”Ciucur verde de mătase / Primește-ne Doamne – n casă!”
În unda acestui melodios colind interpretat de Grupul folcloric ”Suflet românesc” (format din Elisabeta Unguru, Mădălina Petrache și Bianca Popa), a început o manifestare culturală băcăuană ce a ajuns la a 24 – a ediție: Crăciunul Scriitorilor. ”Mă simt bucuroasă și onorată să fiu în mijlocul unor personalități de marcă ale culturii și îl felicit pe scriitorul Victor Munteanu , pentru tot ceea ce face an de an, pentru perseverență!” Aceste cuvinte au fost rostite de prof. Ana Marchiș, nume cu o puternică reverberație în județul Bacău, ea fiind președintă a Comisiei de Cultură , educație, tineret și sport a Consiliului Județean, care a sprijinit mai multe proiecte și evenimente culturale de un deosebit prestigiu. Nelipsit de la sărbătorile de cuget și spirit ale Bacăului consilierul local Ilie Bîzu a subliniat nuanța de unicitate a Crăciunului Scriitorilor: ”Văd o atmosferă plăcută, cu un frumos început al sărbătorilor de iarnă… văd oamenii de elită ai culturii băcăuane, o elită frumoasă ce reușim să punem Bacăul pe hartă prin evenimentele culturale pe care le-ați creat!”
Puterea adevărată a colindului, cea care te face să simți cu fiecare clipire a pleoapelor frumusețea sfântă a acestor cântări, a fost adusă de interpreta Maria Tătaru – Bodea:”Floare de măr / floare de crin / Doamne Ție mă închin / La leagănul de argint / Că-i Dumnezeu pe Pământ / Nici soarele pe cer când trece / Unde-i umbră nu lucește / Numai raza lui Hristos / Ea luminează frumos!”
Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România a încercat să prezinte această filială pornind de la gândul că ”după magia colindelor, este greu să vorbești de lucruri pământești!” Și a exemplificat cu lucruri știute ori poate mai puțin cunoscute:”Filiala s-a înființat în anul 2002 la inițiativa dramaturgului Viorel Savin și cu sprijinul președintelui de atunci al Uniunii Scriitorilor din România, Eugen Uricaru. Acum are peste 90 de scriitori Filiala Bacău, ce a crescut frumos, ea având membri din Timișoara, Satu Mare, Iași, Galați, Suceava, din județele Prahova, Buzău, Vrancea, Neamț…” Dumitru Brăneanu a mai menționat: ”Mai puțin știut e faptul că Filiala Bacău nu are un sediu, fiind singura din cele 20 din țară în această situație! Și Bacăul se înscrie în spațiul cultural românesc iar filiala de aici a Uniunii Scriitorilor nu este una <<de mâna a doua ori a treia!>> Să dăm Cezarului ce este al Cezarului!”
Scriitorul medic Dan Gabriel Arvătescu a pus în balanță criza elitelor prin care trece această țară și prezenta întâlnire – foarte benefică de la Crăciunul Scriitorilor.” Această criză este una a identității naționale! Între cele patru componente ale culturii cea mai importantă este credința și acum ne confruntăm și cu îndepărtarea de ceea ce a fost pentru poporul român cel mai puternic liant – Limba română”, a menționat medicul romașcan, pentru a contura și o linie a prezentului: ”Am înlocuit <<noi>> cu <<eu>>, credința cu nimic! De aceea sufletele noastre sunt goale, astfel că participarea la un astfel de eveniment este la fel de importantă ca și prezența la Sfânta Liturghie!” Criticul literar Petre Isachi (sărbătorit recent la Bacău la împlinirea vârstei de 80 ani), a subliniat, în aceeași idee:”Criza aceasta este aproape fără precedent. Ea pare să o fi depășit pe cea din perioada comunistă! Nu este o simplă sintagmă Identitatea culturală! S-a pierdut credința în sine, în strămoși! Este o situație fără precedent în cultura română! Cred într-o renaștere… sunt pași cam timizi, dar sunt!”
