Ecouri la un eveniment deosebit în viața culturală oneșteană

Ecouri la  un eveniment deosebit în viața culturală oneșteană

  Marele filozof Platon menționa: ”Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea dă esența ordinii, înălțând către tot ce este bun, drept și frumos”.  Prin rândurile următoare  profesoara Viorica Purdel  răspunde timid provocării  de a evidenția  desfășurarea la  Biblioteca Municipală  ”Radu Rosetti”    a  Concertului de muzică veche, orientală și românească, un eveniment deosebit în viața  culturală oneșteană!

Ansamblul vocal-instrumental  ”Floralia” al Specializării Muzică Religioasă din cadrul Facultăţii de Interpretare, Compoziţie și Studii Muzicale Teoretice a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, condus de conferențiar univ. dr. Irina Zamfira Dănilă, a susținut joi  14 noiembrie un concert în municipiul Onești. Acest concert  de muzică veche orientală și românească  a avut loc la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” și s-a bucurat de prezența  unui mare număr de spectatori. Prima parte a concertului a fost dedicată Domnitorului Dimitrie Cantemir (1673 – 1723), de la a a cărei trecere în eternitate s-au împlinit recent 300 de ani.

A doua parte a concertului a fost susținută, în marea admirație a spectatorilor, de Ansamblul vocal-instrumental „Floralia” a Universității  Naționale  de  Arte, ”George Enescu” din Iași. Au fost interpretate cântece vechi cu tematică rituală culese din Bucovina, cântece  bisericești culese de Anton Pann, cunoscut culegător de folclor, scriitor și  poet. Programul s-a încheiat cu două bijuterii folclorice, „Bordeiaș, bordei, bordei”, și jocurile „Bătrâneasca și Trilișeștii”.

După aplauze îndelungate, au mai fost două biss-uri și apoi spectacolul a continuat la ieșire,  pe  holul bibliotecii oneștene,  cu alte cântece și jocuri. Membrii Ansamblului ”Floralia”  ne-au cântat „Multi ani trăiască” apoi o frumoasă baladă (doina). Doi membri instrumentiști ai acestui ansamblu au cântat la vioară și la fluier iar în final ne-am prins  în hora ”Ciuleandra”! A fost atât de frumos că nici noi, spectatorii și nici ei, care ne-au bucurat cu acest frumos spectacol,  nu  ne înduram să plecăm!   Articol realizat de   Viorica Purdel, Onești, Foto  Nina Gnagi

 

 

Distribuie articolul!