Sâmbăta de 7 iulie a avut trei ceasuri bune! Și-n acele trei ceasuri am reușit să ajung de la Comănești până la locul faptei , via Onești, Adjud, Tecuci, Matca, Cudalbi. Drumul a decurs fără incidente notabile, așa că nu am notat nimic, dar menționez numai că dacă am plecat numai cu menestrelul Chirilă din urbea natală, din Onești l-am luat și pe jurnalistul Ion Moraru(de la Amprenta de Onești). Ne cunoșteam din vedere, socot că respectul pe care i-l port e reciproc, dar până acum nu am avut prilejul să petrecem împreună două ore. S-a dovedit lucrul că dl. Moraru e un companion plăcut și un ghid excelent. Eu, care lucrez cam de multișor la o carte cu titlul „Toate mi se întâmplă numai mie” am fost tentat să cred că trebuie să modific titlul; doar câteva mi se întâmplă numai mie, că restul i s-au întâmplat deja dumnealui!
*
Lucru mare tehnologia asta! De data asta inteligența artificială nu și-a mai bătut joc de puțina inteligență naturală pe care o posed; am ajuns în timpul prezis de GPS. E drept că n-am nimerit din prima la lăcașul de cultură, deși am trecut pe lângă el; am nimerit în schimb un local de viti-cultură, bere și alte cele, nu chiar departe de ținta noastră. Niște telefoane (iarăși tehnica modernă!) ne-au dus pe drumul cel bun de pe calea pierzaniei, și am parcat obraznic, chiar la căminul cultural.
*
Cunoștințe vechi și dragi ( de fapt cunosc cam 80 la sută din personalitățile de pe afiș) : Lăcrămioara Teodorescu și Florentina Danu erau deja în sala de evenimente. Sală modernă, cu aer „recondiționat”. Mai mare dragul!
*
Dl. Chirilă a avut timp să-și instaleze sculele, să-și încordeze chitara și să-și acordeze corzile vocale.
*
Apar noi cunoștințe vechi: dl. ambasador George Călin, d-na Roxelana Radu și dl. Victor Cobzac. Au mai apărut și alte doamne, doamne care desigur fac parte din procentul de 20 la sută de persoane pe care anticipam că nu le cunosc.
*
Menestrelul Chirilă se dă mare: a urcat pe scenă! Nu ca să îl vedem noi, ci ca să ne privească de sus! Așa i s-a spus, spune el. Noroc de el cu ambianța sonoră, altfel am fi așteptat în tăcere încă 40 de minute, până la ora începerii evenimentului cultural din Fârțănești.
*
Lansarea de carte e dublată de cu o expoziție de tablouri semnate Ionica Bandrabur, dar și de o masă plină pe jumătate cu picturi făcute de elevi, sub îndrumarea aceleeași doamne polivalente, poeta Ionica Bandrabur. Cealaltă jumătate a mesei e plină cu sticle de apă plată ”fără plată”, încât mă bate gândul că e vorba de o lansare la apă, nu de o lansare de carte! Din loc în loc, putem vorbi de o lansare la Cola!
*
Evenimentul de lansare a recentului volum de versuri (”Catedrală între stihuri”, semnat Ionica Bandrabur), se face sub egida Apollon, lucru normal având în vedere numărul mare de membri ai acestei societăți culturale, uniți în jurul președintelui George Câlin. Evenimentul se desfășoară cu aprobarea și sponsorizarea autorităților locale, reprezentate la vârf de dl. primar Adrian Filote. Când vorbesc de „vârf” mă refer strict la funcție, deși aș putea la fel de bine șă vorbesc despre cel mai înalt bărbat din sală și probabil din toată comuna Fârțănești.
*
Notez și apariția d-nei Geta Lipovanciuc, a copiilor din tabăra de pictură și a unui ansamblu folcloric local (”Tinerețe fără bătrânețe”). De adulți. Notez mai greu, că au venit puhoi invitații: Limona Rusu, Tinca Tamaș, Dumitru Brăneanu, Olga Grigorov și Adina Mitroiu. Rog să fiu iertat dacă am omis pe cineva dintre cunoscuți. Despre necunoscute nu vreau să vorbesc; vreau numai să ne cunoaștem! Notez și apariția d-lui Cornel Galben și a d-lui Ticu Bandrabur, bărbatul. Bărbatul din spatele unei femei puternice!
