CEHOV, cel necunoscut!

CEHOV,  cel necunoscut!

ANTON   PAVLOVICI  CEHOV: „Învățăm ce este viața, nu doar din plusurile ei, ci și din minusuri”

 

A. P. Cehov a trăit doar patruzeci și patru de ani, jumătate din viaţă a fost bolnav de tuberculoză, boală care l-a măcinat și l-a omorât  și  a lăsat o moștenire literară genială iar intre timp:

  • A construit din banii lui patru școli, o clopotniţă, o staţie de pompieri, un drum pentru ţăranii din satul Lopasnya.
  • I-a ridicat Țarului Petru I un monument în orașul său natal, Taganrog, lucrarea a fost executată în Franţa și adusă în Rusia prin portul Marsiliei
  • A fondat o bibliotecă publică, a donat peste două mii de cărţi și timp de paisprezece ani a trimis cu regularitate titluri noi.
  • În timp ce locuia la Melihovo, an de an, medic fiind, primea peste două mii de bolnavi în fiecare vară. Fiecărui bolnav îi asigura tratamentul gratuit.
  • În calitate de medic, fară asistenţi sau personal auxiliar, a deservit 25 de sate timp de mai mulţi ani.
  • De bună voie s-a dus pe insula Sahalin și singur a facut recensământul populaţiei, a publicat cartea „Insula Sahalin”, o monografie a vieții oamenilor de pe insulă, demonstrând cu argumente statistice dezastrul la care erau condamnaţi locuitorii de către guvernarea ţaristă.
  • A ajutat peste cinci mii de oameni cu bani. Corespondenţa lui personală conţine scrisorile de mulţumire ale acestor oameni.
  • În satul devastat de secetă, Melihovo, a sădit șapte sute de vișini, iar câmpurile abandonate le-a plantat cu brazi, pini, și molizi. În Crimea, cea arsă de secetă, a sădit chiparoși, duzi, liliac și… vișini.

 

” Un apostol al bunătății!”

 

La aceste doar câteva rânduri despre marea personalitate a literaturii ruse, scriitorul Anton  Pavlovici  Cehov (într-o  fotografie a timplului), pe rețelele de socializare  s-au adunat sute de comentarii, din care spicuim:

– ”O, Doamne, într-o viață atât de scurtă, ce viață a putut creea! Un mare scriitor, un mare om!”

– ”Ce ziceți, câți din candidații noștrii la președinție, au făcut măcar un lucru din atâtea câte a făcut acest mare om, pentru semenii lui?”  Acest comentariu e completat astfel:”Ai noștri fură și cu mâinile împrumutate de la rude și prieteni!”

– ”Nu a trăit degeaba pe acest Pământ.Mare scriitor!”

– ”Când am citit aceste rânduri, mi-a venit în minte întrebarea:<< Eu, ce am făcut pâna la vârsta asta?>>  Cred că acesta este mesajul!”

-”Până acum câțiva ani marile teatre ale lumii, în fiecare stagiune aveau câte o piesă de teatru scrisă de Cehov.”

– ”Impresionant, într-adevăr! Câte vieți, în doar 44 de ani!”

– Un RUS ADEVĂRAT ! A trăit intr-un regim care nu punea mare preț pe viețile oamenilor și pe drepturile lor. Regimul a căzut intr-un târziu, dar cele care au urmat s-au dovedit mult mai sadice.

Cum ar fi trăit Cehov ăn Rusia de astăzi?”

– ”Geniu  inegalabil! A lăsat o operă superbă , dar iată și cum împărțea el bunătate celor care aveau nevoie de ea!”

– ” A avut avere mare, dar a folosit-o în scopuri nobile, inclusiv zestrea literară”.

– ”Atâția vișini,  ori îi plăcea vișinata??”

– ”Ce medic din zilele noastre ar face așa ceva????” Și comentariul  este …completat:”La  noi medicii se vaietă că au prea mulți pacienți și la țară nu servesc că… e departe!”

-”Autorul drag sufletului meu… nu doar a scris  <<Livada cu vișini>>… ci a și sădit câteva!”

-” Acest mare scriitor rus, A. P. Cehov, îl pot numi genial ca spirit dar și ca scriitor. Nuvelele acestui mare OM sunt atât de triste, dar tot atât de savuroase. Multă admirație!”

– ”Ce  plăcut este să afli ceva ce n- ai știut!”

– ”L-a iubit Dumnezeu și i-a dat atât timp cât să facă ceea ce a făcut!”

-”Este la modă și acum! Păcat că tinerii nu mai citesc clasicii literaturii! De asta au lipsă de educație!”

-”Omul este mai blând și mai bogat sufletește atunci când domnește împrejur  sărăcia. Dacă este bogație deja nu mai are habar de nimeni.”

-” Arta și talentul lui s-au îmbinat cu dăruirea și omenia.”

-” O fi existând un film despre viața lui?”

– ”EL A  FĂCUT TOTUL CU INIMA , NU NUMAI CU BANI!”         Au  colaborat la realizarea acestui articol Vivi Constantinescu și Mihai Chiriac

 

 

Distribuie articolul!