În rezonanță cu o veche vorbă – lumea e a celor care citesc…. călătoresc, se îndrăgostesc și iubesc, învățând să respecte, să viseze și să dăruiască! – Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” a fost arhiplină la lansarea volumului ”Timp…mai dă-ne timp”, semnat de doamna profesoară Aurica Nistor. Evenimentul a avut loc la jumătatea lunii mai, fiind moderat de Ionuț Tenie, directorul bibliotecii oneștene. Acesta s-a adresat celor prezenți cu cuvintele:”Nu ați venit doar la o simplă lansare de carte ci la omagierea unei profesoare și antrenoare, care acum are mari emoții!” Dar cât de emoționant a fost mesajul marii campioane Nadia Comăneci, care a felicitat-o pe autoare pentru acest proiect frumos și și-a exprimat dorința de a saluta colegele și profesorii de la liceul care îi poartă cu mare mândrie numele!
Directorul bibliotecii oneștene Ionuț Tenie a făcut cunoscute mai multe date biografice ale autoarei, fapt completat și de prezentarea unui scurt film documentar. Născută în Onești în 1961, la doar 7 ani Aurica Nistor s-a aflat între speranțele gimnasticii oneștene. La Liceul cu Program Sportiv a fost colegă de clasă cu Nadia Comăneci iar după absolvirea studiilor universitare s-a întors în orașul natal. De peste 40 de ani activează la liceul pe care l-a urmat, urcând aici treptele unor mari succese. Împreună cu profesorul – antrenor Daniel Nistor, soțul său, profesoara Aurica Nistor a îndrumat primii pași în gimnastică ai Andreei Isărescu, sportiva care a făcut parte din echipa României, ce a cucerit în 1999 al patrulea titlu consecutiv de campioană mondială (la Tianjin, în China). Larisa Iordache, Mădălina Neagu, Ana Porgras, Diana Chelaru și alte junioare care au evoluat la gimnastică în puternice competiții internaționale, campionate europene, mondiale si la Jocurile Olimpice au fost modelate de cuplul de profesori oneșteni Aurica și Daniel Nistor în perioadele de pregătire a Lotului de junioare de la de la Onești, după care au plecat la Lotul olimpic de la Deva. Pentru deosebita activitate desfășurată acestor distinși profesori (care au activat și în Guatemala), le-a fost acordat în anul 2004 Ordinul ”Meritul Sportiv”, Clasa a II a. Din 1992 prof. Aurica Nistor devine arbitră internationala în competițiile de gimnastică iar între anii 2006 – 2017 a activat ca director al Liceului cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”, unde este o profesoară mult îndrăgită de către elevi! ”Gimnastica a fost marea ei iubire, căreia i-a dedicat întreaga viață”, a declarat Ionuț Tenie, directorul bibliotecii oneștene risipind emoțiile acestui moment! Și Adrian Jilcu, viceprimarul cu atribuții de primar al municipiului Onești, a fost impresionat de faptul că la această lansare de carte sala a fost plină și a felicitat-o pe autoare!
”Timp… mai dă-ne timp” – frumoasa expresie care dă titlul acestui volum al profesoarei Aurica Nistor a stârnit cele mai puternice impresii, ce au fost împărtășite participanților la evenimentul de la biblioteca oneșteană. Amintindu-și de vremurile copilăriei, petrecute cu autoarea noului volum prof. dr. Gabriela Gîrmacea a menționat:”Un sportiv de performanță nu face numai sport, ci și citește! Noi, pe strada Perchiului citeam, ne împrumutam cărți… Era un lucru foarte frumos care i-a modelat caracterul, contribuind la formarea unei personalități puternice. Prof. Aurica Nistor a adunat de-a lungul timpului reflecțiile sale în acest volum! Nu putem fi ceea ce suntem fără familie! Îmi aduc aminte de mama Auricăi, de momentul când fiica sa a reușit la facultate! Ne spunea cu mândrie <<Aurica va fi profesoară de gimnastică!>> Restul a rămas în admirație! Visul său a fost susținut de familie și este atât de frumos să împărtășești cu soțul tău o pasiune! Profesoara Aurica Nistor vrea să lase generației viitoare o moștenire a ceea ce a gândit, vrea să fie cunoscută generațiilor viitoare prin intermediul unui sentiment de sensibilitate. În sport este talent, e pasiune dar în scris este mai mult… amprenta profesorilor ce au format caractere la Liceul <<Nadia Comăneci>>, pe care și eu l-am absolvit! ”
