În ziua de 20 octombrie 2020 la Clubul Elevilor de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” a fost lansat proiectul ”Activ în practică – activ pe piața muncii”. Acesta este un proiect co-finanțat din Programul Operational Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 6: Educație și competențe. Proiectul are ca beneficiar SC Autoservice Marini SRL Bacău, parteneri fiind Școala Postliceală ”Carol Davila” din Onești și Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” (ambele din Onești). Obiectivele acestui proiect au în vedere creșterea participării la programe de învățare la locul de muncă a elevilor și ucenicilor din învățământul secundar; valorificarea resurselor locale de calificare, a factorilor naturali și a inițiativei antreprenoriale pentru promovarea unor sectoare cu potențial de dezvoltare în viitor; optimizarea ofertei educaționale prin parteneriate între unități / instituții de învățământ și sectorul privat, în vederea organizarii de stagii de practică mai ales în sectoarele economice cu potențial competitiv. Un alt obiectiv este modernizarea spațiilor destinate învățământului practic, pentru acumularea cunoștintelor tehnice, a deprinderilor practice și dobândirea competențelor transversale, în vederea integrării socio – profesionale rapide a absolvenților după finalizarea studiilor.
Managerul acestui proiect este doamna Daniela Marinescu, o adevărată maratonistă în domeniul accesării fondurilor europene și reprezentant din partea beneficiarului, care este unul dintre cei mai vechi furnizori de servicii de consultanță pentru accesarea fondurilor europene din judetul Bacău.
Deschiderea și conferința de lansare a acestui proiect s-a desfășurat în sistem mixt, atât în sala de la Clubul elevilor cât și on – line și a fost cel mai bun prilej de prezentare a principalelor activități cuprinse în proiect dar și un moment benefic pentru toți cei implicați de a saluta inițierea unui astfel de proiect în învățământul oneștean.
Brîndușa Gugu, expert în cadrul acestui proiect, a exprimat bucuria pentru reușita aducerii fondurilor europene în municipiul Onești, la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” și la Școala Postliceală ”Carol Davila”. Doamna Brîndușa Gugu a menționat: ”Bucuria a fost mare când am fost înștiințați despre aprobarea finanțării, deoarece noi credem că dobândirea competențelor în stagiile de practică este esențială pentru ocuparea unui loc de muncă într-un timp cât mai scurt de la absolvirea școlii. De asemenea, proiectul oferă șansa participanților la grupul țintă de a experimenta viața profesională încă din timpul studiilor. Elevii pot pune în aplicare cunoștințele teoretice și practice și își pot crea contacte utile. Oferim elevilor din anii terminali posibilitatea de a participa la stagii de practică la agenți economici iar aceasta experiență valoroasă poate fi primul pas în direcția unei cariere.”
O colaborare benefică
Prof. Mihai Ursachi, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești a evidențiat faptul că ”este primul proiect care sprijină practica elevilor la agenți economici. Accesarea fondurilor europene de către Colegiul Tehnic <<Gheorghe Asachi>> este un mijloc prin care elevii pot avea acces la laboratoare echipate cu echipamente de ultimă generație. O mare problemă în învățământul actual este dobândirea de către elevi a competențelor și abilităților practice la agenții economici”. Într-o intervenție on – line prof. Mihaela Ciuchi, inspector la Inspectoratul Școlar Județean Bacău a declarat:”Sunt încântată că în domeniul educației din județul Bacău a apărut în sfârșit un proiect în Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 (POCU). Este un lucru deosebit cu atât mai mult cu cât sunt două unități beneficiare – Colegiul Tehnic <<Gheorghe Asachi>> și Școala Postliceală <<Carol Davila>>. Cea mai bună variantă de a găsi sprijin pentru practica elevilor este colaborarea cu agenții economici. Mă bucur că veți face primii pași pe piața muncii. Știu că va fi o muncă asiduă, totul se va finaliza cu succes!”
Prof. Oana Barna, coordonator de proiect la Școala Postliceală ”Carol Davila” a declarat:” Proiectul este <<o gură de aer proaspăt>>, oferind elevilor posibilitatea de a-și continua formarea ca asistent medical. Avem experiența a trei proiecte de mobilitate ERASMUS + dar acesta este primul proiect POCU. Când am aplicat pentru acest proiect ne-am gândit la dotarea laboratoarelor Școlii Postliceale <<Carol Davila>> și la posibilitatea cursanților de a efectua stagiul de practică la posibili angajatori. În aceste vremuri în care Spitalul Municipal Onești nu mai poate asigura practica elevilor din domeniul sanitar, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, acest proiect interesant a venit la momentul oportun pentru a putea facilita elevilor stagii de practică în unități sanitare private. Vom colabora cu Centrul Social – Medical pentru Persoane Vârstnice de la Hârja, cu Clinica MALP Moinești, cu cabinet Cardiomed SRL Târgu Ocna, cu Farmacia Ropharma, Farmacia Oituz Pharma SRL, cu Centrul de Îngrijire Bătrâni Târgu Trotuș. Acest proiect dă posibilitatea unui număr de peste 100 elevi să efectueze stagiul de practică în unități ce asigură asistență medicală. Mă bucur că elevii școlii noastre pot merge în alte medii de formare și că generațiile viitoare vor beneficia de dotările făcute prin achizițiile din proiect.”
