Dorul D. Muncă

Dorul D. Muncă

”Monitorul de Suceava” scrie  că ”sucevenii care au plecat la cules sparanghel în Germania trăiesc un adevărat coșmar. Aceștia spun că nu se respectă condițiile de protecție pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și li s-a transmis că în cazul unor controale ale poliției să spună că totul este în regulă”. Este cunoscut faptul că unul din muncitorii români care a plecat  nu de mult la cules sparanghel  în Germania a încetat din viață, el fiind din orașul Solca.  ”Vă scriu pentru că suntem într-o mare dilemă, suntem în locul în care a murit acel bărbat din  județul Suceava, aici nu sunt condiții de protecție, sunt oameni în izolare care muncesc singuri pe câmp…  Se lucrează și în hală la sortat sparanghel, aici oamenii stau unul lângă altul, avem măști pe care le purtăm de 5 zile. Au închis porțile firmei și au pus bodyguard, au mers apoi la oameni în câmp…”, a povestit în exclusivitate pentru ”Monitorul de Suceava” o femeie plecată la cules de sparanghel, ea  declarând: ”vrem să mergem acasă, nu să murim aici pe capete!”

Ea a mai menționat: ”Săpunul este limitat, dușurile sunt la comun, iar toaletele nu au încuietori. Aici nu spune nimeni nimic, se ascunde totul, stăm stresați, tot auzim că sunt din ce în ce mai mulți oameni în izolare. Oamenii tușesc, lucrăm cu mâinile în apă rece și nici nu mai știm ce să credem. Vă scriu pentru a ne da un sfat, pentru a ne ajuta. Ne este frică…  Vă rog să ne ajutați, cerem un ajutor umanitar! Vrem acasă!”

În articolul apărut în ”Monitorul de Suceava” ( https://www.monitorulsv.ro/Local/2020-04-18/Muncitor-sucevean-la-cules-de-sparanghel-Vrem-sa-mergem-acasa-nu-vrem-sa-murim-aici-pe-capete#ixzz6K3MoZhzU) se mai menționează:” Oamenii au spus că le este teamă să sune la Ambasada României, iar reprezentanții firmei sucevene prin intermediul căreia au ajuns în Germania la cules de sparanghel le-au transmis să-și vadă de lucru, iar mai nou nici nu mai răspund la telefon”.

Publicarea acestui articol a dus la  apariția – în spațiul virtual –  a numeroase comentarii. ”Puteau să stea acasă atâta timp cât trecea această pandemie și erau mai in siguranță dar s-au îngrămădit la aeroport și acuma se plâng” – este un comentariu  în timp ce e lansată și o întrebare dură:” cine dracu v-a pus să plecați acuma când pe intreg globul pământesc este nenorocire?” Este  evidențiat și un argument:”Libertatea ne asigură deplasarea mai ales în EUROPA , însă mergi pe PROPRIA RĂSPUNDERE în aceste momente de criză pandemică și cînd responsabilii din fruntea țării și specialiștii din medicină recomandă liniște nu brambureală… Cine nu respectă FEREASCĂ DUMNEZEU va trage urmările , iar pe lîngă ei mai pică și alții nevinovați , chiar și acum se confirmă oameni bolnavi și cu vieți pierdute!”

Dacă unii menționează că ”acești români ce au plecat la cules sparanghel știau prea bine unde merg”, alții fac un apel ferm la autoritățile  române. Pe de o parte se spune ”dacă au plecat acolo, să rămână acolo, nu au de ce veni în România, unde avem și noi destule aici, pe capul nostru! Nu mai putem să tratăm problema cu darul  blândeții, că sunt români de ai noștri!”  Pe altă parte este și întrebarea:”ce fac autoritățile române în astfel de situații? Oamenii ăștia au plecat în baza unui parteneriat semnat de Guvernul României… Firmele care au intermediat , au obligatia de a supraveghea respectarea parteneriatului (lucru ce nu-l fac!”)

Cum – mai nou, în ultima vreme – ”ne-am procopsit”, din spațiul televiziunilor cu câte  ”o vulpiță”, iată și comentariul ”Vulpei blonde”:  ”Este dezinformare, ca să nu mai plece lumea la muncă în străinătate! Se încearcă să se lovească în diaspora. Acei oameni trebuie să rămână în țară, să beneficieze de ajutoare sociale, să lucreze în agricultură la baronii locali, să tacă, să nu comenteze (astfel li se taie ajutoarele)”.

Până să întrebe cineva  (în van) ”de ce este  așa multă răutate? Când și ce oare ne va face mai buni?” vine și părerea unui mucalit: ”Așa e cu Dorul D. Muncă… Atunci când nu ai chef… totdeauna  lipsește ceva!  Dar cel puțin e 5000 de euro salariu!!”

 

 

Distribuie articolul!