În prezentarea volumului ”Timp… mai dă-ne timp” prof. dr. Gabriela Gîrmacea a pornit de la frumoasa poezie ”Aci sosi pe vremuri” de Ion Pillat, care începe cu versul ”La casa amintirii, cu obloane și pridvor” – ”Te vezi aievea numai în ştersele portrete. / Te recunoşti în ele, dar nu şi-n faţa ta, / Căci trupul tău te uită, dar tu nu-l poţi uita…” Și a subliniat prof. dr. Gabriela Gîrmacea:”Memoria se orientează de multe ori spre viitor. Memoria păstrează fapte, evenimente dar și cuvinte. Prof. Aurica Nistor își dezvoltă trăirile; cartea întregește portretul său de sportiv… Această carte ne mărturisește că personalitatea care se construiește se face prin aspirație! Volumul cuprinde două reflecții închinate legendelor gimnasticii: Nadiei Comăneci ce <<a plutit deasupra zărilor>> și sportivului Dan Grecu, care recent a primit <<Colanul de Aur>> – o înaltă distincție acordată de Comitetul Olimpic Sportiv Român. De asemenea, cartea conține și un <<Testament>> pentru generațiile viitoare!”
Sub arcadele frumosului și prieteniei
Un buchet de observații deosebite despre volumul ”Timp… mai dă-ne timp” a prezentat prof. dr. Emilia Boghiu, președintă a Fundației Naționale ”George Călinescu” din Onești. ”Este o carte foarte frumoasă, cu un titlu ce incită la lectură. Pentru mine rândurile acestei cărți au fost în altă cheie! Este vorba de poezie, de eseu, de jurnal? Poate că literatura tot inventând noutăți a ajuns aici… Putem să o citim ca o poezie memorabilă, care încrustează o mulțime de scări! Uneori întâlnim o lirică filozofică, alteori o lirică epică, e ca un monolog… Provocarea este să ne găsim propriul înțeles! Sunt foarte multe idei și adevăruri, o filosofie confucianistă, pe o gândire pozitivă! În paginile acestei cărți vine o forță a unei gândiri pozitive, ce îți este de folos. <<Cântecul scoicii>> este metafora acestor poezii! La cererea <<Timp… mai dă-ne timp>> este și un răspuns: mai dă-ne timp pentru că sunt și amintiri care ne înveșnicesc un moment! Iar amintirile sunt <<bucățile de veșnicie>> din existența noastră! Timpul de fapt este <<netimpul>> – vorba lui Nichita Stănescu! Este o carte cu metafore, cu pagini de jurnal, cu fixare de amintiri proprii! Este o carte adevărată și arată bine!Ilustrațiile sunt deosebite, Vasile Văleanu este un autor cu forță! Vă felicit pentru tot ceea ce ați realizat!”, a menționat cu mult patos și convingere prof. dr. Emilia Boghiu.
Iubitorii de frumos s-au întâlnit la această lansare de carte cu doamna Maria Dohotaru, manager al Editurii ”Magic Print”, emblematică prin colaborarea cu Academia Române și cu alte instituții culturale de prestigiu dar și pentru calitatea cărților pe care le realizează. Ea a felicitat-o pe autoarea cărții, menționând că a avut o colaborare extrem de frumoasă și plăcută, fiind așteptată pentru un nou volum!
Dacă am asemăna această lansare de carte unui concert ”Pe aripi de vers”, un moment așteptat – cel mai pătrunzător!” – a fost cel în care a luat cuvântul profesoara Aurica Nistor, autoare a volumului ”Timp…mai dă-ne timp”! Depășind toate emoțiile ea a mărturisit:” Este evenimentul meu de suflet! <<M-am îmbrăcat în litere>>, ca să compun cuvinte și să vă spun povestea mea! Cu cuvintele te poți juca frumos dar onest! Mă bucur că am reușit ca să finalizez acest proiect, pe care l-am pornit acum 6 (șase) luni! Cartea aceasta este un strigăt al meu, ca un foc de artificii! Prin ea am preferat ca lumea să mă înțeleagă! Detașată cumva de prezent, am încercat să cunosc viața! Sper să captez interesul, în paginile acestei cărți vă puteți întâlni cu Timpul, cu Neuitarea, cu Sfinxul, cu Coloana Infinitului… Volumul este ilustrat de pictorul și graficianul Vasile Văleanu, un vechi prieten, stabilit de 30 de ani în Statele Unite ale Americii, fiul său fiind prezent în sală!”
