Viața, ”ca un spectacol infinit” și vremurile, ”cu lumini și umbre, cu detalii la vedere ori cu subînțesuri adânc ascunse” – cum le numea un truditor al condeiului, care a ilustrat multe aspecte ale vieții de azi (Octavian Covaci), ne arată că sunt oameni, mari personalități, care sfințesc locurile. Profesorul și istoricul Corneliu Stoica este un exemplu grăitor în acest sens, opera sa vastă fiind deschisă pentru cunoașterea meleagurilor trotușene în întreaga țară și în lume.
Fiind încă student la Facultatea de Istorie – Geografie a Universității București (pe care a absolvit-o în anul 1975 ca șef de promoție) sub imboldul pentru cercetarea trecutului istoric dat de profesorul universitar Achim Popescu, istoricul Corneliu Stoica a studiat mii și mii de documente. Prin această muncă titanică el a scos la lumină moșiile hotarnice care au despărțit așezările trotușene, semnele din trecut ale civilizației urbane (întărind ideea că Târgu Ocna se distinge cu statut de oraș din anul 1774 și până astăzi) . Apreciind aplecarea asupra documentelor timpului, regretatul istoric băcăuan Ioan Mitrea remarca despre acest fapt:”Pe baza unei bogate documentații autorul – Corneliu Stoica, demonstrează că în epoca medievală și modernă localitatea Târgu Ocna a parcurs trei stadii socio- geografice : de sat ( 1410 – circa 1709), de târg (circa 1709 – circa 1774) și de oraș (de la 1774 până azi).” Fostul director al Direcției Bacău a Arhivelor Naționale, prof. Vilică Munteanu, care are o bună colaborare cu istoricul Corneliu Stoica, a menționat despre acesta că a făcut ”eforturi de cercetare a izvoarelor istorice despre localitățile și oamenii din bazinul hidrografic al Văii Trotușului” iar ”cartea <<Valea Trotușului, Enciclopedie >> (apărută la Editura Magic Print din Onești) este o comoară, atât prin conținutul ei dar și prin eleganța și înalta ținută tipografică”.
Autor al volumelor ”Istoria ilustrată a orașului Târgu Ocna”, Dicționarul istoric al localităților trotușene”, Enciclopedie Valea Trotușului”, ”Târgul anilor romantici”, ”Un secol de istorie ilustrată a orașului Târgu Ocna” dar și a altor lucrări –toate reprezintă strădania unei munci asidue, pline de perseverență. ”Numele său cât o pecete a istoriografiei românești, se scrie singur și sigur pe coperta inconfundabilă și irepetabilă a unui tom izvorât din vârstele unui neam, din sarea pământului, cuprinzând până la exhaustiv în paginile sale povești adevărate spuse istoriei și istorii spuse poveștilor…”, mărturisea scriitorul Dan Sandu despre acest mare istoric al Văii Trotușului.
O dată cu studierea a mii de documente profesorul și istoricul Corneliu Stoica a corespondat cu mari personalități ale culturii ( cu cunoscutul profesor și arheolog Mircea Petrescu – Dâmbovița, cu prof. univ. dr. Ion Toderașcu, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cu cercetătorii Victor Spinei și Gheorghe Onișoru, de la Institutul de Istorie și Arheologie ”A. D. Xenopol” din același oraș). O vie corespondență a păstrat și cu arhelogul Alexandru Artimon, (care a apreciat faptul că ”prin lucrările sale, profesorul Corneliu Stoica a reușit să sintetizeze tot conținutul spiritual al oamenilor din acest spațiu geografic”), cu profesorul, istoricul și criticul literar băcăuan Eugen Budău, cu profesorul de istorie Gheorghe I. Simion (autor al Monografiei Cașin. Mănăstirea Cașin.Valea Cașinului), cu colecționarul Mihai Ceucă (din Bacău), cu inginerul Ciprian Hugianu, pasionat cercetător al istoriei locale și cu mulți alți oameni de spirit dăruiți acestei științe.
”Acta, non verba!” (”Fapte, nu vorbe!”)
Lucrările scrise de profesorul și istoricul Corneliu Stoica se bucură de laurii luminoși, autorul acestora contribuind în mod esențial la o mai bună cunoaștere a identității locale. Volumul ”Valea Trotușului. Enciclopedie” a primit Premiul ”Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române și Diploma de Excelență a Filialei Bacău a Societății de Științe Istorice din România. Astfel este o mare cinste că premiul ce poartă numele numele unui mare istoric și patriot român, Eudoxiu Hurmuzaki (Mareșal al Bucovinei, ce a susținut numeroase discursuri perntru renașterea națională în Dieta Bucovinei, când aceasta era sub ocupația austriacă), a revenit profesorului și istoricului Corneliu Stoica, o mare personalitate a meleagurilor trotușene. Această lucrare complexă premiată de către Academia Română, cuprinde în peste 800 de pagini referiri la peste 4000 de documente și 1000 de inscripții și este completată cu un album cu aproape 1000 de imagini. Presa băcăuană a remarcat că ”Valea Trotușului. Enciclopedie” este prima lucrare de acest fel consacrată unui bazin hidrografic și unei arii geografice, economice și sociale compacte”.
Prof. univ. dr. Ion Toderașcu, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a apreciat perseverența și efortul profesorului și istoricului Corneliu Stoica în realizarea acestei monumentale lucrări și a menționat în prefața volumului: ”Înzestrat cu har profesional, atrașat de frumoasa vale a Trotușului, unde îi este obârșia și unde slujește învățământul, profesorul Stoica și-a pus știința și talentul de cercetător într-o istorie totală, în care textul și imaginile se asociază pentru a recompune o zonă de convergențe umane, de relații necontenite între Țara Moldovei și Țara Transilvaniei. Un efort îndelung desfășurat cu știință și metodă, îi aduce acum bucuria lucrului împlinit”.