Vremea colindelor…
Vocea plăcută a interpretului de muzică folk Lică Chițcan din Onești a adus odată cu fascinația colindelor (”mai e vreme de colinde / se mai poate, se mai poate / dacă sufletul rămâne / cel mai mare dintre toate”) și frumusețea celor mai frumoase trăiri, imboldul de a ne bucura de acestea (”Nu ne vine fericirea/ nici din stânga, nici din dreapta / vom trăi în soarta noastră / și te vom păzi iubire!”). Cele mai frumoase cuvinte despre Despărțământul ”Vasile Alecsandri” Bacău al Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA ) dar și despre românism ne-au fost împărtășite de inimosul Dumitru Pricope. El a menționat că ”această asociație, ce luptă pentru întărirea sentimentului național și pentru propovăduirea armoniei și bunei înțelegeri, rezistă <<ca o piatră de moară>> în curgerea istoriei, cinstind pe toți cei care au sfințit pământul românesc!” El a prezentat cîteva din acțiunile organizate de asociație de-a lungul anului 2019.
Când organizatorul Crăciunului Scriitorilor a remarcat pe cășuneanul Constantin Tudose că”a pus dintr-un anumit punct de vedere Cașinul pe harta țării”, acesta a răspuns: ”Impetuosule domn Victor Munteanu! Sunt om de rând al unuia din cele 13 265 de sate ale României și la Simpozionul Internațional Cucuteni 5000 Redivivus (desfășurat la Iași în toamna acestui an) am avut șansa să intru în dialog cu Dan Puric, ce a conferențiat pe tema Jerfa Unirii. Se vorbea de pierderea identității naționale și iată ce au făcut niște țărani din Cașin! Am reușit să cinstim breasla cărăușilor, fapt ce ne-a făcut o oarecare vizibilitate la nivel de județ dar și la nivel național. Am valorizat Poarta de lemn cu trei stâlpi și acoperiș – care este o realizare țărănească deosebită iar punerea între două coperți a acestui fapt face bine zonei Moldovei. La cumpănă de baladă s-a realizat un demers de temperare a demitizării Mioriței! Mai mult, am făcut și <<o nefăcută>>: am refăcut atmosfera unui cimitir din Primul Război Mondial, cu 111 cruci de mesteacăn, la bazele cărora atârnau coronițe făcute din frunzișul pădurii!” Cu aceste cuvinte cășuneanul Constantin Tudose (organizator al mai multor manifestări culturale de prestigiu) a atras atât atenția cât și admirația celor prezenți. Prezentă la Crăciunul Scriitorilor Carmen Voisei, director al Școlii Populare de Artă, a menționat că ”această instituție a înflorit, fiind cunoscută atât în țară cât și în străinătate”. Și Florin Zăncescu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău, a făcut cunoscute noutățile de la această instituție, menționând: ”De 2 – 3 ani ne-am îmbogățit cu oameni de valoare, cu etnograful Fedosia Rotaru și cu conferențiarul universitar Ioan Dănilă, care va lansa o carte cu prilejul Salonului Artei Naive”.
Un buchet al celor mai frumoase colinde a fost prezentat de Corul Asociației Studenților Creștini Ortodocși din Bacău, dirijat de Radu Surugiu, ecoul melodios ”Lerui ler” fiind copleșit de profunzimea cântării ”Vin colindătorii cum veneau odată / să colinde în seara asta minunată / De li-i gura arsă, de li-s ochii-n lacrimi / Prea degeaba sânge, prea degeaba patimi”… Venerabilul ziarist Mihai Buznea a vorbit despre Filiala Bacău a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (”ce are numele unui mare gazetar – Marius Mircu și până în prezent numără 44 membri”).
