Lecturi afective – O continuare fără sfârșit

Lecturi  afective – O continuare fără sfârșit

UN  ARTICOL  DE  PROF.  ARISTOTEL   PILIPĂUȚEANU (ONEȘTI)

 

Uneori, mai ales când  îi supravegheam pe elevi la susținerea lucrărilor scrise, aveam revelația  că o  clasă școlară  este sâmburele  societății. În grupul celor  30 de adolescenți se încadrau, pe trepte și categorii, viitorii cetățeni onorabili sau regretabili. Oare care dintre ei  va fi șeful  autoritar și veșnic nervos, patronul semianalfabet, dar priceput să facă bani, avocatul guraliv și descurcăreț sau chiar  parlamentarul  infatuat și demagog? Care va fi  șoferul TIR-ist, epuizat de miile de  kilometri ai autostrăzilor  europene  sau mama a patru copii și soția unui  scandalagiu ori fata fâșneață de o moralitate cam îndoielnică? Greu de precizat! Dumnezeu și viața au alte socoteli  cu destinele noastre. Eram  sigur că  elevul Gheorghe Bogza va fi un inginer de ispravă. Banca ultimă de lângă perete, în care-și trăia adolescența împreună cu  potrivitul său prieten Constantinescu, îmi făcea  plăcute surprize  de câte ori  intra în dialogul orei. Băiatul nu avea înclinații literare (precum  scriitorul Geo Bogza), nu avea nici gânduri ascunse (precum Calistrat Bogza), nici farmecul seducător al  elevei Alina Bogza , pe care îmi plăcea s-o alint muzical ”Bogzalina”! Maturizat în raport cu colegii, Gheorghe Bogza, prin figura lui  serioasă, prin vocea sa baritonală,, îmi amintea de  marele meu profesor de la  filologia ieșeană, Constantin  Ciopraga… Serios,  calculat, pragmatic, avea să fie un vajnic pion al  industriei române. Un strop de mirare  am avut în 2008, când  mi-a parvenit volumul  al X-lea  din ”Poveștile de la bojdeucă”, în care erau înșirate creațiile câștigătoare la Concursul Național de Povești, Iași 2008. Printre fericiți, Gheorghe Bogza cu ”Basm de adormit copilăria”. De fapt, un lung poem în proză în care simțul de observație este înfășurat epitetic și metaforic.Cuvintele  de un anumit gen și mai ales diminutivele  urmăreau  transfigurarea gingașului univers infantil. Textul,  cam  edulcorat, avea o câtime de virtuți stilistice… De aceea, am răsuflat ușurat, dar aveam și să mă încordez instantaneu parcurgând  lucrarea  pe care Gheorghe Bogza a realizat-o în 2015 (”Deținuții politici din Coloniile de muncă  forțată de la Onești și Borzești”, o culegere de texte  concentraționare). Apoi, alte cărți sondând  misterele istoriei locale, mi-au întărit convingerea că  spiritul său vioi, mereu iscoditor, și-a găsit matca potrivită.

 

Tenacitatea firului de iarbă

 

Și iată acum a continuat cu lucrarea ”Deținuți politici din Onești și împrejurimi” (2023), o carte fără sfârșit, căci numărul victimelor  nu poate fi cunoscut, nici  suferința măsurată. Un semn spre neuitarea patimilor îndurate  de oameni defavorizați de soartă și de  accidentele istoriei, locuitori ai Văii Trotușului. Lucrarea  marchează și o tristă aniversare: 70 de ani de la înființarea Coloniilor de muncă forțată  la Onești. Deținuți din cele trei lagăre inițiale, reunite ulterior, munceau la  drumurile  de acces spre  zona industrială, la  barajul și canalul de aducțiune din Trotuș (la Termocentrală), la săpături și turnarea  de beton la fundațiile  clădirilor industriale, construirea de bărăci, etc. Ispășeau astfel pedepse primite pentru diverse motive. Unele păreau întemeiate: apartenența la mișcarea legionară, deținere de armament fără permis,  rezistența asumată din munți. Altele erau  insuficiente pentru condamnare: favorizarea infractorului (căruia i-ai dat un colț de pâine și un pahar cu apă,  fără a ști cine este),  omisiuni de denunț, editarea de reviste religioase,  refuzul de a face propagandă pentru colectivizare, ofensă adusă Armatei Sovietice. Alteori deținuții erau  victimele unor minciuni și exagerări. Pentru acuzația de ”misticism” un preot a fost reținut și anchetat 120 de zile, îndurând  batjocură și  tortură, pentru ca la final să fie  judecat și…achitat! Altul a petrecut 5 ani de temniță fără a fi judecat vreodată, fără a  primi vreo explicație pentru vina ce o purta. Iar altul a fost chinuit sălbatic până ce s-a descoperit că este vorba de o nefericită confuzie de nume. De multe ori s-au dat pedepse exagerate pentru motive minore: preot greco – catolic unit care a refuzat să treacă la credința ortodoxă, preot care a construit o biserică, persoană  care deținea  calendar și monede cu chipul regelui. Alteori acuzațiile  sunt  de domeniul hilarului: inculpatul a  dus activități dușmănoase clasei muncitoare sub regimul burghezo – moșieresc; i s-au găsit la domiciliu cărțile ”Întuneric și lumină” de I.A. Brătescu – Voinești și ”Poezii” de Octavian Goga. Un tehnician într-o ședință publică, face cu bună intenție propunerea să cumpărăm utilaje performante de la canadieni, așa cum făceau sovieticii (care ni le vindeau nouă pe cele înlocuite). Fără multă vorbă, ajunge în spatele sârmei ghimpate… Sufereau și cei  de acasă. Făceau pe pachetele trimise  la penitenciare  precizarea ”soldat” pentru  a scăpa de rușine și suspiciuni. Soția unui deținut  a fost dată afară  din învățământ și apoi reîncadrată la aceeși școală ca femeie de serviciu. A înaintat divorț. Copiii au fost nevoiți  să-și schimbe numele  pentru a fi primiți în învățământul superior, etc.

