În perioada 14 aprilie – 5 mai 2024, un grup de 16 elevi din clasele a X-a, specializarea matematică-informatică, sub îndrumarea doamnelor profesoare Melinte Elena-Carmen și Buzatu Cristina-Lăcrămioara, au fost într-o mobilitate Erasmus, în localitatea Paphos din Cipru, în cadrul proiectului „START IT cu Erasmus+”, număr 2023-1-RO01-KA122-VET-000146565. Aici, elevii au desfășurat un stagiu de practică profesională la firma L. Lazarou CTC în care au învățat să creeze și să proiecteze pagini și site-uri web, utilizând WordPress, HTML, CSS, Adobe Illustrator, Adobe PhotoShop. Participanții și-au instalat, proiectat, dezvoltat, actualizat, testat și verificat funcționalitatea site-urilor, dar au învățat și să respectate standardele de securitate informatică, securitate în muncă, standardele de mediu și reglementările de management al deșeurilor în domeniul IT.
Elevii participanți au împărtășit câteva dintre impresiile acestei mobilități:
Vlad Palade (clasa a X-a B): „Această experiență a fost cu adevărat de neuitat, plină de oportunități de învățare, creștere personală și explorarea unei noi culturi. Pe tot parcursul programului, am participat la cursuri interactive de proiectare web conduse de profesioniști IT din Cipru. Am aflat despre cele mai recente tendințe și tehnologii în domeniul industriei, mi-am îmbunătățit abilitățile tehnice și am dobândit cunoștințe valoroase care mă vor ajuta în cariera viitoare. Pe perioada mobilității, la firma de stagiu <<L. Lazarou CTC>>, am învățat diverse tehnici de utilizare a WordPress și CSS, utile în crearea și stilizarea site-urilor web. Mai mult, mi-am îmbunătățit atât abilitățile digitale, cât și aspectul estetic necesar creării unui site web. Un fapt pe care îl pot sublinia este că mi-a plăcut foarte mult modul în care mentorul nostru, dl. Lazarou a colaborat, ne-a motivat constant în timpul mobilității și ne-a oferit multe sfaturi utile nu numai pentru domeniul IT, ci și pentru viață în general, iar cel pe care îl ador cel mai mult este acela de a ne înfrunta visele.
În ceea ce privește experiența culturală, trebuie să subliniez că a fost uimitoare datorită faptului că am vizitat multe locuri fascinante, uimitoare, pline de istorie, tradiție și cultură, care m-au copleșit de emoție și încântare, precum: Larnaca, Băile și Stânca Afroditei, Situl Arheologic Nea Paphos, Polis.
Vorbind despre dezvoltarea mea personală, pot spune că am învățat și am descoperit o mulțime de lucruri despre a trăi într-o țară străină pentru o perioadă atât de lungă. În plus, această experiență m-a învățat să lucrez mai bine în echipă, să mă adaptez rapid la schimbări și să iau decizii înțelepte în situații noi și provocatoare. Mi-a oferit ocazia nu numai pentru a călători și a învăța, ci și pentru a crește și a mă dezvolta în moduri profunde, atât personal cît și profesional.
În concluzie, participarea la programul Erasmus+ IT din Cipru a fost una dintre cele mai memorabile experiențe din viața mea. Am învățat multe lucruri, mi-am făcut noi prieteni și am dobăndit amintiri care vor dura o viață, așa că recomand această experiență tuturor.”
Daria-Denisa Manea (clasa a X-a A): „Experiența Erasmus+ mi-a oferit oportunitatea de a descoperi o nouă cultură, un nou mediu de viață, dar cel mai important este faptul că m-am redescoperit pe mine. Am avut șansa de a explora un mediu de lucru cu care m-am familiarizat pe parcurs, prin intermediul căruia mi-am putut deschide o multitudine de orizonturi ale cunoașterii, și care m-a inspirat deosebit de mult în privința parcursului meu academic și al carierei pe care mi-aș dori să o urmez în viitor. Orele de curs s-au desfășurat într-un cadru prietenos, deschis, cu mentori care m-au îndrumat pe tot parcursul mobilității și care mi-au oferit posibilitatea de a răspunde cu ușurință cerințelor propuse. Lectorii au dat dovadă de profesionalism, îngăduință și sinceritate, și-au expus opiniile în mod obiectiv în ceea ce privește produsele realizate de noi și ne-au încurajat să ne exprimăm liber și să ne urmăm obiectivele. Sub îndrumarea mentorului Lazaros Lazarou, am învățat să creăm logo-uri folosind Adobe Illustrator, să edităm poze cu ajutorul aplicației Adobe Photoshop sau să creăm site-uri profesionale folosind WordPress sau CSS. Mai presus de toate, însă, ne-a învățat cum să ne urmăm visurile, să fim noi însuși și să țintim către obiective cât mai înalte. Poveștile sale de viață ne-au inspirat deosebit de mult și ne-au făcut să observăm viața prin alți ochi.
Alături de mentorul Demetra Panaretou, am învățat cum să apreciem natura înconjurătoare, folosind metode prin care să putem să o conservăm. Cu ajutorul platformelor prezentate, am reușit să creăm propriile noastre videoclipuri despre subiectul propus, care mai târziu vor fi incluse și în site-ul creat de doamna Demetra. Toate aceste experiențe de învățare ne-au format din punct de vedere profesional și ne-au pregătit atât pentru o carieră în lumea digitală, cât și pentru responsabilitățile care ne vor aștepta odată ce ne vom maturiza.
Programul de pregătire profesională a fost întregit de activitățile culturale și recreative, care ne-au relaxat și ne-au binedispus. Siturile arheologice, peisajele, marea albastră sau plimbările în portul orașului sunt doar câteva dintre lucrurile care au <<colorat>> experiența și care au lăsat impresii deosebite în urma lor. Vremea caracteristică insulei a fost prielnică pentru a descoperi locurile interesante din zonă, iar la finalul fiecărei zile, am rămas cu amintiri frumoase. Peisajele observate au fost imortalizate de sute de poze, care să ne amintească mai târziu de această unică oportunitate pe care am avut-o.
În concluzie, experiența <<Start It cu Erasmus+>> a reprezentat o călătorie unică, poate chiar cea mai frumoasă din viața mea, prin intermediul căreia am reușit să realizez rezultate deosebite din punct de vedere profesional dar și să rămân cu amintiri pe care le voi păstra în gând pentru totdeauna.”