”Între sunet și suflet”

”Între sunet și suflet”

 ”ÎNTRE   SUNET  ȘI  SUFLET”

 

”Între  sunet și suflet” se  numește o incitantă carte scrisă de prof. Cristina Iscru din Onești. Autoare a  mai multor volume de poezii, atrasă și de literatura pentru copii (cărora le-a dăruit volumele ”Povestea de  vineri”, ”Micul  căprior”,  ”De vorbă cu fructele”  și mai recent ”Orașul din poveste”), în paginile acestei cărți, Cristina Iscru ne conduce  pe  un tărâm al muzicii corale (în  care ea  excelează ca soprană). Demnă de remarcat  este  pagina de  gardă a acestei cărți,  unde  sub  imaginea unui portativ ”jucăuș”  aflăm că  sunt prezentate pelerinaje  ale Coralei ”Armonia – Ion Cunțan”  în perioada 2006 – 2013.  ”Profesori și foști profesori, ingineri, cadre medicale, muncitori, aceștia toți  sunt oamenii  în al căror suflet  dragostea de muzică pentru cor și cea religioasă s-a așezat pentru  totdeauna, oameni care în timpul Sfintei Liturghii  devin o singură persoană ce-și îndreaptă rugăciunea  către cer” – ne spune Cristina Iscru în deschiderea acestei cărți, care  este  scrisă cu sufletul! Păstrând  mereu  dragostea pentru  muzică, de care  este foarte fascinată,  autoarea mărturisește că  a  trăit ”o fărâmă de vis” încă din copilăria sa. Atunci când ”timpul trecea văzând cu ochii, zbura printre mine și zilele petrecute  la școală, apoi  <<printre  mine>> și cei din jurul meu, cei care mă ajutau să exist, să devin, iar mai apoi să  simt ceea  ce devin, să conștientizez că dimineața este începutul unei zile…”

Întâlnirea, pentru prima dată cu membrii Coralei ”Armonia – Ion Cunțan” din Onești  i-a  produs Cristinei Iscru o adevărată revelație, momentul  fiind astfel evocat:”Pe măsură ce timpul trecea, îmi deveneau din ce în ce mai apropiați cei din cor, trăiam clipe frumoase împreună,  percepeam  repetițiile  ca pe un curs  din cadrul unei școli”. Dincolo de  repetiții…iată și momentul sublim, de debut, din amvonul bisericii:”Am cântat  împreună cu ei întreaga Liturghie dar și  <<Iubi-te-voi Doamne>> și îmi amintesc că  părintele Ioan Ursu  m-a  privit cu lacrimi în ochi. Reușisem să-l  emoționez… Pe parcursul Liturghiei l-am auzit pe cântărețul bisericesc (Vasile Agafiței) cântând… vocea lui mi s-a părut  atât de diferită de tot  ce auzisem până atunci, felul cum pronunța cuvintele, cum  mângâia fiece cuvânt când îl cânta, dădeau Liturghiei o  nuanță  cu totul nouă pentru mine”.

Printre paginile acestei cărți ”portativul jucăuș” ne  poartă și la un alt moment, când dirijorul Andrei Gabor a lăsat ”Corala în grija  unui om devotat și sufletist”, a doamnei profesor Georgeta Nechita Burculeț, perioada fiind  a celei mai bogate activități, cu cele mai multe concerte.

Capitolul II al volumului ”Între sunet și suflet” ne redă personalitatea  omului de cultură Paul Șoucaliuc, el dăruind  totul Coralei ”Armonia – Ion Cunțan”, pentru îmbogățirea repertoriului, pentru omagierea, printr-o placă comemorativă a dirijorului oneștean Ion Cunțan. Paul Șoucaliuc este evocat și pentru frumoasele versuri pe care le-a scris (”Din lutul ars, mereu o cană / Stă, cu-o găleată plină-n prag / Încolo, anii tinereții / Cu amintirile m-atrag”).

Un timp a dirijat această corală oneșteană cântărețul bisericesc Vasile Agafiței, vreme în care ”<<Sfânta cântare>>  era  primită ca ceva de preț de credincioși, ce o duceau cu ei, în drumul lor de fiecare zi, pe parcursul celor șase zile le ținea hrană, până următoarea duminică”. Prin cuvintele pe care le-a așternut pe hârtie autoarea ne face părtașă bucuriei membrilor coralei, ea mărturisind: ”Noi eram pentru ei  <<cei de la cor>>, ne priveau cu un plăcut amestec de respect și admirație…  Auzeam apoi și preotul spunând  <<și pe cei care se ostenesc și cântă>>. Noi eram  <<cei ce cântă>>, dar fără osteneală, căci niciodată nu mi se părea că era de ajuns din ceea ce făceam către Dumnezeu.”

