”Fotografiile” unei lansări de carte

”Fotografiile”  unei lansări de carte

”Fotografiile”  unei lansări de carte

 

 

La Onești, în zona  mult – căutatului restaurant ”Butucul de vie”,  nu cu mult timp în urmă  toate grijile  au fost lăsate pentru o frumoasă întâlnire cu artele (în special cu poezia). Aceste momente au fost prilejuite de lansarea noului volum de versuri ”Cocorii albi la nunta pascală”, ce este semnat de  oneșteanul Cătălin Pilipăuțeanu.  Volumul a apărut în colecția ”Cele mai frumoase poezii” a Editurii Inspirescu din București, care are ca director pe poetul George Terziu, realizator și al Revistei internaționale de cultură ”Cervantes”.

Pentru a intra în atmosfera acestui eveniment, care a prilejuit și o mini – expoziție cu nostime lucrări realizate de Georgeta Bucătaru (o prahoveancă ce s-a îndrăgostit de  meleagurile oneștene, fiind  uimită  și de  frumusețea vieții oamenilor  onești ai locului), subliniem  un fapt remarcat de ing. Victor Moisă. ”Cătălin Pilipăuțeanu  este  un  integral  SACRILEGIU, cu domeniu de definiție  de la LUCEAFĂRUL  la  RYGA  CRIPTO ȘI LAPONA  ENIGEL, în care infinit – zecimalul este  iluzia PĂUNESCIANĂ. Punctele de singularitate ale Funcției PILLY  sunt definite de  verticalizarea  asimptotică a IUBIRII  și orizontalizarea asimptotică a  MORȚII… Punctele de inflexiune, proiecție a dualității, creionează portretul  poetului Cătălin Pilipăuțeanu”.

Pentru ”exemplificare” iată câteva versuri din poemul ”Fotografia”: ”Am obosit de neputința mea / Cât am greșit, numai Divinul știe / Dar dintre toate cel mai mult aș vrea / Să-mi cer iertare  din fotografie // Alb – negru  vă voi saluta terestru / Și săvârșit într-un păcat, o mie / Vreau doar pisica și un cal buiestru / Să nu fiu singur în fotografie // Și la finalul din tabloul mare / Și așezat și prăfuit, vai mie / Să îmi lăsați iubita să mă care / Prin viața ei, într-o fotografie”.

Menționăm faptul că plină de candoare, în  vestimentația emblematică a  serviciului său de zi cu zi Georgeta Bucătaru a oferit autorului noului  volum de poezie   un tablou sugestiv- cocorii albi fiind la limanul unde  oglinda unui  lac întâlnește  seninul cerului! Pe lângă acest tablou  tânăra plasticiană ne-a încântat  și cu alte lucrări – adevărate ”simfonii în albastru și alb”, ea dovedind certe calități de ”însuflețire” a peisajelor realizate.

Întreprinzătorul  oneștean Constantin Anton (președinte al Asociației ”Rotary” Onești), ce este mereu  alături de artă , prin prezența sa la  multe  evenimente culturale, a avut ”primul cuvânt”  dintre invitații la această lansare de carte. El a menționat: ”Nu sunt un mare iubitor al poeziei dar Adrian Păunescu a fost  unul din poeții care  <<m-au lovit>> în suflet! M-am gândit mult la acest eveniment! Poezia transmite  foarte multe mesaje, niște stări lăuntrice! Viața este frumoasă, parcă simt  valoarea fiecărui cuvânt! În ultimele  două luni am  văzut  multe poezii foarte triste, scrise de Cătălin Pilipăuțeanu… El este vocea acestor vremuri grele, pe care le trăim, vocea de care avem nevoie să ne înălțăm!  Sper ca oneștenii  să  vă prețuiască  mult ca poet!” Acestor  frumoase  cuvinte  Constantin Anton le-a  adăugat un moment sublim, recitând câteva versuri  din poezia ”Repetabila povară” de Adrian Păunescu (”Ce  părinţi? Nişte oameni, acolo şi ei,  / Care ştiu dureros ce e suta de lei. / De sunt tineri sau nu, după actele lor, / Nu contează deloc, ei albiră de dor // Să le fie copilul c-o treaptă mai domn, /  Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!”).

Prof. Ștefan Epure (vicepreședintele Cenaclului literar – artistic ”George Călinescu” din Onești), a apreciat ”la această lansare puțin diferită  de altele, ea fiind într-un spațiu deosebit” câteva  lucruri care ne bucură pe toți: ”Poezia trebuie să trezească sentimente! Cu dragostea  locului și orașului natal  poetul Cătălin Pilipăuțeanu  aduce  noi dimensiuni  expresiei  <<a fi patriot>>. Versurile sale  vin  <<cu  atac la metaforă>> și cu o exprimare deosebită, pentru care îl felicit!”

