Surprize de Crăciun!

Surprize  de Crăciun!

Undeva  în Rusia apare  ziarul  „Pobeda 26” și în aceste zile  prezintă o serie de interviuri neobișnuite, cu scriitori și poeți celebri care au vizitat cândva regiunea Stavropol.

Un „invitat” al ”Pebedei” a fost  scriitorul  Mikhail Yurievich Lermontov.

”Pentru a comunica cu celebrul poet, nu a trebuit să mergem la duhovnici. Răspunsurile prozatorului au fost păstrate în vechile sale arhive – în jurnale, scrisori și note.

– Ce  drumuri  te-au adus la Stavropol?

– Tocmai am ajuns la Stavropol, împreună cu Alexei Arkadyevich și era o călătorie îngrozitoare, drumul era îngrozitor, acum nu mai știu unde voi merge! Se pare că mai întâi voi merge la cetatea Shuru, unde este regimentul, și de acolo voi încerca să mă duc la apă.

– Se spune că ați cumpărat 25 de bilete la băile din Pyatigorsk. De ce atât de multe?

– Pentru a  îmbunătăți  sănătatea. Acum sunt pe ape, beau și înot, într-un cuvânt, duc viața unei rațe adevărate.

– Aveți ritualuri speciale pentru îmbunătățirea stării de sănătate?

– În fiecare zi rătăcesc în munți și numai de aici mi-am întărit picioarele; Merg constant: nici căldura, nici ploaia nu mă pot opri.

– Dar ce zici de dans, distracție și bucurie?

– Nu vom fi proști, o să ne distrăm puțin! În caz contrar, putem muri de plictiseală.

– Ce zici de vremea din orașul stațiunii?

– Vremea este cumplită: ploi, vânturi, ceață! Iulie este mai rău  aici decât  la  Sankt Petersburg în  septembrie; așa că m-am oprit să fac băi și să beau apă până la zile bune.

– Ei bine, în timp ce vremea din Pyatigorsk este rea, du-te la Stavropol, este foarte distractiv, au apărut cluburi noi…Sau nu vă place un astfel de divertisment?

– Am fost la teatru!  Merită să povestesc despre acest lucru: te uiți la scenă – și nu vezi nimic, pentru că există lumânări groase în fața nasului, din care ți-au izbucnit ochii; te uiți în urmă – nu vezi nimic, pentru că este întuneric; te uiți în dreapta – nu vezi nimic, pentru că nu există nimic; te uiți în stânga – și îl vezi pe șeful poliției în cutie; orchestra este alcătuită din patru clarinete, două contrabasuri și o vioară, pe care dirijează însuși dirijorul, iar acest dirijor se remarcă prin faptul că este surd, iar atunci când este necesar să înceapă sau să termine, primul clarinet îl trage de spate, iar contrabasul bate ritmul cu un arc pe umăr … Odată, din ură personală, l-a apucat atât de rău cu arcul, încât s-a întors și a vrut să-i tragă o vioară, dar în acel moment clarinetul l-a  prins de coate iar dirijorul a căzut înapoi cu capul drept în tambur și a rupt pielea acestuia! Dar de emoție a sărit în sus și a vrut să continue lupta și ce! Oh Doamne! în loc de un shako, îi sare un tambur în cap! Publicul a fost încântat, cortina a fost coborâtă și orchestra a fost trimisă să se mute. În continuarea acestei distracții, am continuat să aștept, ce s-ar întâmpla? Dar aici, în Stavropol, nu există astfel de plăceri.

– Hmm, nu ai fost impresionat de distracțiile noastre din oraș, dar ce zici de natură?

– Lasă-mă să-ți răspund în versuri:

– <<Deseori în zori am privit zăpada și gloanțele îndepărtate  de stânci; /  au strălucit așa în razele soarelui care răsare, / și îmbrăcat în sclipici roz, el, /  în timp ce totul este întuneric dedesubt, /  a anunțat dimineața trecătorului. // Iar culoarea lor roz seamănă cu culoarea rușinii: /  ca fetele /  când dintr-o dată văd un om înotând…>>

– După astfel de versuri, vreau doar să întreb, ți-a plăcut?

– Cine mă va crede că am cunoscut deja dragostea, având 10 ani?

– Și cine este acea  aleasă, care a câștigat inima poetului la vârsta de 10 ani?

– Eram o familie numeroasă pe apele Caucazului: bunica, mătușile, verii. O doamnă a venit la verișorii mei împreună cu fiica ei, o fată de aproximativ nouă ani. Am văzut-o acolo. Nu-mi amintesc dacă era arătoasă sau nu, dar imaginea ei este încă păstrată în mintea mea. Era bună cu mine, nu știu de ce. Părul blond, ochii albaștri repezi, ușurința … nu, nu am mai văzut așa ceva de atunci, sau mi se pare, pentru că nu am iubit niciodată la fel de mult ca atunci.

– Cum s-ar putea întâmpla asta la o vârstă atât de fragedă?

– O, această enigmă, acest paradis pierdut până la mormânt îmi va chinui mintea! Uneori mă simt ciudat și sunt gata să râd de această pasiune, dar mai des – să plâng.

– Ei bine, este suficient, Mikhail Yurievich. De  ce îți  e dor  în  vacanță?

– De când eram în Caucaz, nu am primit nicio scrisoare de la nimeni, nu am noutăți nici măcar de acasă”.

 

* M. Y. Lermontov (1814 – 1841), a fost un mare poet romantic rus. El a studiat la Universitatea din Moscova (”pe atunci  un puternic centru de cultură și ideologie, unde urmau cursurile  reprezentanți ai  nobilimii cu gânduri democratice” – după cum menționează Enciclopedia Britannica). Lermontov a fost zguduit de  moartea marelui poet rus Aleksand Pușkin (în 1837 într-un duel) . Britannica mai evidențiază faptul că ”temele și imaginile caucaziene ocupă un loc puternic în creația literară a lui Lermontov”.

** Stavropol  este un oraș (legendar)  din sud – vestul Rusiei, cu peste 350 000 locuitori și  cu mai multe instituții de învățământ superior. Având multe parcuri ,orașul este situat în mijlocul lanțului muntos caucazian. Acum în Stavropol (în foto  2 și 3) cetățenii se mândresc cu faptul că … au pus  împotriva autorităților sute de plângeri pe rețelele de socializare, că maternitatea a doborât  un record  de fertilitate (cu 700 mai mult decât în cel mai bogat an, care a fost 2016!) iar un locuitor (cosmonaut)  al acestui oraș, la împlinirea a 51 de ani, a  fost felicitat  pentru cele trei zboruri  efectuate în spațiu, unde s-a aflat  536 de zile, 3 ore și 49 de minute! La sfârșitul fiecărui an aici sunt premiați lucrători medicali,  profesori, sportivi, oameni de afaceri și alții care au demonstrat cele mai bune  calități umane și au contribuit la dezvoltarea orașului.

Și pandemia  e puternică la Stavropol, unde  medicii beneficiază de sprijin psihologic,  sunt ”cozi electronice” cu oameni pentru a se înregistra la vaccinarea împotriva Covid 19 iar artiștii  vor concerta în aer liber la întâlnirea cu ”Ded Moroz” și ”Snegurocha” (”Fecioara Zăpezii”).

 

 

 

 

Distribuie articolul!