RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ
”KIBRIS GAZETESI” – CIPRU
Azi facem ”o escală” în Cipru, țară în care cel mai căutat este …aurul (aur de la strămoși, aurul ”republicii”, ”aur plin”, firmele fac și… achiziții de aur!) Ciprul este o țară care chiar în aceste zile face trecerea la sistemul 4 G- 4,5 G la toate liniile de telefonie mobilă. Și tot în Cipru sunt făcute public, prin Monitorul Oficial, toate cheltuielile politicienilor (inclusiv cu prețul biletelor de transport și a cazărilor când aceștia se află în diverse misiuni peste hotare) iar după cutremurele din Turcia, datorită a numeroase replici, aici a fost aleasă soluția ”educației în corturi” în loc de imobilele din prefabricate!
Unde se duce lumea?
Desigur, ne vom critica, vom fi mândri de ceea ce am făcut și vom regreta ceea ce nu am făcut. Desigur, scopul nostru inconfundabil este o țară în care distribuția veniturilor să fie mai echitabilă, infracțiunile să fie reduse la un nivel acceptabil, democrația să fie dezvoltată în continuare, cu participare activă în administrație asigurată. Cu oamenii care să se bucure de o calitate înaltă a vieții, ce trăiesc într-un mediu curat și protejat. Cu oamenii ce se respectă și se iubesc. Din păcate, realizarea acestor lucruri nu depinde numai de noi. Condițiile și evenimentele internaționale din lume ne afectează pozitiv sau negativ.
Dar ce se întâmplă în lume? Din câte am citit, se întâmplă următoarele: Din păcate, problemele lumii noastre, care este plină de țări ce se apropie din ce în ce mai mult una de cealaltă, cresc mai degrabă decât scad ca urmare a dezvoltării tehnologiei de comunicare cu o viteză incredibilă. Ca urmare a globalizării, economia mondială se transformă într-o piață unică, dar există un flux intens de refugiați din regiunile subdezvoltate ale lumii noastre către țările bogate. Crizele politice și economice de oriunde în lume ne pot înghiți direct pe toți. Ponderea celor mai bogați oameni din lume în economie este în creștere. Pe de o parte, există o problemă a consumului de lux în creștere rapidă, pe de altă parte, există țări care încă se luptă cu foamea. În 1900, populația lumii era de aproximativ 1,6 miliarde. Astăzi, această populație a ajuns la 7,8 miliarde. Se spune că populația lumii va ajunge la 9 miliarde până în anul 2050. Aproximativ 60 la sută din populația lumii trăiește în Asia, 14 la sută în Africa, 12 la sută în Europa, 9 la sută în America Latină și 5 la sută în America de Nord. Potrivit estimărilor, ponderea Africii în populația lumii se va dubla, iar ponderea Asiei va fi de 1,5 ori. Pe de altă parte, ponderea populației europene în populația mondială este de așteptat să scadă la 7 la sută.
Desigur, schimbările climatice, problemele migrației și refugiaților și epidemiile afectează lumea în mod negativ, dar, potrivit experților obiectivi de top, cea mai mare problemă a lumii este încă o constituie capitalismul brutal. O înțelegere care spune „lasă-i să o facă”, care exclude intervenția statului în economii, încă predomină în lume. Potrivit profesorului doctor Bahri Yılmaz, una dintre cele mai importante predicții ale lui Marx a fost crizele economice și financiare care ar putea apărea în procesul capitalist. Criza financiară din 2008 a fost cauzată de practicile excesive ale sistemului liberal și de încrederea excesivă în mecanismul pieței. Economiștii neoclasici și monetariști susțin că economia de piață nu face greșeli și că eroarea apare ca urmare a deciziilor greșite ale oamenilor și instituțiilor și că „mâna ascunsă” va corecta toate greșelile. Ei sunt în favoarea reducerii rolului statului în economie la cel mai scăzut nivel posibil.
Interesant este că atunci când apar crize, ei cer ca statul să intervină pe piețe și să salveze companiile și băncile falimentare. În acest caz, întâlnim economiști „pro-keynesieni” care doresc ca statul să-și asume un rol activ în economie. Dacă economiștii cred că criza va dura și se va adânci, de data aceasta Marx este chemat să ajute. Din nou, conform multor experți, sunt necesare structuri noi și eficiente pentru lume. Organizații precum Națiunile Unite, Banca Mondială și FMI nu mai sunt în măsură să răspundă nevoilor lumii. În special, este nevoie de noi instituții care să poată reglementa și controla piețele financiare. În plus, a devenit imperativ schimbarea structurii organizației ONU și a Consiliului de Securitate și redefinirea atribuțiilor acestora.
Una dintre cele mai urgente probleme ale lumii, după părerea mea, este scăderea treptată a numărului de politicieni și oameni de stat înțelepți, decente, respectați. Din nou, potrivit prof. dr. Yılmaz, în perioada actuală a secolului XXI, capacitatea liderilor politici ai țărilor G-7, în special a SUA, de a depăși aceste probleme, este al doilea cel mai important factor al acestor timpuri. Potrivit liderilor de după cel de-al Doilea Război Mondial, această capacitate a rămas extrem de limitată. Adică, desigur, democrația este indispensabilă, dar, din păcate, carisma politică și conducerea unei părți semnificative a liderilor aleși nu poate răspunde așteptărilor, în găsirea unei soluții.
În concluzie, situația este următoarea: lumea este foarte problematică, dar avansată din punct de vedere economic și tehnologic. Care este solutia? Soluția constă în folosirea tehnologiei și economiei avansate pentru a crea o lume mult mai dreaptă decât este astăzi. Să nu uităm că acolo unde nu există dreptate, vor fi frământări, haos, chiar anarhie. A scăpa de capitalismul sălbatic trebuie considerată o datorie… Era necesar să se învingă imperialismul? Este necesar să facem lumea să trăiască mai bine! Și este necesar să începem prin apărarea valorilor naționale, a frăției națiunilor, a unității țărilor și a cere formarea unor organizații internaționale care să ofere adevărate valori umanitare și dreptate… Articol publicat în ”Kibris Gazetesi” de Ozer Kanli, Fotografiile ce însoțesc acest articol sunt din aceeași publicație cipriotă