Cristina Iscru relevă  și  perioada în care  Corala ”Armonia – Ion Cunțan” din Onești a fost dirijată de prof. Aristică Vaida, sub bagheta căruia a  susținut un concert de colinde la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” (în decembrie 2008).

Cu smerenie și emoție în pelerinaj…

”Substanța” volumului ”Între sunet și suflet” este dată de prezentarea pelerinajelor prin țară ale acestei corale, ce s-au făcut cu sprijinul  unui  membru  al ei,  care se ocupa de organizarea excursiilor în vederea vizitării multor mânăstiri – Petrică  Baciu. Paginile cărții se răsfiră și așa aflăm de  pelerinajul la Mânăstirea Dălhăuți (din jud. Vrancea), ”maiestuos împrejmuită  de păduri de fag și de stejar”. Cu trei biserici în curtea mănăstirii, aceasta este păstrătoarea unei icoane (aduse de la Ierusalim), care -i făcătoare de minuni.  Asemeni pașilor, gândul ne este purtat la Mănăstirea Rohia (din județul Maramureș) – ”mânăstirea  anume așezată pe o stâncă și în care Părintele Nicolae Steinhardt (autorul ”Jurnalului Fericirii”), și-a trăit aici  ultima parte a vieții”. De aici Cristina Iscru notează:”În timpul Liturghiei  <<ne-am rupt>>  complet de ce era lumesc, lăsasem undeva în urmă ceea ce e rău și trecător în viețile  noastre. Fiecare notă  ne atingea sufletul, lacrimi în colțul ochiului se iveau pe  neașteptate la Heruvic. Ne contopeam cu sunetul sau Cuvântul din Sfânta Scriptură”. Mânăstirea  Lăpuș (din jud. Maramureș), este o altă  mânăstire unde a poposit Corala ”Armonia – Ion Cunțan”, la acest pelerinaj fiind prezent și preotul  oneștean Ioan Ursu. Sfinția Sa a menționat în predica de la săvârșirea Sfintei Liturghii că ”această  corală a trecut prin  șase județe (peste 400 kilometri), ca să poată  să fie prezentă la Hramul  mânăstirii  din Lăpuș” iar un patriotism copleșitor a însuflețit atmosfera când  împreună cu o corală din partea locului  și cu maramureșenii prezenți  a răsunat – într-un glas – cântecul ”Nu uita că ești român!”

 

 

Mânăstirile  Bârsana (foto 2),  Dragomirești și Moisei au fost alte locuri de popas  din pelerinajul coralei oneștene ”în inima Maramureșului” pentru ca mai apoi toate  privirile  să fie atrase  de Parcul Național Rodna și  de Pasul Prislop. ”În drumul nostru, natura ne-a furat din nou privirile. Ne erau îndreptate  spre crengile copacilor și priveam ceea ce era dincolo de geam dar sufletul  îmi era plin de ceea ce trăiam alături de oamenii dragi din autocar”- se confesează Cristina Iscru, mult încântată de frumoasele peisaje întâlnite. În paginile cărții ea apreciază și ”cuvântul aplecat asupra rugăciunii” al slujitorilor bisericii pe care i-a întâlnit, grandoarea bisericilor vizitate dar și cuvintele încrustate de la aceastea. Astfel, la Mănăstirea Horaița (din jud. Neamț, prezentată în foto 3), este cucerită de catapeteasma  bisericii (unică în țară, ea îmbinând  elementele din arhitectura bizantină  cu influențele slave) dar și  de cuvintele săpate în piatră, la intrare (”Ai pierdut bogăția? N-ai pierdut nimic! Ai pierdut sănătatea? Ai pierdut ceva! L-ai pierdut pe Dumnezeu? Ai pierdut totul!”). Alteori, aceste frumoase impresii de călătorie sunt împletite cu prezentarea mai multor date istorice. Așa  aflăm că Mânăstirea Almaș (din jud. Neamț) ”a fost construită  în 1659 de un cioban din Țara Hațegului, ajuns aici  datorită grelei asupriri maghiare)”  și că la Mânăstirea Rânca  (adevărată  cetate a ortodoxiei românești), a fost exilat Mihail Kogălniceanu pentru mai mulți ani.

