrie  1937), pentru ca printr-un cuvânt plin de emoție și de smerenie să se adreseze celor prezenți  scriitorul Ioan Enache. ”Frați și surori creștine!  Nu ne îndreptăm către Merry Christmas ci  către o sărbătoare înfricoșătoare! La Crăciun infinitul s-a făcut finit, veșnicia  a intrat în rama clipei!” El a transmis – cu aceeași sfioșenie-  un mesaj spre a trăi  mistic bucuria Nașterii Domnului:”Bine ne-ar fi nouă, oamenilor de cultură să ne apropiem cu teamă de Dumnezeu, pentru că trăim vremuri foarte grele! În locul Luminii este Întuneric! Pierdem ceva esențial că ne lăsăm copleșiți de comoditate!” Cu mai mult decât ”o privire” în jur poetul și preotul Cornel Paiu  a menționat:”Trebuie să te dezici de  anumite automatisme… Încerc să privesc și  <<în grădina scriitorilor>> și fac să se conjuge cele două vocații ale mele (de scriitor și teolog). Dacă  teologia are o  latură care te limitează, arta și literatura nu se pot face  decât în condiții de libertate! Dumnezeu ne-a lăsat libertatea ca alegere permanentă! Pace Vouă!”

Menționăm că în cadrul acestei manifestări culturale au fost exprimate și ”opinii pe scurt”! Astfel  inginerul Mircea Nicolae Rusu a  subscris ”rămân fidel culturii băcăuane”,  prozatoarea  Cornelia Ichim Pompiliu a adus  pentru anul 2020 urarea ”vă doresc suflet liber, zile senine  și să faceți ceea ce credeți că vă exprimă” iar  profesorul universitar Vasile George Puiu  a amintit că ”suntem în primul an al nereîntregirii noastre cu Basarabia!”  Dorind  ”să încheie înainte de a începe” scriitorul Dan Sandu a fost optimist pentru …întâlnirea de peste 100 de ani, nemțeanul Dan Iacob  a evidențiat ”unda de prietenie” din filiala băcăuană a Uniunii Scriitorilor  în timp ce poetul Ioan Ouatu (din Piatra Neamț), cu speranța  unor depline împliniri, a făcut o declarație patetică pentru Bacău: ”sunt un om al Bacăului! Aici m-am format și ca poet și ca scriitor!” Dănuț Voicu, prim – vicepreședinte al Filialei Bacău a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor” a prezentat câteva activități ale acestei asociații în anul  Centenarului Marii Uniri din 1918 iar criticul literar Liviu Chiscop a analizat volumul  ”Personalități la ora destăinuirilor”, ce cuprinde  interviuri  ale scriitorului Victor Munteanu  cu  nume cunoscute  de pe meleagurile băcăuane.

Festivitatea acordării Premiilor de  Excelență  ale Fundației Culturale ”Georgeta și Mircea Cancicov și ale Asociației  Culturale ”Familia Lecca” pentru  promovarea culturii  a fost un alt moment important al  acestei manifestări.

Concluzia  Crăciunului Scriitorilor – ediția 2019, a tras-o  scriitorul și publicistul Ioan Fercu:”Nu mi-a spus nimeni nici să vorbesc, nici să tac! Ceea ce face Victor Munteanu de 24 de ani este un mic miracol! Nu știu de unde are atâta energie, să ne spună mereu să fim mai buni! Victor Munteanu locuiește  într-un spațiu numai al lui – victormuntenesc!”

În finalul frumoasei manifestări ce a avut loc în ambientul ingenioasei  clădiri a ”Podului cu lanțuri”  au răsunat din nou colindele, Florin Țuțuianu  a  dat glas chemării ”Veniți, veniți, de sărbători” iar Grupul folcloric ”Suflet românesc” a adus armonia urărilor sărbătorilor de iarnă, pentru că ”așteptăm  de-un an de zile / Sara de Sfântul Vasile!” În timp ce în privirile tuturor  strălucea  lumina mulțumirii pentru  Victor Munteanu – organizatorul acestei manifestări, nerăbdătoare  este și așteptarea până la ediția a  XXV –a a Crăciunului Scriitorilor de la Bacău!   Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!