În timpul iernii, urșii albi (polari) stau în apropierea gheții sau chiar pe gheață. Ei își petrec cea mai mare parte a timpului pe banchiză și din cauza dependenței lor de gheața de mare Nu le este frig deloc pentru că sub blană au un strat gros de grăsime care le ține de cald. Pielea lor este, de fapt, neagră. Singurul motiv pentru care par albi este că blana lor este translucidă și reflectă lumina. Urșii polari, contrar faptului că par animale masive, sunt înotători foarte buni. Atunci când vânează, urșii polari pot atinge viteza de 10 km/h. Această specie de urși este carnivoră. Labele mari sunt adevărate vâsle ceea ce îi ajută să înoate fără oprire ore și chiar zile întregi. Asta le permite să economisească energie, ceea ce înseamnă că pot să înoate pe distanțe mari fără să obosească.
Un urs polar poate parcurge aproximativ 3.000 km căutând hrană. Urșii polari pot mirosi prada de la o distanță de până la 32 km și pot să detecteze prezența unei foci, ce tocmai a ieșit la suprafață din apa inghețată pentru a respira, de la aproximativ 2 km depărtare! Ursul polar e un vânător desăvârşit, care de cele mai multe ori îşi pândeşte prada precum leii sau tigrii. Se hrăneşte preponderent cu foci, fiind specializat în vânarea lor, precum şi cu peşti, dar este capabil să ucidă şi animale cu mult mai mari decît el precum morsele sau chiar balenele beluga şi narvalii. Ursul polar nu hibernează cum o face cel brun, ci este activ tot timpul anului. Spre deosebire de toate celelalte mamifere carnivore, urşii polari nu au teritorii delimitate pe care să şi le apere, ci cutreieră neîncetat pe tot parcursul vieţii lor, imensităţile pustiului arctic. Cum masculii nu se luptă între ei pentru teritoriu, singurele lupte date de aceştia sunt cele pentru o carcasă de focă sau morsă, sau au drept subiect accesul la femele în perioada împerecherii. Femela de urs polar își caută partenerul cu un an înainte de împerechere. Sezonul de împerechere al urșilor polari durează din martie până în iulie. Femelele de urs polar pot concepe cel puțin cinci pui pe parcursul vieții. Un urs polar poate atinge greutatea de 800 kg, adică greutatea a zece oameni și pot să aibă o lungime de până la 2,5 m. Articol realizat cu sprijinul lui Alexandru Balaci, de la Radio România

”Urșii albi” de la Comănești
Doi avocați care se plimbau prin pădure au atras atenția unui urs fioros. Ursul i-a observat și a inceput să se indrepte către ei. Unul dintre avocați și-a deschis de indată servieta, a scos o pereche de adidași și a inceput să se incalțe.
Al doilea avocat l-a privit mirat și i-a spus:
– Ești nebun! N-ai cum să alergi mai repede decât ursul!
– A, dar știu asta! Urșii sunt mult mai rapizi decât oamenii. N-am nici o speranță că voi putea vreodată să intrec un urs!
– Ei, și dacă știi asta, atunci de ce iți mai schimbi pantofii?
– Păi, după cum gândesc eu, spune primul avocat, nu trebuie să intrec ursul. Trebuie să te intrec doar pe tine!

Tot de la Comănești!
(Foto 2 și 3 au fost realizate de prof. Toader Oprea)
Un vânător vede un urs suit intr-un vișin. Îl intreabă:
– Ce faci acolo?
– Mănânc cireșe.
Păi cum să mănânci cireșe, tu nu vezi că stai într-un vișin?
– Mi-am adus de-acasă!