*
Încep să mă simt ca la cenaclul din Comănești: deja am depășit ora de începere și nu am avut nici măcar proba de microfon! Trei, patru, trei! Trei, trei! După un minut, un bâzâit! Apoi altul! Asta a fost proba de micofon!
*
La 15,07 dl. primar Filote deschide festivitatea dublă de azi: poezia și pictura.Recunoștința pentru artistă se concretizeazâ cu un bogat buchet de flori. Reacția feed back se concretizează numai cu o îmbrățișare, cu toate că 7 iulie e ziua internațională a sărutului!
*
Ansamblul folcloric urcă pe scenă precum fetele de la Căpâlna, cu mersul legănat și cântând, din spatele sălii până pe scenă.Grupul este integral feminin, ceea ce mă face să cred că bărbații din Fârțănești cântă ca și mine, care încrețesc carnea pe om dacă încep să cânt… Corul feminin este îmbrăcat tradițional și ne răsfață cu un scurt spectacol, spectacol cu care puține comune se pot lăuda. Felicitări organizatorului din umbră, că n-am văzut nici un dirijor! E a doua oară zilele astea când mă simt mândru câ sunt român. Patriotismul mi-a fost resuscitat de o piesă cântată pentru românii de pretutindeni și aplaudată de cei de aici. Ansamblul se numește „Tinerețe fără bătrânețe” , ceea ce pentru moment e numai bine. Vom vedea, peste 30-40 de ani!
*
Bine am zis când am zis cum am zis; singurul bărbat din Fârțănești pe care l-am auzit cântând, cânta din fluier, să danseze populară doamnele fără bătrânețe!
*
Doamna Ionica Bandrabur se prezintă în fața publicului local, că noi, celalți invitați, o cunoșteam deja! Se lasă cu mulțumiri pentru întâiul gospodar al satului, pentru mama dumneaei și pentru oaspeții sosiți din toată țara.
*
Aflăm despre tabăra de pictură , care a avut loc săptămâna asta, în care 29 de elevi au activat cultural sub îndrumarea d-nei Bandrabur. Copiii primesc diplome și felicitări din partea d-lui primar, spre mândria părinților acestor mici talentați. Ascultăm impresii ale micilor artiști, referitoare la tabăra de pictură. Sinceritatea naivă a copilăriei…
*
Se trec în revistă personalitățile culturale prezente, pe care eu le-am notat pe măsură ce le-am văzut, plus cei pe care i-am văzut, dar nu i-am cunoscut. Am avut onoarea să fiu prezentat și eu, ca să vadă lumea cam cu cine are de a face!
*
Domnul Pompiliu Comșa, lucrător la o monografie, profesor universitar, mare amator de tineret ovin (i s-a greșit numele la prezentarea evenimentului!), ne impresionează cu un scurt curriculum. Aflăm despre personalități, fii ai satului, cu care contemporanii se mândresc:
– ieromonahul Dionisie Lungu, apropiat familiei Arghezi
– cardiologul Costin Carp, medic la spitalul Fundeni
– Ion Floroiu, doctor în geografie
– Mihai Vlăsie, prozator, consilier la Culte
– desigur, poeta Ionica Bandrabur, cu realizări și în pictură. Amfitrioana de azi dă din casă despre firea dumneaei, fire veselă și când nu trebuia.
*
Doamna Florentina Danu e pusă în dificultate de inteligența artificială cu niște zgomote ciudate, dar cu ajutorul laptop-ului reușește să interpreteze cântecul acela despre amicii și prietenii dumneaei. Aici mă pot lăuda și eu: la prieteni mă regăsesc și eu! S-a regăsit și d-na Lipovanciuc, care o acompaniază. Eu mă abțin, din motive pe care deja vi le-am adus la cunoștință.
*
Habemus prezidiu! : Dumitru Brăneanu, George Călin, Cornel Galben și Dorina Stoica.
