Omagiu pentru o mare personalitate a Oneștiului, Adrian Răspopa

Omagiu  pentru  o mare personalitate  a Oneștiului,  Adrian Răspopa

Azi 13 martie, de la ora 17.00 sala Cinematografului ”Capitol” din Onești va găzdui  ceremonia de decernare a titlului de ”Cetățean de onoare  al Oneștiului” (post – mortem)  fostului  pilot de raliuri Adrian Dumitru Răspopa Mincu. Inițiatoare  a Proiectului  privind acordarea distincției  de Cetățean de onoare al municipiului Onești (post – mortem) acestei mari personalități oneștene a  fost doamna Elena Pașcu Apăvăloaie,  consilier local , propunerea fiind votată la ședința Consiliului Local Onești din ziua de  24 noiembrie 2022. ”Adrian Răspopa a fost  o personalitate marcantă a municipiului Onești, cu merite deosebite atât  în calitate de pilot  profesionist în cadrul Campionatului Național de Raliuri dar și  în calitate de fondator și  organizator al Raliului Moldovei, concurs de anvergură  națională și internațională. Adrian Răspopa  a fost și o adevărată sursă de inspirație pentru tânăra generație, având o contribuție  majoră la dezvoltarea imaginii municipiului Onești. În cariera sa  în motor- sport  el a activat peste 20 de ani și a participat la peste 100 de raliuri, fiind un exemplu de ambiție și de energie pozitivă”, a menționat Elena Pașcu Apăvăloaie  în referatul cea a însoțit proiectul de hotărâre de la ședința Consiliului Local Onești.

La acest proiect au fost alăturate  un număr de trei recomandări, semnate de către  domnii Tudor  Găureanu, Constantin Covoran și Cătălin Grigoriu. În  ”Laudațio” pentru conferirea  titlului onorific  de  Cetățean de onoare  al municipiului Onești inginerului Adrian Dumitru Răspopa  Mincu  oneșteanul  Tudor Găureanu a menționat:”Dintotdeauna, noi, oamenii obișnuiți, am aspirat către zeu iar pentru a ajunge acolo  am ales să pășim alături de cei mai inimoși dintre noi, alături de olimpici. Ei au fost aleșii care au intrat în arenă, îndemnați să își arate curajul, voința  și talentul, să se sacrifice pentru a câștiga competiția în numele nostru și mai ales a cetății noastre. Adrian a fost un luptător pur – sânge, a fost un  luptător desăvârșit. Iubea competiția adevărată, cea din arenă. A fost un campion și a trăit acolo sus, în aerul rarefiat al performanței înalte”. Mărturisirile  avocatului  Constantin Covoran sunt  puternice prin faptul că l-a cunoscut pe Adrian Răspopa  încă din copilărie. ”De peste 30 de ani, de când pasiunea lui pentru mașini și raliuri  era efectiv debordantă, el nevisând și nedorind altceva  decât să participe  la artfel de competiții – ceea ce s-a și întâmplat. Tocmai datorită acestei energii  și sufletului deosebit pe care-l avea a înțeles că viața nu și-o poate petrece  doar urmându-și pasiunea pentru raliuri, el și-a canalizat toate calitățile, ce au pus  din nou pe harta țării municipiul Onești. Adrian Răspopa a fost efectiv un catalizator ce a reușit să unească oameni, autorități,companii, asociații, fundații cu un singur scop: reinventarea spiritului sportive, a modului de a visa pentru un viitor mai bun”- a  menționat Constantin Covoran în această  caracterizare  făcută lui Adrian Răspopa.

Copilot  în multe din cursele acestui  temerar oneștean, Cătălin Grigoriu  a notat în rândurile sale:”Nu vreau  să-l descriu  pe Adi prin prisma sufletului său minunat, a spiritualității sale desăvârșite, a loialității față de familie, prieteni, sport și orașul Onești, a talentului său extraordinar ca și pilot de raliuri și  organizator de evenimente  ci din punct de vedere al aportului uriaș de imagine pe care acesta l-a adus orașului Onești și județului Bacău. Oameni de valoare nu sunt  doar poeții, savanții sau din sport doar Hagi,  Nadia Comăneci și Ilie Năstase, care reprezintă un adevărat tezaur pentru România. Fiecare comunitate are propriile sale valori. Prin Adi, eu ca băcăuan am descoperit frumusețile acestui județ și am pășit  prin locuri  pe care nu aș fi avut ocazia să fi pășit vreodată. Sute de sportivi din întreaga țară și sute de fani veneau la  evenimentele organizate exemplar de Adi.  El aducea zâmbete, adrenalină, spectacole, ceva nou,  dar și prosperitate întregii comunități. Adrian Răspopa  a fost un om care a trăit intens, un om care poate fi un model de urmat prin principiile sale de viață, la care ținea mult, un  om care a lăsat răni adânci și  permanente și extrem de multă suferință prin dispariția sa fulgerătoare, tuturot celor care l-au cunoscut”.

După cum menționează  autoritățile locale  oneștene, la festivitatea de azi de la Cinematograful ”Capitol” sunt așteptați, alături de familia campionului de raliuri Adrian Răspopa, oficialități, foști colegi și prieteni, precum și președintele Federației Române de Automobilism Sportiv.     Ion Moraru

Distribuie articolul!