De ceva timp, fac în fiecare an câte un parastas dedicat marilor mele modele pedagogice. Este vorba de profesorii Mihail Andrei și Vasile Totolea, adevărate statui vii rămase definitiv în inima mea. Anul acesta, împreună cu mai mulți foști elevi ai domnului Vasile Totolea am mers la mormântul său din Cimitirul ”Cuvioasa Parascheva” din municipiul Bacău.
Ne-am deplasat printre crucile răsfirate în vârful picioarelor și cu pași tăcuți, ca să nu tulburăm liniștea celor care odihnesc acolo… Când am ajuns în dreptul mormântului său emoțiile noastre au crescut și mai mult iar harul și binecuvântarea sa se revărsau peste noi și înmiresma cu bunătate totul în jur, evocând duios universul trecutului nostru. Nu știu de ce dar parcă ilustrul nostru profesor se află într-un raport divin de tandrețe cu Dumnezeu, el fiind un etalon didactic, un profesor model. Am aprins unul de la celălalt câte o lumânare și am privit muți cum acestea ardeau pentru el fără zgomot. Așa era și smeritul nostru pedagog – a ars mereu pentru alții, pentru binele nostru și al învățământului românesc, pentru că acolo i-a fost destinul său!
După ce ne-am închinat la mormântul său, l-am lăsat pe cuviosul nostru reper uman să se odihnească în pace, apoi am plecat cu toții la Liceul Pedagogic Bacău. Atunci când am revenit în curtea școlii chipul său blând veghea asupra noastră și ne privea cu bucurie… Zidul dintre prezent și trecut s-a prăbușit și l-a înghițit pământul. Dintr-o dată s-au aprins amintirile pe cupola sufletului meu așa cum se aprind stelele pe bolta cerească iar dânsul era Luna frumoasă care ne lumina tot trecutul și prezentul nostru. Ca prin farmec, curtea liceului s-a umplut cu foștii mei colegi dar și cu profesorii de altădată! Am trăit o poveste atemporală a frumuseții legendare a tinereții în care granițele dintre vis și realitate au dispărut… Două lacrimi mari au izvorât din ochii timpului, s-au rostogolit pe obrazul său și au căzut pe un strat de flori… Am privit cu toții spre cer și l- am văzut din nou pe reperul nostru, în străfundurile albastre de unde ne-a determinat să trecem prin amărăciunea scurgerii timpului atât de repede. Spiritul său luminos, plin de blândețe, de simplitate, dăruire, finețe pedagogică și umor plăcut a deșteptat în noi întregul fond de sentimente, pe care le exprimăm acum prin cuvinte și emoții… El este în acel spațiu sacru de la liceu, care adăpostește toate amintirile scumpe, acolo unde s-au clădit speranțele noastre!
Aceasta a fost ultima <<lecție de suflet>> pe care ne-a predat-o iubitul nostru profesor! Dacă totul în lumea aceasta s-ar contopi în iubire, atunci pe pământ n-ar mai fi decât iubire!”
Dar dinspre clădirea internat se apropie cu pași maiestuioși pe aleea din fața Liceului Pedagogic o fată ce poartă bucle de aur, perle în suflet și o etică desăvârșită în gândire. Ea mângâie cu privirea de smarald întreaga asistență împreună cu tot peisajul, pe care le armonizează ca pe o simfonie și o transformă într-un sanctuar tainic… Una câte una răsar amintirile scumpe, ca în cugetarea marelui poet Mihai Eminescu: ”Să faci din viața ta un vis și din vis o viață!” Trecutul acela adolescentin, plin de frumusețe, mi-a pătruns definitiv sufletul astfel încât astăzi îi contemplu cu inima vestigiile sublime.
Sunt nevoit să mă opresc aici, pentru că un vânticel răscolitor s-a iscat în sufletul meu și pune-n mișcare toate ecourile amintirilor și… mă dor! Este nostalgia! Acum nu îmi rămâne decât să călătoresc prin viață mai departe, la braț cu Timpul și să mă gândesc la ziua de astăzi și la colegii mei. Când mă gândesc la ei simt cum Dumnezeu îmi luminează trecutul acela fermecător, care mă încântă și astăzi!
La sfârșitul vizitei lirice i-am mulțumit lui Dumnezeu că v-a ales pe voi ca să îmi fiți colegi și să mă faceți fericit!Nimic nu e întâmplător! Și dacă nu mă credeți pe mine.dați crezare cuvintelor lui Albert Einstein:”Coincidența este felul lui Dumnezeu de a rămâne anonim”.
Aud în zare cum bate trecutul din aripă
Și prin sânge-mi curge dorul clipă de clipă
Iar sufletul îmi este un fluier mut
Că Dumnezeu nu intervine în trecut.
Și dacă timpul nemilos ne condamnă,
La melancolie și la duioasă toamnă,
Să – nchidem ochii și să ne rugăm!
Ca să ne-amintim și…iarăși să visăm!
Articol realizat de învățător Geo Cristea (Drăgugești, com. Helegiu, jud. Bacău)