Ceea ce a urmat acestei mărturisiri a fost ca respirația unei bucurii! Profesoara Aurica Nistor a adus mulțumiri celor care au umplut sala bibliotecii oneștene la acest eveniment, evidențiind oamenii de suflet, prietenii săi de o viață, colegii de la catedrele Liceului cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”. Astfel, ea a adus cuvinte de mulțumire sportivelor care au strălucit în competițiile internaționale de gimnastică – Georgeta Gabor (vicecampioană olimpică), Dana (Dumitrița) Turner – campioană mondială și vicecampioană olimpică precum și gimnastelor Mariana Cojanu, Iuliana Marcu, Lilica Dilimoț, Rodica Cosma, Mirela Oancea (Tufă), Carmen Bogasiu, Ana Ghioane, profesoarei Mariana Oșteanu (Bujor). Frumoase gânduri de prețuire au fost îndreptate profesoarelor Anica Miron (dirigintă), Iridenta Seciu, Maria Pop, Ileana Marinescu, Mioara Rădulea, învățătoarei Georgeta Sârbu dar și colegilor săi de la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”: Andreea Calapod, Sorina Ganea, Ana -Maria Dogaru, Mihaela Pandelas, Laura Jipa, Mirela Nedelescu, Mirela Bobeică, Mariana Suditu, Florin Serian, Adelina Sărăcuțu, Irina Lupeș, Gina Magdalina, Radu Cornea dar și sponsorilor -,oameni cu suflet mare, ce au contribuit la apariția volumului.
Trecând peste 40 de ani de când i-a fost elevă prof. Anica Miron a declarat:”Sunt foarte emoționată! Am fost dirigintă din clasa a V a și până în clasa a XII și mă bucur mult că au ieșit asemenea valori la acest liceu! Citind versurile am descoperit o altă Aurica Nistor!” Autoarea a evidențiat între personalitățile oneștene prezente la acest eveniment pe profesorul Aristotel Pilipăuțeanu, căruia i-a închinat un scurt și cuprinzător discurs, având în vedere atât scrisul său foarte frumos și caligrafic dar și faptul că nepoata sa (Oana Negru) este o elevă cu care Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci” se mândrește foarte mult! Nu în ultimul rând profesoara Aurica Nistor a mulțumit profesoarelor Margareta Agapi, Dorina Sovejanu, fraților și familiei sale, spectatorilor care au trăit clipe de mare bucurie la acest eveniment. Aceste momente au fost surprinse de flash-urile telefoanelor și ale aparatelor de fotografiat și rămân păstrate în adâncul sufletului, cu gândul că ”palma de loc” a Oneștiului a format atâtea personalități, care s-au putut aduna la o astrală întâlnire a lansării primului volum al profesoarei Aurica Nistor, care a promis că ne va bucura cu noi scrieri! ”Timp… mai dă-ne timp”, să ne bucurăm sănătoși de asemenea clipe!” Ion Moraru
COMENTARII
Aurica Nistor, Onești
Mulțumesc mult pentru acest articol, atât de frumos realizat, domnule Ion Moraru! Pe această cale le mulțumesc tuturor celor care au participat din suflet și sincer, la evenimentul meu de suflet!Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Claudia Carabă, Onești
Felicitări!
Elena Muntean, Onești
Mândria de a fi oneștean vine din elogierea marilor valori care au înălțat orașul pe culmi înalte, l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Acum este momentul de vârf al curajului de a-și scrie gândurile, de a le da drumul cuvintelor și încrederii în ele; este apogeul cultural, sau poate doar un început al „glasului cuvintelor „dnei. prof.Aurica Nistor. Aurica noastră din copilărie: frumoasă, inteligentă, muncitoare și ambițioasă în toate etapele vieții; cu un mod aparte de exprimare și aprofundarea realității, cum rar întâlneai. Cu siguranță inteligența și simțul autodidactic i-au fost călăuze mereu. Felicitări , din suflet,mult succes la proiectele de viitor !!! Respect, recunoștință și prețuire!