Sărbătorirea Unirii Principatelor Române

Sărbătorirea Unirii Principatelor Române

Cu o zi înainte de împlinirea a 165 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române terenul de sport al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești – împodobit cu mantie de zăpadă-  a dat glas bucuriei  elevilor pentru a sărbători acest eveniment  emblematic din  Istoria României! Și în acest an, sub coordonarea prof. dr. Bogdan Romandaș și a bibliotecarei Veronica Boros, a avut loc un impresionant  flashmob prin care elevii  colegiului au adus prinosul lor de cinstire  evenimentului înfăptuit la 24 ianuarie 1859.

Manifestareal din acest an a purtat numele ”Unire cu dor pentru viitor” și a  prilejuit colectivului unit  de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” sărbătorirea  într-un mod inedit, cu o mare bucurie în rândul celor prezenți. Astfel, elevii Delia Racu și Eduard Fulga au înregistrat o versiune  originală a ”Horei Unirii”  și încă de la primele acorduri  ale acesteia elevi ai colegiului au fluturat 100 de stegulețe tricolore, încrezători în viitorul strălucit al României. Ei s-au prins, sub faldurile  steagului tricolor în ”Hora Unirii”, marea întindere a acesteia sugerând  conturul hărții României.

Participanții la această  simbolică  sărbătoare  au menționat că ”24 Ianuarie  este ziua în care am început să întrezărim un viitor împreună…ziua în care, cu ezitări, piedici, răni sângerânde dar cu tenacitatea credinței într-un vis, s-a luminat orizontul speranței… E ziua în care ne-am reamintit să ne spunem pe nume: români! Ziua în care am înțeles că putem fi mari, chiar dacă suntem mici… Ziua în care am ales să devenim propriii noștri stăpâni  și când am înțeles că tot ceea ce visăm se poate înfăptui numai dacă puterea năzuinței este însoțită de cea a faptei!”

Partenerii organizării acestei manifestări au fost Biblioteca ”Marin Sorescu” și Clubul  de  Istorie  ”Alecu Aslan”, ambele de la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești iar elevul Andrei Vasile Spoială ”a  supervizat” înregistrarea video a întregului eveniment. Menționăm că în urmă cu un an la  acest colegiu oneștean de prestigiu au fost înălțate  50 de baloane albastre, 100 de  baloane  galbene și 150 de baloane roșii, care au conturat steagul tricolor pe cerul albastru  iar  elevii,  în opt  rânduri de cerc au întins  <<Hora Unirii!>>, o dronă  înălțată la peste 100 de metri de  Andrei Vasile Spoială  surprinzând cele mai frumoase imagini.

 

 

Distribuie articolul!