O altă veste tristă zguduie cultura băcăuană: ieri 13 februarie, la puține zile după ce a împlinit –la 30 ianuarie – frumoasa vârstă de 79 ani, a încetat din viață scriitorul Calistrat Costin, președinte timp de mai mulți ani a Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România! Autor a numeroase volume de poezii și adevărat om de cultură, care a fost prezent, cu spiritul său ironic și mereu cuceritor ”în forul” mai multor instituții culturale băcăuane, Calistrat Costin este cel care ”a supravieţuit modelor literare, generaţiilor şi promoţiilor, reuşind să ilustreze câte ceva din toate” (după cum se menționează pe site-ul Bibliotecii Județene ”Costache Sturdza” Bacău). Calistrat Costin a fost director al Teatrului de Animaţie (1979 -1985 şi 1997 – 2005) şi al Teatrului „Bacovia” din Bacău (1989 -1996 şi 2001- 2005).
Reporterului cucerit de personalitatea acestui mare scriitor băcăuan îi stăruie în privire multe clipe și amintiri frumoase, una din acestea fiind din octombrie 2015, de la a V-a ediție a Festivalului ”Toamna Bacoviană”. Săptămânalul ”Onești Expres” a notat de la acest eveniment, la care scriitorul Dumitru Brăneanu (având atunci ca ”dregători” ce l-au ajutat pe poeții Petru Scutelnicu și Ioan Prăjișteanu), a acordat atât premiile festivalului dar și Premiile Revistei ”Plumb” și ale Filialei Bacău ale Uniunii Scriitorilor: ”Ca într-o admirabilă întrecere sportivă ștafeta a fost preluată de poetul Calistrat Costin, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, care observând că premiile revistei Plumb constau în lucrări ale unor cunoscuți pictori băcăuani, a punctat ironic faptul că <<săracii pictori dau săracilor scriitori… >> Încununat cu laurii unui premiu romașcanul Mircea Bostan a declarat <<Mă simt evadat din carcera nopții , dimineața fiind arestat de armata cuvintelor… >> Despre prozatoarea Doina Cernica (autoare a volumului <<Călătoarea, cititoarea>> președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor a menționat: <<ea a smuls corabia literaturii din lanuri și a dus-o pe mări și oceane>>”
Vorbind despre marele poet George Bacovia într-un interviu acordat scriitorului Dumitru V. Marin pentru un post de televiziune din Vaslui, Calistrat Costin menționa:”Bacovia este un băcăuan de-al nostru, care și-a avut viața lui, a trăit cum a trăit și a scris cum a scris. Aici a dobândit, s-a încărcat, marcând literatura română printr-o notă aparte! Aceasta îi este importanța! Este o celebritate a locului iar trecerea lui prin viața noastră, a băcăuanilor, prin viața noastră românească, a lăsat aceste semne, pentru care-i suntem recunoscători!”
Din sufletul acestui mare om al locului – ”vărsător , din zodie de pace” – Calistrat Costin, prezentăm un buchet de poezii ale sale (publicate în revista Ramuri – Craiova, nr. 11 / 2013).
NAUFRAGIU
Semnale tulburi din valurile mării,
plutim spre niciunde, S.O.S.
la voia întâmplării,
am fost uitaţi, abandonaţi, trădaţi,
corabia, paharul nostru de neant,
cu pânzele în flăcări
încă rezistă,
mirajul face tumbe în umbre calde,
abisul de smaralde pare primitor,
îi dăm ocol, ne oglindim în sinea lui,
cerul ne soarbe lin,
o brumă de speranţe mai avem,
lebede albe planează pe ţărm,
naştere de înmormântare,
lebăda neagră, călăuza dispare,
suntem salvaţi,
a renăscut Bruegel…
ORFEU
Prinţ trac, vlăstar de muză,
îmblânzitor de fiare,
viersuitor divin,
martir al fanteziei de-a nu orbi
deplin
la-ntoarcerea-ntre vii
din păguboasa vânătoare –
omul acesta minunat
cu inimă de zeu
şi gând imaculat
ne-a dăruit legat
un snop de imnuri
şi-ndemnul blestemat
ca să ne adăpăm pe săturate
la vama nemuririi
din apa mereu proaspăt otrăvită
în balta amintirii…
ÎNŢELEGERI
De-o vreme-ncoace îmi tulbură
dulcea mea lene
(să-i zicem… intelectuală)
o sumă de neînţelegeri:
una ar fi că personal nu mă mai
înţeleg cu
Doamna Lume,
alta că Doamna în chestiune nu
vrea să mai audă de mine!
Un ghiuj vechi de-o sută de ani
m-a lămurit:
„băieţică, eu îţi cânt că-n lumea
asta nu-i nimic de înţeles,
aşteapt-o pe aialaltă”!
AŞTEPTĂRI
Aştept să-mi dea muguri de aripi
în umeri, în piept, în frunte,
în inimă,
s-ajung şi eu în ceruri,
să nu mai simt pământul…
Paserile văzduhului parcă sătule
de zboruri,
aşteaptă în legea lor
să le crească
în loc de aripi pereche de braţe
să aibă parte, şi ele,
de îmbrăţişări, ca oamenii…
Versuri de Calistrat Costin