 

Mitul jertfei pentru  creație

 

Legenda Meșterului Manole ne învață că nimic durabil și frumos nu se realizează  fără jertfă. Dar una este jertfa consimțită și alta munca forțată la care omul este supus pentru că și-a menținut principiile și demnitatea. Lecturând  romanul  lui Marin Preda, ”Cel mai iubit dintre pământeni”, ai senzația  liniștitoare că mare parte a eposului este  ficțiune  sau exagerare scriitoricească. Cu ”Jurnalul fericirii” de Nicolae Steinhardt, ”Fenomenul Pitești” de Virgil Ierunca, ”Închisoarea noastră cea de toate zilele” de Ion Ioanid orizontul se întunecă. Apar mărturii ale unor oameni care au îndurat ei înșiși  rigorile detenției. Ai un  sentiment de compasiune  și dorințe vindicative, chiar dacă  eroii afirmă că ”iartă dar nu pot uita”. Citind  cartea lui Gheorghe Bogza  te îngrozești efectiv, căci ea conține fapte concrete petrecute  aici, la noi, pe fața pământului  călcată zilnic de oneșteni. Într-un lagăr  deasupra porții căruia, mai cumplit ca la Auscwitz, scria :Ați venit să munciți, nu să trăiți!”

Lista victimelor este impresionantă… Ce oameni de seamă au trecut, fără voia lor, pe la Onești! Eugen Cristescu, născut la Grozești – Oituz, celebrul șef al  serviciilor secrete românești din anii 1940… Ion Juvara, academician, profesor  doctor docent, mare clinician și desăvârșit  chirurg, silit să lucreze  la Spitalul din Onești, care prin 1959 funcționa în niște bărăci. (la intersecția Dallas de astăzi). El a lăsat frumoase amintiri scrise despre doctorii Lazăr, Nicolau, Lăzărescu ori despre  inginerul Costache Sava, directorul Combinarului Chimic Borzești …  Lui  Radu Portocală,  doctor  docent, cercetător în domeniul  inframicrobiologiei, arestat împreună cu alți 50 de colegi, ca rude de foști demnitari, i s-a spus  la eliberare: ” Această perioadă nu există pentru dumneavoastră, nu ați fost  absent, sunteți în continuare la Institutul de Inframicrobiologie!” Unde a obținut rezultate excepționale, iar apoi o faimă internațională. Prințul Mihai Dimitrie Sturdza, diplomat și istoric, descendent al unei familii care a dat Moldovei doi domni și României un prim – ministru. Și  încă mulți alții, printre care trompetistul Ovid Teodorescu ori  epigramistul Mircea Ionescu – Quintus. Pe 26 de pagini este  redat destinul tragic al famiiei Tacu, destin intersectat cu istoria orașului Onești. Ea ”va purta pentru totdeauna amprenta  vremurilor nemiloase, începând cu perioada Gheorghe  Gheorghiu  Dej, continuând  cu anii ceaușismului, până  în ziua de astăzi, când  noua guvernare, în pofida bunelor  sale intenții, mai  numără  personaje care  încă reușesc să tragă sfori, să corupă, să facă  ”dispărute”, anumite  dosare din vremea  dictaturii comuniste. O carte  care  ne-am fi dorit să nu  apară  niciodată, presupunând  că  toate aceste  grozăvii n-ar fi existat… Și totuși, o carte necesară, un avertisment, un îndemn la rememorare și veghe.

 

 

 

Distribuie articolul!