Ca în fiecare vară, prezența Caravanei Filmului Românesc la Onești este o adevărată bucurie sufletească pentru noi. Doar într-un singur an ”caravana” a fost substituită de o instituție similară ieșeană, care ne-a dat sentimentul de ”mamă vitregă”! Programul actual se anunța promițător, așa încât am început mental o numărătoare inversă, ca în copilărie când așteptam evenimente fericite: aniversarea zilei de naștere, plecarea în tabără, sfârșitul anului școlar. Zilele s-au scurs chinuitor prin arșița din iulie și a venit duminica însemnată. Numai că, vorba hâtrului Creangă, ”nu-i cum vrea omul, cu cum vrea Domnul!”
Ziua debutului, 31 iulie, s-a încheiat dezamăgitor. Nori amenințători, pasagere scurgeri cerești torențiale, m-au determinat ca la orele 18.00 , conform avertismentului de pe afiș, să trag de mâner ușa Bibliotecii Municipale, spre mirarea unui trecător care mi-a atras atenția că este duminică! Zi sfântă, ceea ce nu l-a împiedicat să-l pomenească, printre bolboroseli, pe Necuratul!
Cu oarecare îndoială în suflet, la ora 20.45 am ajuns la Roată, în Parcul Municipal, unde am contemplat frunzele galbene grăbite spre toamnă, plutind prin băltoace!
Luni 1 august, la Bibliotecă aceleași uși bine zăvorâte, mai puțin trecătorul care avea obiceiul să se amestece în prepararea meniurilor altora! În Parcul Municipal aceeași liniște vesperală și pustietate. Abia a doua zi dimineață, marți 2 august, cineva m-a anunțat compătimitor că la Cinematograful ”Capitol” Vasile Muraru și Valentina Fătu au oferit un show de toată frumusețea, dovedind că mult – regretatul cuplu Stela și Arșinel au urmași de nădejde. Fără discuție fusese vina mea. Cufundat până peste cap cu lecturi clasice, ignorasem total rețelele de socializare. Seara, foarte decis și disciplinat, m-am prezentat la ușa cinematografului, unde m-a întâmpinat doar lumina tristă a becului de veghe, care m-a privit cu un soi de milă! În parc, aceeași liniște imposibilă, ca și la Biblioteca Municipală.
Abia miecuri 3 august o pot vedea pe imbatabila organizatoare a ”Caravanei Filmului Românesc” la Onești, Roxana Bușu prezentând filmul ”Scara”, dezvăluind că scenariul este inspirat din viața unui cunoscut actor contemporan. Îmi dau seama cine este de cum apar pe ecran sălbaticii cavernelor, cu bâtele lor ucigașe. Interpretând rolul lui Alioșa din ”Frații Karamanzov” actorul principal (Toma Cuzin) se idendifică cu personajul mult peste limitele permise și, în viața reală, alege calea mănăstirii.
Joi 4 august, Mihai Orășanu face o prezentare a filmului ”Pas în doi”: Claudiu Bleonț, Ecaterina Nazarie, Petre Nicolae și Anda Onesa ridică nivelul calitativ al unui scenariu cam tern. O incursiune în lumea tinerilor de rând, sensibilă și ea la disocierea dintre adevăr și minciună, dintre prietenie și dragoste, dintre libertate și păcat. Muzica lui Adrian Enescu admirabilă, montajul cam debusolant.
Vineri 5 august, evenimentul serii este prefațat de Walter Ghiculescu, o voce clară, plăcută, un repertoriu, cu melodii proprii dar și din creațiile altor cantautori, melodii foarte cunoscute și des fredonate. Antrenant, pigmentându-și evoluția cu mici și picante anecdote , place publicului și, cu acordul organizatorilor prelungește prezența sa pe scenă cu încă o melodie și cu încă una… Apoi, microfonul este preluat de Mircea Diaconu care evocă trei momente din timpul turnării filmului ”Asfalt Tango”. Ținta lui este să pună în evidență calitățile actriței Charlotte Rampling. Filmul nu îl confirmă. Vedeta, în rolul unei doamne care afișează seriozitatea în vreme ce racolează mai multe fete din România pentru un turneu de cabaret în Franța, joacă fără prea mult relief, marcată de severitate și chiar aroganță tipic britanică. La rândul său, Mircea Diaconu întruchipează un tânăr bărbat care aleargă după nevasta lui, aflată în autobuzul buclucaș. Actorul a făcut și filme mai bune, dacă ne gândim doar la ”Promisiuni”, în triptic cu Maria Ploaie și Ion Caramitru sau la ”Filantropica”.
Sâmbătă 6 august, ultima seară, lumea vine de pe la ora 20 spre a-l vedea în carne și oase pe Dorel Vișan. Minutele se scurg, nu se dă niciun fel de explicație, doar un copilaș înveselește asistența clamând: ”Mama, eu nu aud nicio poezie!” Filmul ”Un bulgăre de humă” este revăzut cu plăcere, având un scenariu bine gândit de Mircea Radu Iacoban, decoruri bine alese, câteva secvențe filmate la Onești, interpreți de marcă: Dorel Vișan, Adrian Pintea, Maria Ploaie, Dionisie Vitcu. Roxana Bușu ne flatează declarându-ne că a ales acest film sugestionată de frumosul monument oneștean ”Eminescu”, operă a sculptorului Eremia Grigorescu. Nu este suficient pentru a ne încânta!
O ediție a ”Caravanei Filmului Românesc” cu trei actori invitați este sub nivelul celor anterioare, când prezența multor personalități ale lumii cinematografice ne copleșea. În ritmul acesta, vom ajunge la un afiș precum cel pe care l-am văzut cu câțiva ani în urmă în gară, la Pașcani: ”Caravana Filmului Românesc”, orele 10, filmul ”Veronica” în Piața Primăriei; orele 21, ”Chirița în provincie” în parc! Și atât!
Concurența ieșeană era prin preajmă (la Moinești) și se zvonește că tot ea ni l-a furat pe Dorel Vișan!
Pentru ca săptămâna Caravanei la Onești să exceleze din nou, este nevoie de revigorări urgente, în special înnobilarea listei de invitați și deschiderea unor oportunități privind un dialog direct, constructiv, al publicului cu mari personalități ale ecranului românesc. Articol realizat de prof. Aristotel Pilipăuțeanu, Onești