În contextul împlinirii a 100 de ani de la Primul Război Mondial profesorul Corneliu Stoica a publicat ”Cartea de Aur a eroilor de la Oituz (1916 – 1918). Prin acest volum de aproape 500 de pagini, bogat ilustrate cu fotografii de epocă, autorul rememorează Bătălia de la Oituz, prezentând în toate detaliile diviziile și regimentele care au încununat lupta din tranșee, cu o victorie răsunătoare în fața trupelor inamice. ”Apariția acestei lucrări în timpul centenarului Primului Război Mondial se situează la capătul unui impresionant arc istoric cu durata de un secol și creează o tulburătoare punte afectivă între eroii care și-au sacrificat viața pentru întregire României și generațiile trăitoare astăzi, care le cinstesc memoria și sunt onorate să le urmeze exemplul”, a scris în prefața ”Cărții de Aur a eroilor de la Oituz (1916 – 1918)” Generalul dr. Vasile Jenică Apostol. După cum menționează chiar profesorul Corneliu Stoica, această carte ”este prima încercare de a idendifica toate unitățile militare și toți ofițerii, subofițerii și soldații care au luptat pe frontul Oituzului sau pe alte fronturi românești din timpul Marelui Război (1916 – 1918), cărora li s-au conferit decorații pentru fapte de bravură și vitejie pe câmpul de luptă”.
Fiind un omagiu adus părinților săi profesorul și istoricul Corneliu Stoica închină această carte ”tuturor înaintașilor noștri cărora le datorăm atât de mult și facem, din păcate, atât de puțin pentru a menține nestinsă flacăra recunoștinței noastre”. Este amintit faptul că peste 70 000 de eroi au fost ”sortiți să lupte și să moară” (după cum nota Generalul Alexandru Averescu) în luptele de pe frontul de la Oituz, ei dându-și viața în puternicele lupte care au avut loc la Măgura Cașinului, la Cireșoaia precum și pe înălțimile culmilor de la Coșna, ”Fata Moartă”, ” Chioșurile” și ”Sticlărie”.
Dincolo de o muncă deosebită pe care o desfășoară evidențiem faptul că profesorul Corneliu Stoica slujește istoria cu profesionalism, cu multă pasiune dar și cu mult devotament. Prezent cu comunicări susținute, ”în inima” orașului Târgu Ocna – în Piațeta Primăriei, la sărbătorirea evenimentelor istorice emblematice ale acestei localități, istoricul Corneliu Stoica a participat și la numeroase conferințe și simpozioane științifice. Astfel, a fost prezent la simpozioanele ”Valea Trotușului – vatră de cultură și civilizație” (1995), ”Civilizație medievală românească – 590 de ani de la prima atestare documentară a orașului Târgu Trotuș” (1998), ”Costache Negri și Unirea, 145 de ani de la Unirea Principatelor Române” (2004, Târgu Ocna) precum și la Simpozionul Științific Național ”Dimitrie Ghika – Comănești, In Memoriam” (în 2017, la Comănești). Profesorul și istoricul Corneliu Stoica a susținut comunicări științifice la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești, la Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fiind prezent și la acțiunile de sărbătorire a Centenarului Primului Război Mondial, care au avut loc la Târgu Ocna, Oituz, Poiana Sărată și în comuna Pârgărești.
Personalitatea marcantă a acestui emerit profesor și istoric are și alte valențe de care suntem mândri și remarcăm participarea sa la realizarea filmului documentar ”Oituz, a treia poartă de fier a Moldovei” și la diferite evenimente culturale (lansări de carte, la vernisajul expozițiilor de artă), unde ne împărtășește convingătoare argumente pentru aceste timpuri. Să mai amintim un fapt emblematic: în cărțile realizate de profesorul și istoricul Corneliu Stoica întâlnim o adevărată evlavie pentru trecut, astfel că într-o frumoasă notare din revista ”Ararat” (publicație a Uniunii Armenilor din România), Ecaterina Ionescu considera ”Istoria orașului Târgu Ocna”, ca ”o carte de suflet, ca o icoană frumoasă în suflet”.
Domnul profesor Corneliu Stoica a publicat cele mai importante din lucrările sale științifice la Editura ”Magic Print” din Onești. În calitate de director general al editurii am acordat o deosebită atenție volumelor sale. Idealul înalt al lucrului bine făcut, care imprimă fiecăruia dintre lucrările publicate la <<Magic Print>> o ținută grafică inconfundabilă, precum și conștiința faptului că mă aflu în fața unor sinteze istorice de o valoare excepțională, au decis rezultatele bunei mele colaborări cu domnul profesor Corneliu Stoica. Aprecierile cititorilor și specialiștilor (Premiul <<Eudoxiu Hurmuzaki>> al Academiei Române), aria de circulație a cărților din Europa (Grecia, Italia, Franța, Germania și altele ) până în Asia (Israel, Kuweit), America (SUA, Canada) și Noua Zeelandă au marcat succesul eforturilor noastre. Maria Dohotaru, Director general ”Magic Print” Onești
Azi, 18 septembrie este zi de sărbătoare pentru profesorul și istoricul Corneliu Stoica! Împlinește o frumoasă vârstă, ce o dedică nestăvilitei sale pasiuni, de cercetare. Cu acest prilej adresăm vajnicului profesor și istoric Corneliu Stoica, atașat cu multă dăruire Văii Trotușului, un sincer La mulți ani, sănătoși, fericiți și cu noi izbânzi în viață și în scris!