*
Dl. Brăneanu , ca și mine, se miră de existența unui cămin cultural, care culmea, are și activitate! Se vorbește despre talentul și talantul d-nei Bandrabur, cea care a făcut azi din Fârțănești capitala culturală a țării. Ne este prezentată cartea „Catedrală printre stihuri” cu referire la regăsirea rădăcinilor. Ni se citește un scurt fragment din prefața cărții, prefață scrisă de dumnealui și se citează versuri din volum. Felicitări autorităților locale, că omul sfințește locul! D-na Bandrabur este așteptată în rândul membrilor Uniunii Scriitorilor, Filiala Bacău.
*
Dl. George Călin este prezentat de d-na Bandrabur într-o manieră care mi-ar fi fost și mie la îndemână, căci vrednic este! Dumnealui ne citește o poezie făcută din titluri de poeme scrise de Ionica Bandrabur, Unul a scris poezia și celălalt versurile! Societatea culturală Apollon acordă premii:
– Diploma și medalia Nichita Stănescu pentru dl. primar Adrian Filote
– cu binecuvântarea Prea înalt sfinția sa Teofan, Epistolă de vrednicie pentru d-na Paraschiva Vlad, mama poetei Ionica Bandrabur
– Diploma de onoare Nicolae Dabija 2024 pentru d-na Antonia Buruiană, sufletul ansamblului „Tinerețe fără bătrânețe”
– premiul Nichita Stănescu la sticlă, fără diplomă, d-lui Constantin Bandrabur, soțul poetei Bandrabur.
*
Moment folk, cu menestrelul Constantin Chirilă. Un fel de inventar la câte avem pe pământ, și mai bune și mai rele, inventar semnat de Adrian Păunescu. Menționez că inventarul e mai vechi, căci acum nu mai avem chiar de toate, noi, românii; unele s-au privatizat, altele s-au devalizat, altele s-au furat și altele s-au pierdut. Măcar știm ce-am avut și am pierdut! Se continuă cu versurile lui Grigore Vieru, cu regretul că mâine nu va mai fi sâmbătă 6 iulie 2024. Pentru osteneală, primește și menestrelul o diplomă Nicolae Dabija 2024.
*
Tănărul poet din Fârțănești Trifan Andrei Ștefan asigură viitorul poetic al comunei și citește versuri proprii. Un talent care promite, în jur de 10-12 ani. Primește și tânărul poet o diplomă Nicolae Dabija, 2024.
*
D-na Dorina Stoica, cunoscătoare a culturii județului Galați, militează pentru Apollon și Ascior, două societăți culturale care trebuiesc popularizate. Se ajunge la autoarea de poezii și tablouri Ionica Bandrabur. D-na Stoica se declară fericită că este alături de noi, lucru de natură să ne onoreze.
*
Dl. Cornel Galben, o persoană de suflet, ne găsește bine. Bine că ne-a găsit! Nici nu era greu, căci realmente Fârțăneștiul este un sat european! Inevitabil, dl. Galben se referă (cum altfel?) și la poezia d-nei Bandrabur, și la autoare.
*
Se face apel la eventualii vorbitori să limiteze discursul la 3 minute. Trei ori ics fac 3x, unde x e numărul de vorbitori și rezultatul e numărul de minute.* D-na Geta Lipovanciuc ne vorbește de ”ne unge la suflet” înainte de a interpreta o melodie compusă de dumneaei, pe versurile Ionicăi Bandrabur.
*
Dl. Victor Cobzac, mai nepregătit ca niciodată, a fost foarte atent la deplasarea grupului folcloric până la căminul cultural, fiind impresionat de o motocicletă fără ataș. Dumnealui ne citește ceea ce a reușit să scrie astăzi, inspirat de o veveriță roșcată. Aplaudat se avântă să ne mai citească și alte strofe, dintre care mi-a plăcut una despre un lup cu probleme stomatologice. A cam depășit 3 minute, dar a fost aplaudat.
*
D-na Adina Mitroiu, prietenă de suflet cu d-na Ionica, vorbește din suflet despre prietena creatoare de frumos. S-a încadrat în 3 minute, cu tot cu îmbrățișări.
