”Văl după văl”

”Văl după văl”

”VĂL   DUPĂ   VĂL”

 

Recent, a avut loc la Filiala  Cosânzeana a Bibliotecii  Municipale  ”Radu Rosetti” din Onești, sub egida Cenaclului ”George Călinescu”, lansarea volumului ”Întrunirea” de Constanța Caităr (în foto 2). Făcând o prezentare  a acestei cărți, apărută la Editura ”Magic Print” din Onești, profesoara Adela Amagdei a considerat-o drept o călătorie sentimentală în trecut, transfigurată  multiform: poezie, o amplă și sinceră autobiografie, aforisme, prezentarea unui original muzeu, opinii ale  comentatorilor literari despre scrierile anterioare ale poetei. Vorbitoarea a subliniat  inspirația din cultura veche greacă și romană, insistând pe mitul  prometeic,  puternica  încărcătură ideatică și stilistică a versurilor și a exemplificat prin câteva poezii, precum”Extaz” (”La nașterea hrisoavelor / Voința cerească a pus mâinii stavilă /  Grafitului  tăbliței  cretei și penelului”) și ”Arta cuvântului”. Ea a selectat câteva din cele mai ingenioase  aforisme și a vorbit despre noblețea meseriei de învățătoare, evocată în volum. În încheiere Adela Amagdei a descris bogăția de exponate și buna organizare a Muzeului ”Gheorghe Gr. Caităr”, creație materială a poetei, concluzionând  că  aceasta reprezintă ”o mină de aur pentru oituzeni, un minunat liant al trecutului cu prezentul”.

Valentin Rădulescu, președintele Cenaclului ”George Călinescu” a remarcat înalta calitate a condiției tipografice, conținutul dens și  variat al cărții, considerând-o pe autoare  ”un sondor  al relației ființei cu societatea, o voce particulară care are ceva de spus. Știe să  aleagă din viață partea bună a lucrurilor și, optimistă, ne recomandă un mod de comportare, un cod etic.” Exemplificarea  a realizat-o prin poemul ”Evită”  (”Evită să mergi la locuri de însingurare /  Evită aglomerarea la sărbători / Evită cadoul tendențios la zi mare… / Mesagerul  tristeții și al nesupunerii”) și alte câteva poezii, recitate artistic.  Apoi, vorbitorul a extins discuția, provocând un dialog, la scrisul feminin în general. Prozatoarele, gen Hontensia Papadat – Bengescu, Cella Serghi, Hanriete Yvone Stahl, scriu  cum văd ele lumea, din punct de vedere al iubitei, soției, mamei, curtezanei, lăsând  să se înțeleagă că de fapt femeia conduce lumea. Femeia este o luptătoare din toate punctele  de vedere, apărându-și copilul, iubitul, bărbatul. Poetele sunt niște flori care se bucură de soare și lasă privitorul să le soarbă  frumusețea. Femeia, de la Regina Maria, până la câștigătoarea ultimului Premiu ”Eminescu” ( Ileana Negrea)  reprezintă un univers.

Preluând  ștafeta, criticul literar Aristotel Pilipăuțeanu a evocat  alte mari talente feminine  pe Maria Banuș, Nina Casian și a depănat cteva  amintiri despre  poetele Ana Blandiana și Ileana Mălăncioiu, pe care a avut norocul să le cunoască personal. Apoi s-a referit la cartea Constanței Caităr, un album de fapt, prin care ea ridică un monument  grafic familiei sale de notorietate pe valea Oituzului. Oamenii dragi sunt portretizați hiperbolic, fără nicio  reținere izvortă  din  cumpănirea  epitetică. Muzeul, un loc de pomenire pentru înaintași, unii distinși în războaie, a fost vizitat de oameni care i-au prețuit existența precum avocata  Paula Iacob sau realizatorul TV Vasile  Arhire (realizator al emisiunii  ”Ghici cine vine la cină”. Prof. Aristotel Pilipăuțeanu a mai menționat:” Ca poetă Constanța Caităr se disociază de lumea obișnuită, erijându-se macedonskian, dând astfel  frâu liber turbionului său temperamental.”

Scriitorul  Daniel Baciu a evocat figura  poetei Maria Cunțan, care s-a distins  și ca infirmieră pe frontul marilor bătălii pentru întregirea neamului iar  inginerul Gheorghe Bogza a făcut câteva considerații  asupra liricii feminine ieșene ( Veronica  Micle, Otilia Cazimir).

În încheierea  acestui eveniment literar  poetul Valentin Rădulescu a reiterat ideea că poezia este sufletul literaturii și e păcat că literatura în România a ajuns o Cenușăreasă. Dar, parafrazând   câteva versuri ale poetului spaniol  Gerardo Diego  – ” Cât va fi o problemă, /  va exista poezie! /  Arta este și știință / Și secretul ei /  îl învățăm zi de zi /  văl după văl”     Aristo  Justus Teles 

Distribuie articolul!