Anul 2024 are semne bune pentru cunoscutul pictor oneștean Roland Henrich Gotschik! În ziua de 5 ianuarie el a participat la vernisarea expoziției personale numită sugestiv „Chipuri, măști și avataruri”, care a avut loc la Annie Klaus Gallery din Cluj. Aceasta este o galerie nouă, care se află chiar în centrul Clujului iar expoziția oneșteanului nostru s-a bucurat de un succes deosebit. Zeci de clujeni au ținut ca să fie prezenți la acest eveniment, la care au vorbit oameni deosebiți dedicați artelor plastice, Demostene Sofron și Dorel Găină. Vernisajul a fost deschis cu cuvintele:”aveam nevoie de un asemenea eveniment, când lucrurile sunt atât de fragile!” Evidențierea faptului că pictorul Roland Henrich Gotschik ”pendulează între România și Germania, el revendicându-se atât în tradițiile și obiceiurile românești din zona Moldovei și Bucovinei dar și tradițiilor și obiceiurilor germane”, a dat greutate acestui eveniment cultural, care a avut loc în ”inima transilvană” a Clujului. Și numele expoziției –”Chipuri, măști și avataruri” a fost perceput ca unul extrem de incitant, ceea ce a făcut ca Demostene Sofron să remarce: ”măștile dau măsura unor caractere în timp!” Distinsul vorbitor a arătat faptul că ”expoziția prezintă 19 lucrări în care se simte pulsația timpului”.
Omniprezent la toate manifestările expoziționale clujene criticul de artă Dorel Găină a remarcat că ”Roland Henrich Gotschik este ceea ce se cheamă un artist peregrin, care practică o artă peregrină, sigur iscată din parcursul său existențial… Roly este cel care vestește că masca și avatarurile (reîncarnarea succesivă a unei ființe-nota redacției), vor fuziona împreună”.
Protagonistul acestei expoziții, Roland Henrich Gotschik, a mulțumit organizatorilor și a menționat : ”am făcut și portrete, peisaje dar de 7 – 8 ani am rămas la acest gen de lucrări, ce mi-au adus și satisfacții!” El a făcut și o mărturisire deosebită:”Mi-am împlinit un vis, să am o expoziție personală în România!” Iar acest lucru este cu atât mai sublim cu cât a avut loc în noua galerie de artă din apropierea Pieței Unirii din Cluj – Annie Klaus Gallery! Aceasta, după cum a evidențiat maestrul Dorel Găină, este ”un giuvaier a ceea ce înseamnă artă și spiritualitate la Cluj… când acest oraș este într-o efervescență mai mult invizibilă decât vizibilă, a stării de spiritualitate și a revărsării de cultură și de artă vizuală”. Ion Moraru