Alte  itinerarii ale pelerinajelor Coralei ”Armonia – Ion Cunțan” din Onești au cuprins Biserica ”Sfinții Părinți” din Boroaia (județul Suceava), la care au început  lucrările  de zidire în  anul 1924, acestea  oprindu-se  timp de 22 ani, Mânăstirea ”Sfântul Vasile cel Mare” din Bodești (unde un călugăr a evidențiat faptul  că ”rugăciunea este hrana sufletului; dacă  în suflet avem  rugăciune, avem și dragoste – nu se poate  una fără cealaltă”). Un pelerinaj  ”de suflet” al coralei oneștene, ce a prilejuit și  reîntâlnirea cu primul dirijor  al acesteia, cu profesorul  Andrei Gabor Balcanu, a  avut loc la începutul lunii iulie, în anul 2008, în  orașul Gyula (din Ungaria). Aici, la Catedrala  Episcopală ”Sfântul Nicolae” a fost săvârșită  o liturghie arhierească în prezența ÎPS  Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria și a fost auzit și glasul  sopranei Cristina Iscru.

”Dumnezeu  ne-a îngăduit  să pășim cu smerenie și emoție și în  alte locuri sfinte”, notează  autoarea acestui volum și menționează   Mănăstirea Vladimirești (construită  în formă de cruce iar la exterior aceasta este  împodobită cu un brâu de icoane lucrate în mozaic), și mănăstirile   din județul Tulcea – Cocoș, Saon și Celic – Dere (al cărui nume vine de la  ”pârâiașul de oțel” ce curge prin apropierea acesteia).

. Ce  bucurie mai mare pot  trăi iubitorii  muzicii religioase decât aceea de a cânta ”Tatăl Nostru” într-un moment de  adâncă liniște, în interiorul unei biserici,  când  ecourile maiestuooase străbat zidurile frumos împodobite, cu scene biblice! Așa a fost și la Mănăstirea Celic – Dere (unde la 1901 funcționa o școală primară). ”La Saon iarna mănăstirea devine un loc izolat, complet rupt de lume… Și mă gândeam privind la copacii seculari în timp ce cântam, că ei fuseseră părtași la evenimente și întâmplări  pe care nu le va cunoaște nimeni, niciodată! De-ar fi putut vorbi copacii, câte nu ne-ar fi spus!” – mărturisește  Cristina Iscru, pornind din nou la drum, când ”genele înserării se lăsau către Dunăre”.

Alături de aceste pelerinaje  este menționată și bucuria trăită de membrii Coralei ”Armonia – Ion Cunțan” de a fi parteneri în Proiectul European ”Grundtvig – LLP – TESS (Tradițional  European  Song Singing Together)”, în care  au fost înscrise formații corale din cinci țări europene. Astfel, cu sprijinul inginerului Constantin Ungureanu (care conduce Asociația ”BRAT ONEST” din  Onești), având ca dirijor pe prof. Iulian Munteanu, membrii  coralei oneștene au avut alături în acest proiect  coruri din Devon – Okehampton (Anglia), Toscana – Montemurlo (Italia), Turingia – Weimar (Germania), Serta (Portugalia) și  de la Madrid – Rascafria (Spania). Activitățile  încununate de mult succes  înscrise în acest proiect au avut loc în perioada iulie 2011 – august 2013.

Ultimul capitol  al  volumului ”Între sunet și  suflet – Pelerinaje ale Coralei  <<Armonia – Ion Cunțan>>  în perioada 2006 – 2013” aduce un omagiu  celor care din dragoste pentru cântec și artă, se dăruiesc oamenilor, nefiind uitați nici ”armoniștii” care  au trecut în  vămile văzduhului .

Parcurgând  cele peste 170 de pagini  ale acestei cărți (ce a apărut în condiții grafice deosebite la Editura ”Magic Print” din Onești și  care este bogat ilustrată),  cititorul simte  toate emoțiile  transmise de către prof. Cristina Iscru prin frumoasele cuvinte așternute pe hârtie.         Ion Moraru

 

Distribuie articolul!