”Bine ne-ar fi nouă…”
Amintiri de Crăciun (din anii celui de-al doilea război mondial), au fost împărtășite cu bucuria ascunsă a senectuții de către cunoscutul ziarist și prozator băcăuan Eugen Verman (el fiind născut la 13 decembrie 1937), pentru ca printr-un cuvânt plin de emoție și de smerenie să se adreseze celor prezenți scriitorul Ioan Enache. ”Frați și surori creștine! Nu ne îndreptăm către Merry Christmas ci către o sărbătoare înfricoșătoare! La Crăciun infinitul s-a făcut finit, veșnicia a intrat în rama clipei!” El a transmis – cu aceeași sfioșenie- un mesaj spre a trăi mistic bucuria Nașterii Domnului:”Bine ne-ar fi nouă, oamenilor de cultură să ne apropiem cu teamă de Dumnezeu, pentru că trăim vremuri foarte grele! În locul Luminii este Întuneric! Pierdem ceva esențial că ne lăsăm copleșiți de comoditate!” Cu mai mult decât ”o privire” în jur poetul și preotul Cornel Paiu a menționat:”Trebuie să te dezici de anumite automatisme… Încerc să privesc și <<în grădina scriitorilor>> și fac să se conjuge cele două vocații ale mele (de scriitor și teolog). Dacă teologia are o latură care te limitează, arta și literatura nu se pot face decât în condiții de libertate! Dumnezeu ne-a lăsat libertatea ca alegere permanentă! Pace Vouă!”
Menționăm că în cadrul acestei manifestări culturale au fost exprimate și ”opinii pe scurt”! Astfel inginerul Mircea Nicolae Rusu a subscris ”rămân fidel culturii băcăuane”, prozatoarea Cornelia Ichim Pompiliu a adus pentru anul 2020 urarea ”vă doresc suflet liber, zile senine și să faceți ceea ce credeți că vă exprimă” iar profesorul universitar Vasile George Puiu a amintit că ”suntem în primul an al nereîntregirii noastre cu Basarabia!” Dorind ”să încheie înainte de a începe” scriitorul Dan Sandu a fost optimist pentru …întâlnirea de peste 100 de ani, nemțeanul Dan Iacob a evidențiat ”unda de prietenie” din filiala băcăuană a Uniunii Scriitorilor în timp ce poetul Ioan Ouatu (din Piatra Neamț), cu speranța unor depline împliniri, a făcut o declarație patetică pentru Bacău: ”sunt un om al Bacăului! Aici m-am format și ca poet și ca scriitor!” Dănuț Voicu, prim – vicepreședinte al Filialei Bacău a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor” a prezentat câteva activități ale acestei asociații în anul Centenarului Marii Uniri din 1918 iar criticul literar Liviu Chiscop a analizat volumul ”Personalități la ora destăinuirilor”, ce cuprinde interviuri ale scriitorului Victor Munteanu cu nume cunoscute de pe meleagurile băcăuane.
Festivitatea acordării Premiilor de Excelență ale Fundației Culturale ”Georgeta și Mircea Cancicov și ale Asociației Culturale ”Familia Lecca” pentru promovarea culturii a fost un alt moment important al acestei manifestări.
Concluzia Crăciunului Scriitorilor – ediția 2019, a tras-o scriitorul și publicistul Ioan Fercu:”Nu mi-a spus nimeni nici să vorbesc, nici să tac! Ceea ce face Victor Munteanu de 24 de ani este un mic miracol! Nu știu de unde are atâta energie, să ne spună mereu să fim mai buni! Victor Munteanu locuiește într-un spațiu numai al lui – victormuntenesc!”
În finalul frumoasei manifestări ce a avut loc în ambientul ingenioasei clădiri a ”Podului cu lanțuri” au răsunat din nou colindele, Florin Țuțuianu a dat glas chemării ”Veniți, veniți, de sărbători” iar Grupul folcloric ”Suflet românesc” a adus armonia urărilor sărbătorilor de iarnă, pentru că ”așteptăm de-un an de zile / Sara de Sfântul Vasile!” În timp ce în privirile tuturor strălucea lumina mulțumirii pentru Victor Munteanu – organizatorul acestei manifestări, nerăbdătoare este și așteptarea până la ediția a XXV –a a Crăciunului Scriitorilor de la Bacău! Ion Moraru