Elevă a Școlii Postliceale ”Carol Davila” în anul II la specializarea Asistent medical generalist Diana Berza Iorga a intervenit on – line menționând:”Știu că de-a lungul timpului școala noastră a fost implicată în multe proiecte pentru a veni în sprijinul elevilor. Toate aceste proiecte și activități extrașcolare reprezintă niște experiențe benefice pentru elevul stagiar, ne formează și ne dezvoltă abilitățile, pregătindu-ne pentru viitoarea carieră de asistent medical. Pentru noi Proiectul POCU înseamnă posibilitatea de a câștiga experiență pe plan profesional și personal, șansa de a crea legături care ne vor oferi îndrumare în cariera de asistent dar și un mentorat dedicat, îndrumarea de care avem nevoie pentru a ne înțelege mai bine menirea. Cu ajutorul acestui proiect vom lua parte la viața de zi cu zi a unor persoane aflate cu adevărat la nevoie și ne vom testa calitățile umane esențiale în această meserie (răbdarea, înțelegerea, compasiunea).” Echipa de proiect de la Școala Postliceală ”Carol Davila” din Onești este formată din Oana Barna (coordonator), Ioana Adobricăi (director al acestei școli), Vasile Sprințeroiu și Dorica Lăcătușu (monitori de stagiu).
La Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” grupul țintă este format din minim 100 persoane, dintre aceștia minim 60 la sută vor fi elevi domiciliați în mediul rural și romi. Astfel, vor fi selectați elevi care sunt înscriși la clase cu profil de energie și management de mediu, construcții și industria auto, turism și ecoturism, energie și management de mediu, tehnologia informațiilor și telecomunicațiilor, activități profesionale, științifice și tehnice, tehnologii informaționale și de comunicații. Pentru aceștia locul de desfășurare a activității practice va fi la unități economice care au ca obiect de activitate coduri CAEN din Strategia Națională de Competitivitate, cu posibilități de angajare la absolvire (electronist aparate și echipamente, zidar pietrar, tencuitor, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, mecanic de montaj, întreținere și reparații, turism și ecoturism, energie și management de mediu, tehnologia informațiilor și telecomunicațiilor). De asemenea, un număr de 50 elevi din grupul țintă care urmează să susțină examenul de bacalaureat, vor fi subvenționați pentru urmarea cursurilor si sustinerea acreditării ECDL necesară pentru echivalarea probelor de competență de TIC de la examenul de bacalaureat şi care are recunoaştere internaţională şi valabilitate nelimitată. Vor avea prioritate elevii cu rezultate bune la învățătură, cu domiciliul în mediul rural sau aparținând minorității rome, cu risc ridicat de abandon școlar și care nu au absentat la stagiile de practică.
La Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești echipa de proiect este formată din: prof. Ursachi Mihai – Director, Coordonator partener ), prof. Zaharia Oana Paula ( Director adjunct, Consilier psihopedagog), prof. Mașala Gabriela – Formator ( Expert organizare și monitorizare practică sector economie –turism), prof. Moisă Loreta – Formator ( Expert organizare si monitorizare practică sector mecanică – AUTOCAD), prof Bucă Mihaela – Formator ( Expert organizare și monitorizare practică sector protecția mediului), prof. Sarca Jugaru Lavinia – Formator ( Expert organizare și monitorizare practică sector constructii).
Instructori ECDL sunt: prof. Ursachi Mihai – profesor de Informatică aplicată – Tehnologia informatiilor și a comunicării, ing. Nasiescu Daniela – inginer sistem la CT ”Gh. Asachi” Onesti iar pe domeniul Administrativ din echipa de proiect fac parte economist Enache Cornelia – secretar șef , economist Cătănescu Mariana – contabil șef și ing Omota Neluța – administrator de patrimoniu – postul expert achizitii publice.
Acțiunile și toate activitățile cuprinse în acest proiect cofinațat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020 au fost prezentate de Brîndușa Gugu, Expert în cadrul proiectului. Este de evidențiat faptul că la această conferință de lansare au participat și agenți economici din zonă, doamna Rotaru Tița, ce activează în domeniul confecții textile ( care și-a exprimat dorința de a ”găsi elevi interesați pe partea tehnologică, pentru a-i reuși să-i formăm”) și doamna Popa Doina (de la unități de prelucrare a lemnului).
În încheierea acestui eveniment prof. Mihai Ursachi, director al Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Onești a declarat:”Nu aș fi gândit vreodată că două unități de învățământ din domenii diferite – Școala Postliceală <<Carol Davila>> și Colegiul Tehnic <<Gheorghe Asachi>> – să fie împreună într-un proiect! Înseamnă că au un țel comun, de a pregăti oameni de nădejde pentru viitor – Școala Postliceală <<Carol Davila>> în domeniul medical iar noi dorim să facem buni specialiști în domeniul tehnologic.” Ion Moraru