Este momentul acum, evidențiind Funcția PILLY,  să  zăbovim asupra  unor versuri  din acest volum scrise sub imboldul  unor puternice  (și altfel de) sentimente  de patriotism:” Strămoșii sunt cum sfinții din altare / Ei fac minuni la ei  dacă te-nchini / Să ne rugăm, e România Mare /  Un câmp plin de dușmani și mărăcini // Să facem țara noastră plai de grâu / Cu fete și băieți la iarmaroace / Și Tricolorul prins cu drag la brâu / Să-i sperie pe hoți și dobitoace // Pe-ntregul cer s-apară heruvimi / Izvoarele  să cânte de haiduci / Să nu fim sclavi uitați  printre străini / Ci  bravi oșteni cu săbii, cai și cruci .// Veniți voi frați români în grai și-n sânge / Acum în clipa grea de jaf și dramă /  Veniți că Țara noastră jalnic plânge / S-o apărăm, e buna  noastră Mamă. // Veniți români să fim tot mai puternici / În Țara noastră noi suntem stăpâni / Nu vor putea lichele, hoți, nemernici / Să vândă glia strămoșească la străini” (”Imn”).

Întâlnirea  de la această lansare de carte a prilejuit și un moment al amintirilor, subinginerul Corneliu Cristea (membru  activ al cenaclului menționat),  a fost  cel care a dat frâu liber rememorării unor lucruri… de care aflăm acum! El este de 26 de ani pensionar iar gândul îl trimite  în anii din urmă… ”În 1960  eram în clasa a III a și citeam singur! În 1959 a fost o reformă a învățământului, <<sovietizându-se>>  și acest domeniu. S-a întâmplat ca și literatura noastră   <<să fie încuiată>>. Am învățat Limba rusă… Dar atunci am găsit o carte  cu cugetări  foarte pline de miez, scrise de  Vasile Militaru – poet naționalist care a murit în închisoarea de la Ocnele Mari…”, a menționat Corneliu Cristea. Neuitate sunt multe versuri  ale poetului – martir Vasile Militaru, care, punând dragostea sufletului pe hârtie, a scris:” În grădina largă-a vieţii, omul seamănă cu-o floare /  Vine toamna … cade bruma … Biruită, floarea moare, /  Dar rămâne amintirea celor buni, care-şi iau drumul, / Cum din floarea-mbătătoare ne rămâne, scump, parfumul!”

Aflat acum la vârsta de peste 80 de ani  oneșteanul Corneliu Cristea și-a amintit  o cugetare a lui Vasile Militaru care  iluminează gândul că ”învățătorul este omul cel mai bun!” Avizându-ne că  este amator de tradiție,  că  mereu a trăit cu ”frumos și cu curățenia timpului”,  a mai făcut o mărturisire Corneliu Cristea: ”În 1959, la 18 ani am scris prima poezie…iar ultima, acum doi ani, în total fiind 41 poeme  adunate într-un volum!”

Cu bonomia unui ”aristocrat al spiritului” ne-a readus la  prezent ziaristul și artistul plastic Gotschik Roland – Henrich, care și-a dedicat mulți ani (dintre cei mai frumoși), universului cotidian oneștean. Au fost anii ce au  premers  ”pragului” dintre cele două milenii dar și după aceea ”cu noul prefix”, el  fiind un nume cunoscut  în municipiul Onești prin activitatea jurnalistică desfășurată. ”Rolly”  ne-a făcut cunoscută maniera de a scrie a lui Cătălin Pilipăuțeanu  prin ”tăioasele sale diagonale ”, ce au mers ”la suflet”… direct și a menționat:” Este o poezie  destul de  <<greu de digerat>>, care se citește ușor! Dar este o poezie ce îți dă de gândit… Nu e deloc facilă, nu e nicicum  <<drăguțică>> – este ca și spiritul lui militant! Spune lucrurilor pe nume și nu este ușor! Sunt  mulți  scriitori care se feresc de  acest lucru, din diferite motive… Versurile sale au o componentă socială… Chiar dacă  nu specifică,  << ținta>>, e acolo! Cătălin Pilipăuțeanu  se joacă cu metaforele, cu cititorii… Despre poezie noi am învățat la școală <<ce a vrut poetul să spună?>> Acum, depinde de capacitatea fiecăruia  de  <<a decela poezia…>>  El face cinste  celui care l-a lansat! Are verbul puternic, verva cu care scrie este păunesciană Este  altceva poezia sa, care are o componentă patriotică extraordinară dar acest  sentiment  patriotic  nu  trebuie afișat plenar și  dus în derizoriu!”

LA  FINAL  autorul noului volum –  ”Cocorii albi la nunta pascală”, ne-a delectat  cu  recitarea unei poezii  – într-un stil plin de originalitate – mulțumind  celor prezenți la acest eveniment, care, prin  maniera  plină de sobrietate a  domnului Corneliu Cristea, i-au  urat autorului ”să sporească  recolta și să  ne revedem!”       Ion Moraru

Distribuie articolul!