*
D-na Maria Corini a trecut de la îmbrățișări la pupic, lucru normal mai ales azi și abia apoi se referă la poezia și poeta Bandrabur, căreia îi dedică o poezie acrostih. Nu e ceva nou, dar prea ne-am obișnuit să citim de la stânga la dreapta; ia s-o luăm și de sus în jos!
*
O doamnă cu dragoste de poezie (Mitrița Galben), membră a ”Academiei Bârlădene” (revistă ce apare la…), promite să consemneze despre evenimentul de azi în publicațiile ”academiei” din care face parte. Eu am consemnat deja mai 9 pagini A5 de manuscris! Ni se citește o poezie dedicată mamei.
*
D-na Olga Grigorov din Tulcea, ne anunță că ”a luat bacul!” (de la Tulcea spre Galați). Felicitări, doamna Olga! Și dumneaei se referă la talanți și o aseamănă pe d-na Ionica cu Gheorghe Hagi și Edi Iordănescu. Nu fizic; se referă la pepiniera de copii. Nu de la fotbal, de la penel! Se citește o altă poezie dedicată mamei și d-na Grigorov recită ca o actriță profesionistă! Îmi pare rău că nu sunt cetâțean al comunei Fârțănești, că d-na Olga îi iubește pe toți!
*
Mai vorbește despre carte o doamnă căreia îi cer scuze că n-am reținut numele. Bănuiesc eu ceva, dar nu mă pronunț, să nu fac una și mai boacănă! Vorbe alese, ca sanctuar liric și alte asemenea, mă fac să ridic pălăria. Aflu că doamna se numește Paulina Georgescu.
*
D-na Georgeta Muscă, ratând poezia despre mamă, adjudecată de d-na Grigorov, se referă la mama mamei, recte la bunică.
*
D-na Limona Rusu, altă prietenă de suflet cu autoarea, vorbește, desigur, tot din suflet, despre prietenie și poezie. O poezie scurtă, dedicată Ionicăi Bandraburși o alta, dedicată de Ionica Bandrabur părinților săi.
*
S-a vorbit mai adineaori despre limitarea discursului la 3 minute. Vorbe…
*
D-na Roxelana Radu din Buzău începe prin a contrazice Biblia: la început n-a fost cuvântul! Nu mă bag în polemici pe teme duhovnicești, dar e bine că a promis că se încadrează în 3 minute, și d-na Roxelana e om de cuvânt!
*
Ei, acu-i acu! Dacă un cântec are mai mult de 3 minute, ce poate face d-na Florentina Danu? Va cânta mai repede, ca un disc de turație 33 dat pe 45, sau va sări o strofă? Vom vedea, deși eu unul nu știu câte strofe sunt de toate. Oricum, melodia incită la dans toată „tinerețea fără bătrânețe”.
*
Dl. Chirilă cântă pentru prieteni. Mă bucur că e prietenul meu. Se pare că și melodia asta e dansabilă până la bătrânețe…
*
Ar trebui să citesc eu, dar deja publicul e plictisit. și, sătul de stat pe scaun, vrea să danseze. Ce-o fi, o fi! Doamne-ajută!
*** Cronică realizată de Ion Moisă, Grupul de literatură și artă ”Metafore comăneștene”
Ieri, 9 septembrie, s-a sărbătorit (cum se sărbătorește din 1995, cu scopul de a menține la standarde înalte ”terapia” pentru… îngrijirea fizicului!), Ziua Mondială a Frumuseții. ” Gândeşte-te la toate lucrurile frumoase de lângă ţine şi fii fericit”, a notat în jurnalul său Anne Frank, scriitoare evreică germană, care a fost victimă a genocidului din cel de-al Doilea Război Mondial. Cum ”frumusețea trezește sufletul”, publicăm cu deosebită bucurie ”Procesul verbal” (semnat de Ion Moisă), al lansării volumului de poezii ”Catedrală între stihuri” de Ionica Bandrabur! Un eveniment care a întrecut orice frumusețe iar prin tot ceea ce scrie, domnul Ion Moisă…”fură” multe inimi!
Foto 1, pictură de Ionica Bandrabur