Fotografiile acestor case au fost realizate de cunoscuta scriitoare Doina Uricariu, care s-a stabilit de mai mulții ani în Statele Unite ale Americii. După cum se aude pe acolo ar fi casele preferate ale americanilor dar au …un singur defect, că nu sunt ei proprietarii!
Un alt lucru inedit din State… este că într-o țară în care valorile (mai) sunt respectate, iubitorii culturii primesc -zilnic de la Biblioteca Congresului din Washinton D C câte un poem, pe căile internetului! Iată unul din acestea:
Dragostea ca sarea
DE LISEL MUELLER
.
Se află în mâinile noastre în cristale
prea complicat pentru a fi descifrat,
Intră în tigaie
fără să se mai gândească!
Se varsă pe podea atât de bine,
Că pășim peste tot…
Purtăm câte un vârf în spatele fiecărui glob ocular,
Ne izbucnește pe frunte,
Îl depozităm în interiorul corpului nostru
în burdufuri secrete…
Iar la cină, o dăm în jurul mesei
vorbind de ea la sărbători și de mare.
Tot doamna Doina Uricariu a menționat un fapt inedit din istoria literaturii americane:
Am ales să povestesc cum Walt Whitman a scris și publicat volumul lui de poezie ”Leaves of Grass” / ”Fire de iarbă”! La 31 de ani el a simțit o nevoie irezistibilă de a scrie, de a comunica lumii trăirile, credințele sale și energia lumii așa cum o primea. A început să compună lungi poeme cu o altă structură decât aceea în care s-a scris poezie înaintea lui. Și în fiecare zi ducea paginile pe care abia le scrisese la un mic atelier de tipărit, ținut de frații Rome, aflat la colțul străzilor Cranberry și Fulton, în Brooklyn. Tipărirea lor dura ore în șir, dar întorcându-se acasă, Whitman începea să scrie din nou, se culca târziu și, când se scula a doua zi, lua din nou drumul spre atelierul de tipă rit cu paginile acoperite de scrisul lui, ca o cascadă de cuvinte. Volumul a apărut prima oară în anul 1855, în puține exemplare. Walt Whitman, care l-a editat în aceste precare condiții, avea să-și petreacă restul vieții scriind și rescriind ”Fire de iarbă”! Cunoscutul critic, poet și editor american Malcom Cowley a scris că nu există o altă carte în istoria literaturii americane care să fi fost în întregul ei un proiect aparținând complet unui singur individ, poetul ce a scris-o și tipărit-o. Acest volum de poezie s-a tipărit și se tipărește în continuare, tirajele lui însumează milioane de exemplare și până și cei ce nu cunosc literatura americană au auzit de ”patriarhul” ei, Walt Whitman, recunoscut de poezia modernă a lumii ca un ”primum movens universal”.
Acest singur exemplu ne poate lăsa perplecși în fața poeziei și puterii poetului de a zămisli perenitatea simțirii. Lumea care l-a inspirat pe Whitman nu mai există, nici Brooklynul de acum aproape două secole, în care a trăit. Dar cuvintele poemelor din ”Fire de iarbă” supraviețuiesc și învie prin fiecare cititor. Sângele poetului curge prin sângele fiecărui cititor, circulă asemeni unei transfuzii universale!